Krāšņi, ugunīgi priekšnesumi un Dona triumfs — Eirovīzijas otrā pusfināla noskaņas Malmē; 09.05.2024.

Zviedrijas pilsētā Malmē ceturtdienas vakarā notika Eirovīzijas dziesmu konkursa otrais pusfināls, kurā tika izraudzītas vēl 10 valstis konkursa finālam, tai ...

gallery icon
Mūzika
2024. gada 10. maijs, 09:59

"Tā vēsturē vēl nav bijis!" Dons pēc iekļūšanas Eirovīzijas finālā atbild, kā ir būt cilvēkam, kurš lauzis "nelaimes lāstu"

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Dziedātājs Dons ar dziesmu "Hollow" ceturtdien iekļuva Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā, kas norisināsies Melmē, Zviedrijā. "Viens nekad nav cīnītājs! Tikai kopā mēs to varam izdarīt!" pēc rezultātu paziņošanas sacīja mūziķis.

"Mums kopā izdevās! Dziedāšana ir pats vieglākais, bet tik daudziem cilvēkiem sadoties rokās un nostāties pret tiem, kas mums prognozēja pašu pēdējo vietu, vēsturē tā nav bijis! Mēs dabūjām piekto vietu basītī. Hokejā mēs pagājušo gadu atvedām mājās bronzu. Un hokejs mums vēl ir priekšā. 11. slēdzat iekšā televīziju - mums ir jāskatās spēle un pēc tam būs tikai fināls," pēc iekļūšanas Eirovīzijas finālā sacīja Dons.

Uz jautājumu, kā ir būt tam cilvēkam, kurš lauzis "nelaimes lāstu", Dons atbildēja: "Man nav sajūta, ka es to esmu izdarījis. Mēs to esam izdarījuši kopā. Viens nekad nav cīnītājs! Tikai kopā mēs to varam izdarīt!"

Jau vēstīts, ka Donam izdevās pārraut Latvijas neveiksmju sēriju. Iepriekšējā reize, kad mākslinieks no Latvijas iekļuva Eirovīzijas finālā, bija 2016. gadā - to izdevās paveikt dziedātājam Justam ar dziesmu "Heartbeat". Savukārt gadu agrāk - 2015. gadā - Latviju konkursā pārstāvēja dziedātāja Aminata ar dziesmu "Love Injected", kas ierindojās 6.vietā. Jānorāda, ka 2020. gadā, kad Latviju grasījās pārstāvēt Samanta Tīna, Eirovīzijas dziesmu konkurss Covid-19 pandēmijas dēļ nenotika.

Dons Latvijas nacionālajā dziesmu atlasē "Supernova" triumfēja ar dziesmu "Hollow", kas sākotnēji tika veidota un izdota latviešu valodā ar nosaukumu "Lauzto šķēpu karaļvalsts". Dziesmas versija latviešu valodā janvārī ieguva godalgoto pirmo vietu konkursā "Muzikālā balva 2023".

Atskatoties uz citiem gadiem, kad Latvijas mākslinieki ir uzstājušies Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā, bez jau minētā Justa, uz lielās skatuves 2000. gadā kāpa grupa "Brainstorm" ar dziesmu "My Star", iegūstot 3. vietu, 2001. gadā - dziedātājs Arnis Mednis ar dziesmu "Too Much", iegūstot 18. vietu.

2002. gadā Eirovīzijas dziesmu konkursā triumfēja dziedātāja Marija Naumova ar dziesmu "I Wanna". 2003. gadā konkursa finālā uzstājās pašmāju apvienība "F.L.Y." ar dziesmu "Hello From Mars", iegūstot 24.vietu. 2005. gadā Latviju konkursā pārstāvēja apvienība "Walter & Kazha" ar dziesmu "The War Is Not Over", ko skatītāji ierindoja 5. vietā.

Somu "Windows95man" šovs "No rules" Eirovīzijas 2024 pirmajā pusfinālā

gallery icon

Uguņošana, bikšu novilkšana, citas ēverģēlības — Eirovīzijas pirmā pusfināla noskaņas Malmē; 07.05.2024.

Malmē Eirovīzijas dziesmu konkurss notiek jau trešo reizi – iepriekš 1992. un 2013. gadā –, un septītā reize, kad konkurss ...

gallery icon

Zviedrijas pilsētā Malmē ceturtdienas vakarā notika Eirovīzijas dziesmu konkursa otrais pusfināls, kurā tika izraudzītas vēl 10 valstis konkursa finālam, tai skaitā Latvija, Igaunija un Izraēla.

10 jaunās finālistes ir Latvija, Austrija, Nīderlande, Norvēģija, Izraēla, Grieķija, Igaunija, Šveice, Gruzija un Armēnija. No otrā pusfināla dalībvalstīm finālā neiekļuva Albānija, Beļģija, Čehija, Dānija, Malta un Sanmarīno.

Latviju šīgada Eirovīzijā pārstāv pašmāju dziedātājs Dons ar dziesmu angļu valodā "Hollow", kas sākotnēji tika veidota un izdota latviešu valodā ar nosaukumu "Lauzto šķēpu karaļvalsts". Dziesmas versija latviešu valodā janvārī ieguva godalgoto pirmo vietu konkursā "Muzikālā balva 2023".

Igauniju Eirovīzijā pārstāv grupu "5miinust" un "Puuluup" apvienība ar dziesmu "(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi" ("Mēs (vēl) neko nezinām par (šīm) narkotikām").

Izraēlu, pret kuras dalību Eirovīzijā ceturtdien protestēja tūkstošiem cilvēku Malmē, konkursā pārstāv dziedātāja Edena Golana ar dziesmu "Hurricane" ("Viesuļvētra"). Dziesmas sākotnējais nosaukums "October Rain" ("Oktobra lietus") un tās teksts tika mainīti, jo konkursa organizatori tos atzina par atklāti politiskiem. 

Eirovīzijas pirmajā pusfinālā, kas notika otrdienas vakarā, par finālistēm tika izraudzītas Serbija, Portugāle, Slovēnija, Lietuva, Ukraina, Somija, Kipra, Horvātija, Īrija un Luksemburga, bet finālu nesasniedza Austrālija, Azerbaidžāna, Islande, Polija un Moldova.

Lietuvu Eirovīzijā pārstāv dziedātājs Silvestrs Belts ar dziesmu "Luktelk" ("Pagaidi").

Dalība Eirovīzijas finālā, kas notiks sestdienas vakarā, ir automātiski nodrošināta tā sauktā "Lielā piecnieka" valstīm - Francijai, Itālijai, Lielbritānijai, Spānijai un Vācijai, kā arī šīgada konkursa rīkotājai Zviedrijai.