Mūzikas namā "Daile" koncertēs Aija Vītoliņa un "Tango sin quinto"
Aija Vītoliņa un "Tango sin quinto.
Kultūra
2014. gada 4. aprīlis, 15:11

Mūzikas namā "Daile" koncertēs Aija Vītoliņa un "Tango sin quinto"

Jauns.lv

Nākamās nedēļas trešdienā, 9.aprīlī, plkst.19 Rīgā, mūzikas namā "Daile", ar koncertprogrammu "Vuelvo al Sur" ("Atgriezties dienvidos") viesosies Aija Vītoliņa un "Tango sin quinto", informēja mūzikas nama producente Anda Zadovska.

Koncertprogrammā būs ietvertas grupas mīļākas un personiskākās dziesmas dažādās valodās un stilos - no populāriem tango skaņdarbiem līdz pavisam nepazīstamām, taču aizkustinošām ladino mūzikas stila kompozīcijām. Koncertā skanēs dziesmas no Astora Pjacollas tango operas "Maria de Buenos Aires", gan ladino dziesminieces Jasmīnas Levijas skaņdarbi, gan Morisa Ravēla, Jāņa Lūsēna un Rišāra Galljano kompozīcijas, kā arī dažas tradicionālas melodijas.

Grupa "Tango sin quinto", kuras nosaukums tulkojumā no spāņu valodas nozīmē "tango bez piektā", sākotnēji tika izveidota, lai atskaņotu argentīnieša Pjacollas neparastos tango. Spēlējot, klusējot, smaidot un skumstot jeb izdzīvojot tango, šajos gados ansamblis ir izaudzis no kvarteta par sekstetu. "Tango sin quinto" mūzikas stila pamatā divas spilgtas vadlīnijas: mūsdienīgs tango un kaverversijas no dažādu stilu mūzikas. Tas ļāvis iemantot bagātīgu vārdu krājumu pasaules populārākajā valodā - mūzikā.

Grupas "Tango sin quinto" kontrabasists Jānis Stafeckis 2008.gadā tika nominēts Lielajai mūzikas balvai par darbu ansamblī, ir bijis "Rīgas Kamermūziķu", Latvijas nacionālā simfoniskā, Rīgas festivāla, Liepājas simfoniskā orķestra mūziķis. Viņš ir "Tango sin quinto" dibinātājs. Patlaban Stafeckis ir valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mūziķis.

Akordeonists Artūrs Noviks ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) absolvents. Paralēli studijām tika sākts pedagoga darbs JVLMA. Viņš ir vairāku starptautisko konkursu, festivālu dalībnieks un laureāts, piedalījies daudzos ierakstos kopā ar valsts kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" un Latvijas Radio kori.

Sitaminstrumentālists Ainis Zavackis ir dažādu muzikālu, teatrālu, televīzijas šovu un projektu dalībnieks, uzstājies ar tādiem māksliniekiem kā Marija Naumova, Intars Busulis. Raimonds Ozols, Arnis Mednis, Uldis Marhilevičs, Pits Andersons. Patlaban Zavackis aktīvi turpina muzicēt grupā "Labvēlīgais tips" un piedalās dažādos televīzijas šovos.

Vijolnieks Raimonds Melderis ir studējis JVLMA, Ķelnes Mūzikas augstskolā Vācijā un Briseles konservatorijā Beļģijā, bet Amsterdamas konservatorijā Nīderlandē apguvis baroka vijoles studijas, bijis Eiropas Savienības baroka orķestra dalībnieks, bet kopš 1996.gada ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķis. Kopš 2005.gada viņš ir jaunās mūzikas festivāla "Arēna" izpilddirektors. "Kremerata Baltica" sastāvā kopā ar Gidonu Krēmeru ir atskaņojis Pjacollas mūziku daudzās pasaules koncertzālēs.

Vokāliste Aija Vītoliņa muzikālās gaitas sākusi kā fona vokāliste dažādiem Latvijā populāriem mūziķiem, vēlāk sadarbojusies ar tādiem mūziķiem kā Deniss Paškēvičs, Madars Kalniņš, Kārlis Lācis u.c. 2005.gadā viņa sāka veiksmīgu sadarbību ar producentu apvienību "Virus Art" un Viktoru Runtuli projektā "Viva La Bomba". Vītoliņa piedalījusies Jāņa Lūsēna mūziklu izrādēs "Agrā Rūsa", "Sniega karaliene" un "Meierovics", Leonarda Bernsteina "Mesas" uzvedumā Rīgā, kā arī Kaspara Rolšteina un Regnāra Vaivara avangarda izrādē "Stokholmas sindroms".

Pianists Romāns Vendiņš beidzis Alūksnes mūzikas skolu klavieru klasē, pēcāk iestājies Cēsu mūzikas koledžā, pēc tās absolvēšanas nokļuvis JVLMA, kur ieguvis bakalaura grādu klavieru klasē, bet vēlāk arī maģistra grādu džeza klasē, spēlējis dažādos bigbendos - Cēsu bigbendā, "Volo", sadarbojies ar Latvijas radio kori un pūtēju orķestri "Rīga", piedalījies vairākos Rīgas teātru iestudējumos, daudzos ierakstos. Patlaban viņš spēlē grupās "Big Al and The Jokers", "Jamorchestra" un "Tango sin quinto", kā arī strādā par pedagogu.

Koncerta "Vuelvo al Sur" biļetes pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un tīmekļa vietnē " www.bilesuparadize.lv ".

LETA/Publicitātes foto