foto: scanpix
Izraēlas Eirovīzijas pārstāve saņem nāves draudus un spiesta nepamest hoteli
Edena Golana.
Festivāli
2024. gada 10. maijs, 18:01

Izraēlas Eirovīzijas pārstāve saņem nāves draudus un spiesta nepamest hoteli

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nāves draudu dēļ, Izraēlas nacionālā drošības aģentūra likusi valsts pārstāvei Edenai Golanai nepamest hoteļa numuriņu.

Zviedrijas varasiestādes ziņo, ka ceturtdien, 9. maijā, ielās izgājuši līdz pat 5000 Palestīnas atbalstītāju, kuri, vicinot Palestīnas karogu, pieprasījuši Izraēlas pārstāves Edenas Golanas diskvalifikāciju. Starp demonstrantiem pavīdējusi arī skandalozās aktīvistes Grētas Tūnbergas seja. "Jaunie cilvēki rāda ceļu un parāda visai pasaulei, kā mums vajadzētu rīkoties," par savu dalību demonstrācijās vēstīja aktīviste.

Tomēr demonstrācijas nav izvērtušās miermīlīgas, un Izraēlas pārstāvei Edenai Golanai izteikti pat nāves draudi. Šī iemesla dēļ Izraēlas nacionālā drošības aģentūra likusi dziedātājai pamest savu hoteļa numuriņu vien galējas nepieciešamības gadījumā.

Zviedrs Eriks Sāde atklāj Eirovīziju ar aizliegtu simbolu - arābu lakatiņu kefiju

gallery icon

"Mani nekas nesalauzīs!" par saņemtajiem draudiem vēstīja Golana, kura uz mēģinājumiem nu dodas miesassargu pavadībā. 20 gadus vecā dziedātāja paudusi cerību, ka viņas priekšnesums palīdzēs saliedēt cilvēkus un viņa medijiem norāda, ka par draudiem lieki nedomā.

Jau ziņots, ka Izraēlas dalība Eirovīzijā šogad ir skandāliem apvīta. Sākotnēji mūziķe Edena Golana bija spiesta drastiski mainīt dziesmas "Oktobra lietus" vārdus, jo tajā bija manāma atsauce uz teroristiskā grupējuma "Hamas" nežēlīgo uzbrukumu Izraēlas festivāla apmeklētājiem aizvadītā gada 7. oktobrī. Ar to skandāli nebeidzas, jo vairākas valstis un demonstranti draudējuši boikotēt Eirovīziju gadījumā, ja tajā piedalīsies Izraēla. Tāpat Ēdenai nācās saskarties ar naidpilnu attieksmi ģenerālmēģinājumā, kad skatītāji viņas uzstāšanās laikā skaļi kliedza un ūjināja. 

Eirovīzijas mājvietā Zviedrijā, kā arī citur regulāri notiek kampaņas, lai nepieļautu Izraēlas dalību šajā dziesmu konkursā, taču pasākuma rīkotāja Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU) nepakļāvās šādām prasībām. Izraēlai kā EBU loceklei ir tiesības piedalīties Eirovīzijā. EBU ģenerāldirektora vietnieks Žans Filips de Tendērs svētdien paziņoja, ka Izraēlas izslēgšana būtu politisks lēmums, kas ir nepieņemams EBU kā nepolitiskai organizācijai.