foto: Best Image / BACKGRID/ Vida Pres
ASV Ukrainai nosūtīs pretgaisa aizsardzības sistēmas
Volodimirs Zelenskis un Džo Baidens.
Pasaulē
2024. gada 10. maijs, 20:51

ASV Ukrainai nosūtīs pretgaisa aizsardzības sistēmas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Amerikas Savienotās Valstis paziņojušas par 400 miljonu dolāru lielas militārās palīdzības nosūtīšanu Ukrainai.

Kā teikts Baltā nama izplatītajā paziņojumā, prezidents Džo Baidens devis rīkojumu piešķirt "līdz 400 miljoniem dolāru Aizsardzības ministrijas aizsardzības precēm un pakalpojumiem, kā arī militārajai izglītībai un apmācībai, lai sniegtu palīdzību Ukrainai".

Šī ir trešā palīdzības pakete Ukrainai kopš aprīļa beigās Kongress pēc vairāku mēnešu kavēšanās apstiprināja papildu finansējumu. Pirmā palīdzības pakete bija vienu miljardu dolāru liela, bet otra - sešus miljardus. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien brīdināja, ka viņa valsts saskaras ar "patiešām sarežģītu situāciju" austrumos, taču sacīja, ka gaidāma jauna ASV ieroču piegāde un "mēs spēsim viņus apturēt".

Saskaņā ar amatpersonu teikto pakete ietver HIMARS sistēmas un raķetes tām, kā arī artilērijas, pretgaisa aizsardzības un prettanku munīciju, bruņumašīnas un citus ieročus un aprīkojumu.

"Šī ir 57. aprīkojuma daļa, ko Baidena administrācija kopš 2021.gada augusta ir piešķīrusi Ukrainai no Aizsardzības ministrijas krājumiem. Šajā paketē ir iekļauts aprīkojums, lai atbalstītu Ukrainas steidzamākās vajadzības kaujas laukā, tostarp pretgaisa aizsardzības līdzekļi, artilērijas šāviņi, bruņumašīnas un prettanku ieroči," paziņoja Pentagons.

Šajā palīdzības paketē Ukrainai tiks piegādāta papildu munīcija "Patriot" sistēmām, munīcija NASAMS sistēmām, pretgaisa raķetes "Stinger", sistēmas HIMARS un munīcija tām, 155 milimetru un 105 milimetru artilērijas šāviņi, kājnieku kaujas mašīnas "Bradley", bruņutransportieri M113, bruņumašīnas MRAP, optiski vadāmās raķetes, prettanku sistēmas "Javelin" un "AT-4", augstas precizitātes aviācijas munīcija, kājnieku ieroči, munīcija un granātas, patruļkuteri, ķīmiskās, bioloģiskās, radioloģiskās un kodolieroču aizsardzības līdzekļi.