Kļuvis zināms, kā Kultūrkapitāla fonds šogad sadalījis 1,12 miljonus eiro
VVKF vadītājs Edgars Vērpe.
Kultūra
2014. gada 12. marts, 01:12

Kļuvis zināms, kā Kultūrkapitāla fonds šogad sadalījis 1,12 miljonus eiro

Jauns.lv

Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) pirmajā kultūras projektu konkursā sadalīti 1 115 420 eiro. Kā liecina informācija VKKF interneta mājaslapā, kopumā projektu konkursā bija iesniegti 1014 projekti, no kuriem tika atbalstīti 495.

Literatūras nozarē ar 230 844 eiro atbalstīti 66 projekti. Lielāko finansējumu - 99 000 eiro - saņēma "Latvijas Literatūras centrs" trim projektiem. Tika atbalstīta literārā žurnāla "Latvju Teksti" izdošana 2015.gadā, latviešu literatūras labāko darbu tulkošana un izdošana, kā arī Latvijas dalība starptautiskos grāmatu gadatirgos šogad.

25 000 eiro saņēmusi Starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas kultūras programma. Ar 9000 eiro atbalstīta Starptautiskā Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā un grāmatu mākslā. 5000 eiro saņēmis Laikmetīgās literatūras un filozofijas interneta žurnāls "Punctum".

Literatūras nozarē atbalstīts Gundara Ignata romāns "Kā stāvēt orē", Edmunda Frīdvalda īsprozas krājums "Bleķis", Kristīnes Ulbergas vēsturiskais romāns "Mēs, XXI gadsimts", Ingmāras Balodes trešais dzejoļu krājums, Valta Ernštreita dzejoļu krājums "Dark Energy", Katrīnas Kudumas dzejoļu krājums "Saulesizplūdums", Pētera Brūvera grāmata "Mācos rakstīt", Jāņa Vādoņa grāmata "Pagaidām iesāpas elpa", Jura Zvirgzdiņa grāmata "Pāri jūrām, pāri zemēm. Tobiasa lielais bibliotēku ceļojums", Ineses Zanderes dzejas krājums "Putna miegā", Arno Jundzes romāns "Putekļi smilšu pulkstenī", Jāņa Einfelda triloģija "Rīga" un Osvalda Zebra romāns "Mājupceļš".

Video: Gundars Ignats stāsta par savu pirmo romānu "Pārbaudes laiks". Nu KKF viņam piešķīris finansējumu nākamajam darbam "Kā stāvēt orē"

)

Biedrība "Orbīta" ieguvusi finansējumu Latvijas krievu autoru īsprozas izlases sagatavošanai un izdošanai. Gita Grīnberga saņēmusi atbalstu Marsela Prusta romāna "Atrastais laiks" ("Le Temps retrouvé") tulkojumam latviešu valodā. Ievai Kolmanei piešķirti līdzekļi Radjeda Kiplinga romāna "Kims" latviskojumam.

Mūzikas un dejas mākslas nozarē 82 projektiem sadalīti 164 490 eiro. No tiem 70 000 eiro piešķirti VSIA "Latvijas Koncerti" kultūras programmas "Kamermūzika" īstenošanai.

Atbalstīti arī dažādi koncerti, tajā skaitā Kamermūzikas un džeza koncerti Latvijas Radio 1. studijā, koncertcikls "Koncertizrāde Spīķeros", Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" koncerts "Mēness Pjēro" izstādes "1914" noslēgumā. Atbalstīts arī pavasara festivāls "Windstream 2014" un introvertās mūzikas festivāla "Ad Lucem" koncerti 2014.gadā. Finansējums piešķirts arī vairākiem konkursiem un meistarklasēm, kā arī žurnālu "Mūzikas Saule" un "Dance.LV" izdošanai. Dejas nozarē atbalstīts arī starptautisks laikmetīgās dejas un mākslas festivāls "Vides deja 2014",kā arī laikmetīgās dejas izrādei "Ārā".

Teātra mākslas nozarē ar 74 010 eiro atbalstīti 40 projekti. Ar 4000 eiro atbalstīta teātra aktuālo procesu vietnes "Kroders.lv" attīstība. Par šādu summu atbalstīta arī konference "Latvijas jaunā režija". Nozarē atbalstīta arī Viljama Šekspīra 450.jubilejas izstādes "Ir milzu teātris šī pasaule" izveide, "Latvijas izrāžu skates 2014" un "Baltijas Teātra festivāla 2014" organizēšana, kā arī vairāku teātra izrāžu sagatavošana un iestudēšana "Dirty Deal Teatro", Valmieras drāmas teātrī, "Teātrī TT", Latvijas Nacionālajā teātrī, Dailes teātrī, Ditas Balčus teātrī ""Divas acis", Daugavpils teātrī, Liepājas teātrī, kā arī Latvijas un Liepājas Leļļu teātros.

Filmu mākslas nozarē piešķirti 121 750 eiro 38 projektiem. Žurnāla "Kino Raksti" izdošanai šogad piešķirti 17 075 eiro. Finansējums no 1000 eiro līdz 5000 eiro piešķirts 23 dokumentālajām filmām un spēlfilmām. Ar 8000 eiro atbalstīja studijas "Lokomatīve" filmu "Pelnu sanatorija", savukārt 10 000 eiro tika piešķirta Andra Gaujas filmai "Izlaiduma gads".

Video no Andra Gaujas filmas "Izlaiduma gads", kurai šogad piešķirts KKF finansējums

)

Nozarē finansējumu piešķīra arī Latvijas Kinoproducentu asociācijas darbam Kannu filmu festivālā no šī gada 14.maija līdz 25.maijam, kā arī studijas "Rija" dalībai Anesī 2014.gada filmu festivālā un tirgū "MIFA", kā arī filmu skatēm un meistarklasēm.

Vizuālās mākslas nozarē 109 projektiem piešķirti 137 900 eiro. Lielākais finansējums piešķirts "kim?" laikmetīgās mākslas centra izstāžu programmai no šī gada marta līdz jūlijam, "kim?" Piecgades festivālam un "Rīgas fotomēnesim 2014", kā arī vizuālo mākslu žurnāla "Studija", "Fotokvartals.lv" un "www.arterritory.com" darbībai šajā gadā. Nozarē finansējums piešķirts arī vairākām izstādēm un citiem projektiem. Vizuālajā mākslā VKKF procentuāli piešķīris vismazāk prasītā finansējuma.

79 kultūras mantojuma projektiem konkursā piešķirti 132 720 eiro. Atbalstīta Latvijas Vēstures Institūta žurnāla un rakstu krājuma "Latvijas Nacionālā vēstures muzeja zinātniskie lasījumi" izdošana. Kultūras mantojuma nozarē atbalstīti arheoloģiskie pētījumi Īles meža senkapos šajā gadā, kā arī vairāki restaurācijas projekti Bauskā, Dundagā, Rīgā, Jēkabpilī, Tukumā, Aizputē un citās Latvijas pilsētās. Finansējums piešķirts arī vairākiem pētījumiem kultūras mantojuma nozarē.

Tradicionālās kultūras nozarē atbalstīti 36 projekti par 52 731 eiro. Lielākais finansējums - 4000 eiro - piešķirts 2014.gada folkloras konkursu fināliem bērniem un jauniešiem. Finansējums piešķirts arī Daces Bulas grāmatas "Latviešu folkloristika starpkaru periodā", kā arī Mārtiņa Grauda, Janīnas Kursītes, Andra Akmentiņa un Tāļa Tisenkopfa grāmatas "Kapusvētki - tradīcijas pētījums" izdošanai. Šajā nozarē atbalstīti arī tradicionālajai kultūrai veltīti pasākumi un pētījumi, kā arī folkloras ekspedīcijas.

Dizaina un arhitektūras nozarē par 79 150 eiro atbalstīti 27 projekti. Arī šeit lielākais finansējums piešķirts nozares žurnāla "Latvijas Architektūra" izdošanai. Atbalstīta arī "Gada balva dizainā 2014", kā arī Latvijas arhitektūras sasniegumu video filmu, izstādes un semināru projekts. Finansējums piešķirts izstādēm un dalībai vairākās starptautiskās biennālēs, tajā skaitā Venēcijas 14. Starptautiskajā arhitektūras biennālē.

VKKF atbalstījis arī 18 starpdisciplinārus projektus, piešķirot 121 825 eiro. Lielākais finansējums - 45 000 eiro - piešķirts žurnāla "Rīgas laiks" izdošanai šajā gadā. 21 000 eiro piešķirts šī žurnāla izdošanai krievu valodā. Atbalstīts arī "Veto magazine" un žurnāls "A12". Finansējums piešķirts arī enciklopēdijas "Teātris un kino biogrāfijās" 3.sējumam. Atbalstīti arī vairāki citi ar mūziku un literatūru saistīti projekti.

Jau ziņots, ka kopumā VKKF šogad sadalīs 3 665 047 eiro dažādām kultūras nozarēm. Lielākais pieaugums paredzēts mūzikas un deju mākslas nozarē, kā arī kultūras mantojuma nozarē. Šogad paredzēti četri regulāri projektu konkursi.


LETA/ Ekrānuzņēmums no LTV video, LETA