Imantas hakeris Čalovskis stāsta, cik labi viņam klājas brīvībā. VIDEO
Pēc gandrīz gada Latvijas cietumā pavadītā laika par Imantas hakeri dēvētais Deniss Čalovskis tagad ir atradis darbu kādā nelielā IT kompņijā, kas sniedz telefonijas pakalpojumus un ir gatavs sniegt palīdzīgu roku politieslodzītajiem, kuru Latvijā praktiski nav.
Sabiedrība
2014. gada 10. janvāris, 05:54

Imantas hakeris Čalovskis stāsta, cik labi viņam klājas brīvībā. VIDEO

Jauns.lv

Par Imantas hakeri dēvētais Deniss Čalovskis, kuru daži ārvalsts plašsazinas līdzekļi jau paspējuši nedēvēt par vienu no slavenākajiem pasaules hakeriem, strādā kādā nelielā IT kompānijā un nolēmis turpmāk palīdzēt politieslodzītajiem.

Čalovskis, kuru 2012. gada decembrī aizturēja un līdz pērnā gada oktobrim noturēja apcietinājumā Rīgas Centrālcietumā, viņu apsūdzot vērienīgā datorvīrusa „Gozi Virus” radīšanā un uzturēšanā, kurš inficējis vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē un ar kura palīdzību izkrāpti miljoniem dolāru, pēc iznākšanas brīvībā atradis darbu kādā nelielā IT kompānijā, kas nodarbojas ar telefonijas pakalpojumiem, un nolēmis sniegt „palīdzīgu roku” nepatiesi apsūdzētajiem politieslodzītajiem, kuru gan, pēc Čalovska vārdiem, Latvijā praktiski nav.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Čalovski 2012. gada beigās Latvijas specdienesti aizturēja Rīgas Imantas mikrorajonā. Tomēr viņu tā arī neizdeva tiesāšanai ASV, kas Latvijas pilsoni apsūdz vērienīgā krāpniecībā, viņa izdošanu apturēja Eiropas Cilvēktiesību tiesa. Tā nu Latvijas likumsargiem, kuriem pret Čalovski nav nekādu pretenziju, nācās viņu palaist brīvībā.

Nupat Čalovskis sniedzis plašu interviju radio „Baltkom”, kurā stāsta par pārdzīvoto cietumā un to kā pašreiz jūtas. Pašlaik viņš strādājot nelielā IT kompānijā un vēlas palīdzēt citiem, kuri nepatiesi apsūdzēti. Pats viņš joprojām savu vainu „Gozi” radīšanā kategoriski noliedz un teic, ka vispār nesaprot par ko Amerikā tiek apsūdzēts.

„2013. gads bija vissarežģītākais manā dzīvē,” ar šādiem vārdiem interviju radio „Baltkom” sāka Čalovskis. Viņš pastāstīja, ka aizvadītajā gadā strauji pasliktinājusies tēva veselība un ka reizēm viņam licies, ka tēvu vairs nekad neredzēs. Pēc Čalovska atbrīvošanas no cietuma tēva veselība nav uzlabojusies.

Čalovskis savu aizturēšanas brīdi salīdzināja ar ASV „bojevika” sižetu. „Pie durvīm neviens neklauvēja, mani nekur neaicināja, vienkārši arestēja, nolasīja aizturētā tiesības ASV teritorijā, uzsverot, ka esmu arestēts saskaņā ar ASV likumiem, un aizveda uz izolatoru,” stāstīja Čalovskis.

Atceroties saziņu ar izmeklētājiem, Čalovskis pastāstīja, ka kopumā Latvijas tiesībsargājošo iestāžu attieksme bijusi korekta, izņemot vienu izmeklētāju. „Viens izmeklētājs man pratināšanās visu laiku draudēja. Draudēja ar ilgu ieslodzījumu, draudēja, ka iesēdinās kamerā pie sliktiem cilvēkiem, draudēja, ka personiski palīdzēs, lai cietumā nebūtu viegli,” Čalovskis atklāja.

Tagad pēc iznākšanas no cietuma Čalovskis vēlas palīdzēt citiem, kuri ir ieslodzīti un nepatiesi apsūdzēti, tāpat kā viņš. 27 gadus vecais Čalovskis „Baltkom” paziņoja: „Latvijā politieslodzīto praktiski nav. Bet ja arī kāds ir, es ar lielāko prieku viņam pasniegšu palīdzīgu roku.” Viņš ir gatavs palīdzēt cilvēkiem un grib būt noderīgs sabiedrībai.

Deniss Čalovskis intervijā radio „Baltkom” (krievu val.)

Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA