foto: Publicitātes foto
"Devu banānu, un viņš man iekoda" - kā latviešu tūristiem Āzijā izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem
Tūrisms
2024. gada 10. maijs, 08:57

"Devu banānu, un viņš man iekoda" - kā latviešu tūristiem Āzijā izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Kaspars Elcis, ceļojumu bloga TripThis izveidotājs, stāsta, kurās valstīs visbiežāk var sastapt agresīvus pērtiķus un kā no tiem izvairīties.

Apdrošinātāji nereti saņem klientu pieteikumus par ceļojuma laikā piedzīvotiem pērtiķu uzbrukumiem – tūristu pieradinātie dzīvnieki ne vien atņem cilvēkiem brilles, telefonus un citas vērtīgas mantas, bet arī mēdz iekost vai kā citādi savainot ceļotājus.

“Ceļojuma laikā pērtiķis nozaga man brilles”, “divi pērtiķi man uzlēca uz galvas un no izbīļa es nolauzu sev daļu priekšzoba”, “savvaļas pērtiķis ielika savu pēdu man mutē, tāpēc bija nepieciešama vakcīna pret trakumsērgu”, “pērtiķu parkā Bali devu vienam no viņiem banānu, bet tas man iekoda” – šādi un līdzīgi stāsti pietiekami bieži parādās ceļojumu apdrošināšanas atlīdzību pieteikumos, stāsta Balcia atlīdzību vadītājs Dāvids Lēvalds. Viņš norāda, ka visbiežāk pērtiķi ceļotājus sakož un saskrāpē vai nozog viņu mantas, tā radot zaudējumus līdz pat vairākiem simtiem eiro.

Ceļojumu bloga TripThis izveidotājs Kaspars Elcis skaidro, ka visbiežāk ar pērtiķu uzbrukumiem ceļotāji saskaras tādās Āzijas valstīs kā Japāna, Taizeme, Indonēzija un Indija, savukārt Gibraltārs ir vienīgā vieta Eiropā, kur sastopama savvaļas pērtiķu saime un mēdz gadīties šādi uzbrukumi tūristiem. “Savvaļas pērtiķu populācija šajās vietās strauji pieaug, un dzīvnieki ir pieraduši pie cilvēkiem un no tiem vairs nebaidās. Galvenie iemesli, kādēļ pērtiķi uzbrūk cilvēkiem, ir ēdiens un citi labumi, ko iespējams iegūt no tūristiem,” stāsta Kaspars Elcis. Šie pērtiķi ir  gudri – viņi ir iemācījušies, ka no tūristiem var nozagt ēdienu vai citas lietas, kuras pēc tam var iemainīt pret ēdienu.

Kā izvairīties no pērtiķu uzbrukumiem?

Lai cik vilinoši nešķistu iegūt sev pašbildi ar pērtiķi, Kaspars Elcis iesaka tomēr ieturēt no tiem distanci un nemēģināt tuvoties, pieskarties vai kopā nofotografēties: “Būtu ieteicams izvairīties no acu kontakta un zobu rādīšanas, jo pērtiķi šos signālus uztver kā agresiju. Arī straujas kustības un klaigāšanu pērtiķi var uztvert kā apdraudējumu un mēģināt uzbrukt. Pērtiķus nevajadzētu arī barot, jo tieši tādā veidā tūristi viņus ir pieradinājuši un turpina veicināt dzīvnieku pieradumu un pat atkarību no cilvēku dotās pārtikas. Arī pašiem nevajadzētu ēst vai turēt rokās ēdienu pērtiķu klātbūtnē, jo tas viņus var pievilināt un, mēģinot jums atņemt ēdienu, viņi var jūs savainot,” iesaka ceļotājs.

Viņš norāda, ka pērtiķus piesaista arī dažādas spīdīgas lietas, tāpēc, dodoties uz pērtiķu parkiem, ieteicams noņemt rotaslietas un pīrsingus, nevilkt saulesbrilles, bet garus matus labāk savākt.

Ko darīt, ja ceļojumā ir uzbrucis pērtiķis?

Pērtiķi parasti tūristiem atņem dažādas spīdīgas mantas ar mērķi tās iemainīt pret pārtiku, tāpēc gadījumā, ja pērtiķis ir nozadzis ko vērtīgu, var mēģināt parādīt viņam ko ēdamu un visdrīzāk viņš izlaidīs no rokām jūsu mantas, lai paņemtu ēdienu. Ja neizdodas mantas atgūt vai tās tiek sabojātas, tad sazinieties ar savu apdrošinātāju, kas segs radušos zaudējumus.

Savukārt gadījumos, kad pērtiķis ir nodarījis kādus miesas bojājumus, brūce ir jānomazgā ar ūdeni, jādezinficē un nekavējoties jādodas uz tuvāko medicīnas iestādi, lai veiktu nepieciešamās pārbaudes un saņemtu trakumsērgas vakcīnu. Balcia eksperts norāda, ka arī šīs izmaksas sedz ceļojuma apdrošināšana, tāpēc šādos gadījumos ir jāsaglabā visi čeki un rēķini, ko vēlāk varēs iesniegt apdrošinātājam, lai saņemtu atlīdzību.