Ziedotāju izglābtā Zane veseļojas – sākusies jauna dzīve ar jaunām plaušām
Zane Lazdiņa uzsākusi dzīvi ar jaunām plaušām. Drīz viņa varēs gan peldēt, gan skriet, pat braukt ar velosipēdu.
Sabiedrība
2014. gada 24. maijs, 05:30

Ziedotāju izglābtā Zane veseļojas – sākusies jauna dzīve ar jaunām plaušām

Jauns.lv

Lielu sabiedrības uzmanību vēl nesen piesaistīja ar pulmonālo arteriālo hipertensiju smagi slimā Zane Lazdiņa, kuru kopīgiem spēkiem izglāba ziedotāji. Par tautas līdzekļiem 16. aprīlī tika veikta plaušu transplantācija Vīnē. Patlaban Zanes veselības stāvoklis ir stabils, jaunā sieviete pavisam drīz varēs gan skriet, gan peldēt, pat braukt ar riteni. Solis uz priekšu sperts arī no Veselības ministrijas puses – tiek lemts par plaušu transplantācijas operāciju daļēju vai pilnīgu apmaksu no valsts līdzekļiem.

Vēl pavisam nesen Zanes Lazdiņas dzīvība karājās mata galā – jaunā sieviete bija piekalta gultai, pati nespēja elpot, bija ierobežots viņas ūdens patēriņš, un ārsti nesolīja daudz laika... Valsts toreiz palīdzību atteica, Zani atstājot likteņa varā, bet viņu izglāba ziedotāji. Nu Zane ir glābta, priekšā vien rehabilitācijas posms, un Zane atkal varēs sākt pilnvērtīgu dzīvi.

Portālam Kasjauns.lv, sazinoties ar Zanes Lazdiņas ārstējošo ārstu Latvijā – Andri Skridi, noskaidroja, ka Zane joprojām atrodoties Vīnē, taču no slimnīcas jau izrakstīta un nu savu ikdienu vada nelielā Vīnes dzīvoklītī kopā ar savu mammu.

„Tagad sācies rehabilitācijas posms – jauna dzīve ar jaunām plaušām. Viss noritēja ļoti veiksmīgi, bet kādu mēnesi Zanei vēl būs jāpavada Vīnē, jo vajadzīga stingra aprūpe. Mums toreiz ļoti paveicās – ja nedēļas laikā transplantācija nebūtu notikusi, tad Zani varbūt pat neizdotos glābt,” stāsta Skride. Viņš atklāj, ka izveidojusies ļoti laba sadarbība ar Vīnes ārstiem un tiek runāts arī par citu Latvijas pacientu ārstēšanu, kuriem ir līdzīgas kaites.

„Pašlaik Latvijā ir četri, pieci pacienti, kuriem nepieciešama plaušu transplantācija. Šāda diagnoze ir raksturīga tieši gados jauniem cilvēkiem, rindā gaida 20-25 gadus jauni pacienti,” apstiprina ārsts.

Valsts nāk solīti pretī

Zanes Lazdiņas gadījums izraisīja plašu sabiedrības sašutumu – valsts saviem pilsoņiem nepalīdz pat brīžos, kad jācīnās par dzīvību. Nu sperts solis uz priekšu arī no Veselības ministrijas puses. „Šis jautājums tiek risināts, notiek sarunas ar Veselības ministriju par plaušu transplantācijas operāciju apmaksas iespējām,” stāsta Skride. Viņš apgalvo, ka tas jau iekļauts nākamā gada budžeta plānā un jau tuvā nākotnē līdzīgus pacientus, kā Zane, varētu glābt ne tikai ziedotāju plecs, bet arī valsts līdzekļi.

Lai arī kā to negribētos atzīst, Latvijā medicīnas ziņā ir ļoti, ļoti slikta situācija. Skride stāsta, ka tieši pēc Zanes gadījuma tiek aktualizētas problēmas Latvijas medicīnas sistēmā. „Mums ir desmitiem, pat simtiem lietu, kurās medicīnā nestāvam klāt ne Igaunijai, ne Lietuvai, ne Austrijai. Medicīnas ziņā Latvijā dzīvojam kā 20. gadsimta 2. pusē. Ir daudz ko darīt.”

Andris Skride un Zanes ģimene ir pateicīgi visiem, kas palīdzēja Zanei un deva iespēju dzīvot. Skride atzīst, ka beidzot var uzelpot un naktīs mierīgi gulēt, zinot, ka Zanes dzīvībai briesmas vairs nedraud, un tas viss, pateicoties līdzcilvēkiem un ziedotāju palīdzībai.

Kasjauns.lv/ Foto: Rojs Maizītis