Pasaulē
2024. gada 10. maijs, 15:57

Vai krievi mēģinās atkal? Atvairīts pēkšņs okupantu uzbrukums Harkivas virzienā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Naktī uz piektdienu, 10. maiju, un piektdienas rītā informatīvajā telpā - kā sociālajos tīklos, tā medijos - intensīvi apspriež iespējamu tūlītēju Krievijas iebrukumu Ukrainas ziemeļaustrumos.

Naktī reģions piedzīvojis masīvu okupantu veiktu apšaudi, taču rīta pusē atsevišķi avoti vēstījuši par neveiksmīgiem krievu mēģinājumiem iet Harkivas virzienā.

Atsevišķi tā saucamie "militārie blogeri" uzskata, ka šis varētu būt sagatavošanās posms apjomīgākiem manevriem Harkivas virzienā. Citi pieļauj, ka nupat notikušie uzbrukumi bijusi izlūkošana ar kauju, krievu armijai mēģinot izprast Ukrainas puses reakciju un aizsardzību.

Tikmēr, kā vēsta medijs "RBC-Ukraine", Nacionālās drošības un aizsardzības padomes dezinformācijas apkarošanas centra vadītājs Andrii Kovaļenko izteicies, ka Krievijai patlaban ir pieejami resursi vien situācijas eskalācijai uz robežas ar Harkivas reģionu, bet tai nav resursu, lai mēģinātu ieņemt Harkivu.

foto: AFP/Scanpix
Naktī okupanti ļoti spēcīgi apšaudījuši reģionu. Šodien jau izskanēja ziņas, ka Vovčanskas virzienā (aptuveni 70 km no Harkivas) situācija it kā ir sarežģīta.

“Ienaidniekam ir resursi, lai pastiprinātu aktivitāti, spriedzi Harkivas reģionā. Aizsardzības spēki kontrolē situāciju,” viņš sacīja.

Pēc Kovaļenko teiktā, Krievijas karaspēka rīcība šobrīd ir prognozējama. Ukraiņi tiek brīdināti, ka internetā var parādīties arī viltus informācija par "iespējamo uzbrukumu Harkivas virzienā".

“Par šo tēmu būs daudz viltus ziņu, svarīgi tās identificēt un neuzķerties,” sacīja Kovaļenko.

Piektdien jau izskanēja ziņas, ka Vovčanskas virzienā (aptuveni 70 kilometrus no Harkivas) situācija it kā ir sarežģīta.

"The Kyiv Independent", atsaucoties uz Ukrainas Aizsardzības ministriju, piektdienas rītā vēstīja, ka dienu iepriekš naktī Krievijas spēki ar artilēriju apšaudīja Ukrainas spēku pozīcijas reģionā [neprecizējot, kur tieši].

Tad, nākamajā dienā - 10. maijā - aptuveni plkst. 5.00 pēc vietējā laika bija pretinieka mēģinājums izlauzties cauri aizsardzības līnijai bruņu transporta aizsegā.

Uzbrukums tika atvairīts un “atšķirīgas intensitātes cīņas turpinās,” paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrija. Lai noturētos pret ienaidnieka uzbrukumiem, uz fronti nosūtītas rezerves vienības.

Izskanēja viedoklis, ka Krievijas armija šajā virzienā drīzumā it kā varētu sākt izvietot arī savas rezerves.

Kopumā informatīvajā vidē jau vairākas nedēļas izskan ziņas, ka Krievija, iespējams, gatavo atkārtotu uzbrukumu Harkivas virzienā. Ukrainas militārpersonas tikmēr uzsver, ka okupantiem šobrīd nav pietiekamu spēku, lai ko tādu paveiktu.

Jāatgādina, ka Krievija kaunpilni izgāzās, mēģinot ieņemt Harkivu kara sākumā. Ukrainas bruņotie spēki veiksmīgā pretuzbrukumā piespieda okupantus ātri un haotiski atkāpties no šī apgabala.