Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 3. un 4. maijā. FOTO. VIDEO
Jelgavā sestdien, 3. maijā, ar vērienīgiem pasākumiem un ekskursijām tiks atklāta jaunā tūrisma sezona.
Kultūra
2014. gada 3. aprīlis, 08:06

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 3. un 4. maijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šonedēļ brīvdienas varam baudīt neierasti ilgi – piecas dienas. Tajās varam kārtīgi nosvinēt gan valsts svētkus, gan apmeklēt citus kultūras pasākumus. Galvenā svētku militārā parāde šogad notiks Valmierā. Rīdzinieki varēs baudīt izcilu kino programmu, bet jelgavnieki atklās jauno tūrisma sezonu.

1. Jelgavas tūrisma sezonas atklāšana

Ar strūklaku modināšanu un dažādiem citiem jautriem un patīkamiem pasākumiem sestdien, 3. maijā, Jelgavā atklās vasaras tūrisma sezonu.

Tūrisma sezonas atklāšanas pasākums sāksies pulksten 12.00 ar pilsētas strūklaku modināšanu. Kā pirmās tiks ieslēgtas strūklakas - ūdenskritumi Jāņa Čakstes bulvārī, pieskandinot bulvāri ar bērnu un jauniešu centra „Junda” dejotāju priekšnesumu. Jelgavas Studentu teātra aktieri modinās veiksmes simbolu skulptūru - strūklaku „Jelgavas students”. Noslēgumā Svētās Trīsvienības baznīcas torņa pagalms ļausies pavasara atmodai, ieslēdzot skulptūru - strūklaku „Trīsvienība”, sveicot jaunos Jelgavas un apkārtnes tūrisma gidus, degustējot dažādus ēdienus un klausoties grupas „TirkizBand” un popgrupas „Noslēpums” muzikālajos priekšnesumos.

Pulksten 14.00 sāksies ekskursija ar autobusu „Vēsture, māksla un garša Jelgavas novadā”, kuras maršrutā iekļauta Lielvircavas muiža ar atjaunoto interjeru un gleznu izstādi, senā Lielvircavas baznīca un vietējā „Mālkalnu” siera degustācija Elejā (ekskursijas ilgums 4,5 stundas).

Pulksten 14.30 velobraucēji aicināti doties ekskursijā ar velosipēdiem „4 ciemi Ozolnieku novadā”, kuras laikā tiks apmeklēti Ozolnieku novada ciemi - Ozolnieki, Brankas, Tetele un Āne un kopā ar gidu ikviens varēs uzzināt, kā ciemi vēsturiski veidojušies un kas šeit notiek šodien (maršruta garums apmēram 30 km, ekskursijas ilgums 4 stundas).

Savukārt, pulksten 15.00 pastaigas „Jelgava 94 + 20” dalībnieki aicināti iejusties notikumos, kas risinājušies pirms 20 gadiem. Pastaigas maršruts veidots iedvesmojoties no Jāņa Joņeva grāmatas „Jelgava 94” - personības, notikumi, mūzika (ekskursijas dalībnieki aicināti ģērbties un veidot frizūras pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu stilā, ekskursijas ilgums 3 stundas).

Īpašu pasākumu programmu būs sagatavojusi Jelgavas pils, kuru ikviens interesents aicināts apmeklēt no pulksten 12.00 līdz 17.00, bet no pulksten 14.00  būs iespēja piedalīties radošā programmā „Dorotejas mīlestības vēstuļu darbnīca” un nofotografēties pils foto stūrītī.

Savukārt stāvlaukumā Akadēmijas ielā 5 pie Mītavas tilta no pulksten 9.00 līdz 15.00 norisināsies biedrības „Pārtikas amatnieki” mājražotāju tirdziņš, kur varēs iegādāties veselīgus un gardus mājražotāju labumus.

Vienlaikus jāuzsver, ka no maija septiņos Jelgavas un apkārtnes ēdināšanas uzņēmumos aizsākas gardēžu akcija „Atklāj pašmāju garšas noslēpumus”, kuras galvenais mērķis ir parādīt, ka gardus un interesantus ēdienus var pagatavot arī no vietējiem produktiem, kas audzēti un iegūti Zemgales plašajos līdzenumos. Tūrisma sezonas atklāšanas laikā ikvienam būs iespējams nogaršot kādu no vasaras sezonas ēdienkartē piedāvātajiem akcijas ēdieniem un novērtēt pašmāju garšas noslēpumus.

Visām ekskursijām nepieciešams pieteikties iepriekš pa tālruni 63005447 vai e-pastu tic@tornis.jelgava.lv. Dalība ekskursijās bez maksas. Sīkāk internetā: www.jelgava.lv.

2. Latvijas Filmu maratons „Splendid Palace”

Jau desmito gadu pēc kārtas valsts svētkos – 4. maijā - Rīgas kinoteātrī „Splendid Palace” notiks Latvijas Filmu maratons. Svētdien Nacionālais kino centrs Rīgas iedzīvotājiem un viesiem būs dāvinājis bezmaksas kino svētkus. Maratona programmā visas dienas garumā apkopotas pašas jaunākās animācijas un dokumentālās filmas, tostarp arī vairākas spilgtas ekrāna pirmizrādes.

Kinoteātra Lielajā un Mazajā zālē būs skatāmas pēdējo gadu spilgtākās dokumentālās filmas, kas veltītas stāstiem par izcilām personībām un notikumiem mūsu valsts kultūrā un vēsturē. Pirmo reizi skatītāju vērtējumam tiks nodota režisores Kristas Burānes dokumentālā filma „Māra”, kas seko līdzi režisores Māras Ķimeles drosmīgajam ceļam teātra režijas pasaulē un vienlaikus ļauj mākslinieci sastapt pavisam ikdienišķā vidē.

Jaunu cilvēkvērošanas meistardarbu, filmu „Viesnīca un bumba”, sarūpējusi režisore Laila Pakalniņa, savukārt, Dāvis Sīmanis ar filmu „Escaping Riga” pietuvojies divu izcilu rīdzinieku – Sergeja Eizenšteina un Jesaja Berlina – dzīves gaitām 20. gadsimta pirmajā pusē. Dokumentālo filmu programmā iekļauta arī Ginta Grūbes „Vairāk nekā dzīve”, portretējot teātra režisoru Alvi Hermani, kā arī Olafa Okonova „Teritorija. Vija Celmiņš”, kas aizved līdz Ņujorkas mākslas mekai, kurā rosās latviešu izcelsmes māksliniece Vija Celmiņa. Portretu galeriju papildinās arī pianists Vestards Šimkus (Rūtas Celmas filmā „Brāmss un kazas piens”), tango karalis Oskars Stroks (Ilonas Brūveres „Tapieris”), režisores Līgas Gaisas mazliet neprātīgā „Tā dullā Strengas dēļ jeb vasara ar zelta teļu” un Kristīnes Želves somu Valentīno meklējumi Latgalē dokumentālajā filmā „Fedja”.

Arī Filmu maratona divās animācijas filmu programmās – pieaugušajiem un bērniem – iekļautas vairākas pirmizrādes. Līdzās profesionālu pašmāju autoru darbiem, Latvijas Filmu maratona ietvaros kinoteātra Jaunajā zālē būs skatāmas arī Rīgas kino radošajās filmu darbnīcās tapušās īsfilmas – jauniešu stāsti par Rīgai un rīdziniekiem kopīgo un atšķirīgo. Bet dienas noslēgumā, kā ierasts, tiks atklāts ekrāns arī kinoteātra pagalmā, brīvdabas seansā izrādot īpašu Latvijas Filmu maratona desmitgadei veltītu animācijas un īsfilmu programmu.

Filmu programma: Lielajā zālē pulksten 11.00 – animācijas filmu programma bērniem; 12.00 – „Vairāk nekā dzīve”; 14.00 – „Atmodas antoloģija”; 16.00 – „Escaping Riga”; 18.00 – īsfilmu seanss; 20.00 – „Māŗa”. Mazajā zālē: pulksten 11.30 – „Mana koka stāsts”; 13.00 – „Mitrais”, „Skurstenis”; 15.00 – „Brāmss un kazas piens”, „Fedja”; 17.00 - „Mēstepatās”, „Teritorija. Vija Celmiņš”; 19.00 – „Ceļš uz mājām”; 21.00 – „Tapieris”. Jaunajā zāle: pulksten 17.30 – Rīgas Kino radošās filmu darbnīcas īsfilmu seanss. Kinoteātra pagalmā: pulksten 21.30 - animācijas filmu programma pieaugušajiem. Sīkāk internetā: www.nfc.lv.

Dokumentālā filma par tango karali Oskaru Stroku „Tapieris” (LTV „Rīta Panorāma”)

3. Eiropas jauniešu kino diena „Citadelē”

Rīgas kinoteātrī „Citadele” svētdien, 4. maijā, otro reizi Latvijā notiks Eiropas jauniešu filmu diena, kurā bērnu un jauniešu žūrija noskatīsies trīs Eiropas filmas un piešķirs īpašo Eiropas Kinoakadēmijas (EKA) balvu labākajai no tām. Jauniešu žūrija 4. maijā darbosies vienlaikus 17 Eiropas valstīs – Dānijā, Spānijā, Serbijā, Slovākijā, Ungārijā, Rumānijā, Vācijā, Slovēnijā, Lielbritānijā, Kosovā, Bulgārijā, Zviedrijā, Gruzijā, Izraēlā, Maltā, Polijā un Latvijā.

Pēc filmu noskatīšanās pilsētas savienosies video tiešraidē un katras valsts žūrijas pārstāvji paziņos savu lēmumu. Balvas pasniegšanas ceremonija būs skatāma tiešsaistē pulksten 21.00 pēc Latvijas laika internetā: www.europeanfilmawards.eu/yaa.

EKA Jauniešu žūrijas balvai šogad nominētas trīs 2013. gadā uzņemtas filmas no Dānijas, Vācijas un Nīderlandes. Komisija, kuru veido vairāku Eiropas bērnu un jauniešu filmu festivālu pārstāvji, programmā iekļāvusi dāņu režisora Martina Mīhes Renāra filmu „Konkurss” („Mgp Missionen”), kas stāsta par jauniešu dzīvi, tās izaicinājumiem un iespējām kosmopolītiskajā Dānijas galvaspilsētā, holandiešu režisora Deiva Šrama filmu par neiecietību klasesbiedru vidū „Nožēlot!” („Spijt!”) un vācu kino režisores Katjas fon Garneres filmu „Austrumvējš” („Ostwind”), kuras galvenā varone Mika atklāj savas īpašās spējas sarunāties ar zirgiem. Sīkāk internetā: www.nfc.lv.

Tituldziesma no Deiva Šrama filmas „Nožēlot!” („Spijt!”)

4. Sporta diena Lucavsalā

Šosvētdien, 4. maijā, rīdzinieki var doties uz tieši pirms gada atklāto Lucavsalas aktīvās atpūtas parkā, kur no pulksten 11.00 līdz 16.00 notiks pasākums „Sporta diena Lucavsalā”, kura laikā ikviens ir aicināts piedalīties dažādās sportiskās aktivitātēs svaigā gaisā.

Pasākumā īpaša bezmaksas aktivitāšu programma paredzēta gan bērniem un ģimenēm, gan senioriem, kā arī sportisko aktivitāšu mīļotājiem, velo braukšanas entuziastiem, ūdens prieku tīkotājiem, gardēžiem un kultūras programmas cienītājiem.

Bērnus sagaidīs jautrās stafetes, piepūšamā atrakcija, kā arī dažādi radošie rokdarbi, kur ikviens varēs izveidot krāšņas piemiņas lietas sev un citiem. Ģimenēm aizraujoši pārbaudījumi būs Lielā krāsu dambretes stafete, fotoorientēšanās, simtkāja sprints, kā arī kroketa prieki. Jebkuru apmeklētāju, bet jo īpaši seniorus priecēs tādas aktivitātes kā nūjošana, brīvdabas vingrošana un šautriņmešanas čempionāts, kurā ik stundu tiks apbalvoti precīzākie šautriņmetēji.

Ūdens aktivitāšu tīkotājiem būs īpaša iespēja baudīt ūdens priekus gan ar jautro ūdens bumbu, gan katamarāna izbraucienos, kā arī apgūt braukšanas prasmes ar sērfa dēli un laivām. Profesionālus paraugdemonstrējumus un trikus rādīs Rīgas Veikparks un labākie Latvijas veikborda pratēji.

Gan lielus, gan mazus velobraucējus iepriecinās profesionālo velotriālistu šovs ar Latvijas un pasaules labāko velotriālistu dalību, bet ikvienam velobraucējam gana vilinoša būs iespēja sacensties ruļļu cīņās uz jaudīgā veloruļļa, kā arī izaicināt sevi vienriteņa un tandēma riteņu stūrēšanā.

Kultūras programmu uz skatuves bagātinās veiklie breakdance dejotāji no, atraktīvās meitenes ar dejām no „Glamorous Dance Studio”, bet muzikāli iepriecinās studijas „Rasa” priekšnesumi. Ikvienam apmeklētājam, kas tīkos uzdejot, būs iespēja izkustēties līnijdejās kopā ar „City Dancers” meitenēm. Sīkāk internetā: www.sportadiena.lv.

5. Brīvības svētki Valmierā

Valsts svētkus – 4. maiju – varat doties svinēt uz Valmieru, jo tur gaidāmi vareni Brīvības svētki ar bruņoto spēku parādi. Nacionālie bruņotie spēki (NBS) 2012. gadā aizsāka jaunu tradīciju - katru gadu kādā no Latvijas novadiem valsts Neatkarības atjaunošanas dienā iepazīstināt iedzīvotājus ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, organizējot īpašu Nacionālo bruņoto spēku dienu. Tās devīze ir „4.maijs – Brīvības svētki”. Pērn Nacionālo bruņoto spēku dienas notika Kuldīgā, bet iepriekš - Rēzeknē.

Šogad 4. maijā svētku svinīgā parāde notiks Valmierā. Nacionālo bruņoto spēku dienas pasākumi Valmierā sāksies pulksten 10.00 ar dievkalpojumu Svētā Sīmaņa baznīcā. Savukārt pulksten 12.00 pilsētas centrā sāksies Nacionālo bruņoto spēku, Jaunsardzes, Valsts robežsardzes vienību un tehnikas parāde.

No pulksten 13.00 līdz 17.00 valmieriešiem un pilsētas viesiem Dīvaliņa pļavās būs iespējams vērot tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādi, kā arī dažādus paraugdemonstrējumus. Šo pasākumu pulksten 13.00 ieskandinās vīru kopa „Vilki” ar savu uzstāšanos.

Paraugdemonstrējumos savas iemaņas rādīs NBS Speciālo uzdevumu vienības kaujinieki, Gaisa spēku aviācijas bāzes glābēji, kā arī Zemessardzes 22. bataljona izlūki un Valsts robežsardzes kinologi, bet Zemessardzes 54. inženiertehniskā bataljona speciālisti demonstrēs nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas gaitu. Savukārt ar defilē programmu uzstāsies Štāba bataljona Godasardzes rotas karavīri.

Tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādē interesenti varēs apskatīt apvidus transportierus un bruņumašīnas, pretgaisa aizsardzības lielgabalus un radarus, nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas robotu, ūdenslīdēju un militāro policistu ekipējumu, robežsardzes aprīkojumu, kā arī iepazīt karavīru, zemessargu ieročus un citas militārās tehnikas vienības. Sīkāk internetā: www.valmiera.lv.

6. Borisa Grebeņščikova un grupas „Aquarium” „Mīlestība kara laikā”

Šoreiz brīvdienas varam baudīt piecas dienas un pirmdienas, 5. maijā, vakarā kā spilgtu punktu tām varam pielikt pirmdien, 5. maija, vakarā pulksten 19.00 Rīgas Kongresu namā apmeklējot leģendārā krievu dziesminieka Borisa Grebeņščikova un viņa grupa „ „Aquarium” koncertu.

Rīgas Kongresu namā 5. maijā notiks tradicionālais Borisa Grebenščikova koncerts „Veseņņij koncert” („Pavasara koncerts”). Šogad Boriss Grebenščikovs uzstāsies pilna grupas „Aquarium” sastāva pavadījumā.

Parasti apolitiskais Grebenščikovs šoreiz paudis savu pozīciju pret notikumiem Ukrainā, sacerēdams pretkara dziesmu „Ļubov vo vremja voini” („Mīlestība kara laikā”), kuru arī izpildīs koncertā.

Šogad aprit 35 gadi, kopš Boriss Grebenščikovs ar domu biedriem izveidoja grupu „Aquarium”. Kopš grupas pirmā albuma, kas iznāca 1972. gadā, jau ir nākuši klajā vairāk nekā 70 albumi. „70. – 80. gados Padomju Savienībā Grebenščikovs izveidoja pavisam jaunu sociālo un muzikālo estētiku. Un līdz šim brīdim grupas mūzikas skanējums paliek viegli atpazīstams, vai tā ir balāde, dziesma regeja vai etniskā stilā vai pavisam traks rokenrols, pat par spīti tam, ka grupas mūziķu sastāvs daudzas reizes ir gandrīz pilnībā mainījies,” komentē mūziķu pārstāvji.

Pēdējos gados Grebenščikovs ik gadu ir prezentējis kārtējo jauno albumu, taču šogad būs apmierināti arī tie skatītāji, kas ir noilgojušies tieši pēc veciem hītiem, jo jubilejas programmā izskanēs labāko „Aquarium” dziesmu izlase.

Biļešu cenas: 28 – 70 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.aquarium.ru.

Boriss Grebenščikovs „Mīlestība kara laikā”

7. Izstāžu ceļvedis: uzbudinājuma lēkme Rīgas biržā, ceļojošās lelles Liepājā un ukraiņu sievietes gleznieciskās pārdomas Talsos

* Mākslas muzejā „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) atklāta pazīstamā Krievijas mākslinieka Dmitrija Gutova audio instalācija „Fūga. Augoša uzbudinājuma lēkme ar apziņas aptumšošanos un atmiņas traucējumiem”, kas tēlaini papildina viņa radīto un kopš 2012. gada muzeja ekspozīcijā aplūkojamo vides objektu „Gondola”. Tagad pats autors paplašinājis mākslas darba vēstījumu ar audio instalāciju, kura līdz 1. jūnijam tiks eksponēta mākslas festivāla „Tête-à-Tête” ietvaros, kas šogad norisinās jau otro reizi. Audio instalācija formas ziņā ir „Gondolas” analogs – tikai izaicinot nevis redzes, bet šoreiz dzirdes uztveri. Skaņas, kuras piepilda telpu, it kā uz brīdi rada bezsvara stāvokļa sajūtu. Sīkām internetā: www.lnmm.lv.

* Kafejnīcā „Cafe DALI” Rīgas Centrāltirgus Spīķeru kvartālā līdz 11. maijam apskatāma fotostudijas „DiatomArt” izstāde „Rīga. Jauns skatiens pilsētā”. „DiatomArt”  ir Rīgas fotostudija, kas iemūžina galvaspilsētas skaistumu neprastos skatu punktos: Vanšu tilta pilons, „Origo” pulksteņa tornis, Svētā Ģertrūdes baznīcas tornis vai arī Brīvības piemineklis jūsu acu līmenī. Rīdziniekiem un pilsētas viesiem ikdienā nav iespējams ieraudzīt pilsētu no šāda neparasta skatu punkta, tāpēc izstādes fotogrāfijās Rīga izskatās neredzēti un apburoši, liekot sevī iemīlēties no jauna. Sīkāk internetā: www.spikeri.lv.

* Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) līdz 29. jūnijam apskatāma mākslinieces Ināras Liepas ceļojošā Leļļu Mākslas muzeja izstāde „Kofermājiņu ceļojums”. Tajā apskatāma mākslinieces Ināras Liepas rotaļlietu privātkolekcija, kurā apkopotas dažādu laiku un no dažādiem materiāliem izgatavotas rotaļlietas, spēles un lelles. Kolekcijā atrodami gan unikāli pasaulslavenu leļļu fabriku ražojumi, kā piemēram, „Armand Marseille”, „Bebe Bru”, „Kämmer & Reinhardt” lelles un „Margarete Steiff” rotaļu lāči, gan pašas Ināras Liepas autorlelles, gan bērnu vecāku darinātas rotaļlietas. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Tāpat Liepājas muzejā apskatāma vēl viena jauna izstāde – līdz 25. maijam tur skatāma Sanktpēterburgas Vaska figūru muzeja ceļojošā izstāde „Laikmeti un personības”, kurā apskatāmas dažādu laikmetu ievērojamu personību vaska figūras. Viena no centrālajām kompozīcijām izstādē ir pēc renesanses mākslinieka Leonardo da Vinči gleznas „Svētais vakarēdiens” motīviem veidotais Jēzus ar 12 mācekļiem. Izstādē pārstāvētas arī citas Bībelē minētas personas – ķēniņš Hērods ar savu pameitu Salomi, kura valdniekam dzīru laikā izprasījusi Jāņa Kristītāja galvu. Izstādē pārstāvētas arī antīkās pasaules izcilās personības – Hipokrāts un Platons. Moderno laikmetu izstādē pārstāv mākslinieks Salvadors Dalī, kinozvaigzne Merilina Monro, kā arī politiķi – 1963. gadā atentātā nogalinātais ASV prezidents Džons Ficdžeralds Kenedijs ar sievu Žaklīnu Kenediju, kā arī pēdējie Krievijas prezidenti – Dmitrijs Medvedevs un Vladimirs Putins. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Talsu novada muzejā līdz 11. maijam ir skatāma ukraiņu mākslinieces Annas Bulkinas gleznu izstāde. Daži Talsu mākslinieki vēl pagājušā gada novembra sākumā kopā ar Annu Bulkinu un citiem Ļvovas māksliniekiem gleznoja skaistajā Karpatu ciemā Šešoros, dzīvoja vairākas dienas Ļvovas Mākslu pilī un priecājās par šīs Ukrainas rietumu pilsētas radošo rosību. Ar lietuviešu - Druskininku mākslas galerijas „Sofa” palīdzību Annas Bulkinas gleznu izstāde nu ir Kurzemē - bet bez ukraiņu draugu klātbūtnes. Notikumi savā zemē šobrīd neļauj viņiem bezrūpīgi doties ceļojumos. Annas Bulkinas gleznās vērojamas modernas ukraiņu sievietes pārdomas par savu laiku, par sevi, par savas mākslas skaistuma ideāliem un zīmēm. Sīkāk internetā: www.talsumuzejs.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Lita Krone/LETA, Evija Trifanova/LETA