Sabiedrība
2014. gada 24. jūlijs, 22:02

Deniss Čalovskis: "Tik daudz laika pavadīju cietumā... To nevar atgriezt"

Jauns.lv

Deniss Čalovskis - par bīstamu hakeri dēvētais Imantas mikrorajona iedzīvotājs - ceturtdien Eiropas Cilvēktiesību tiesā tika uz laiku atsvabināts no iespējamās izdošanas ASV tiesāšanai, kur viņam par viņa "grēka darbiem" draudētu desmitiem gadu ilgs vai pat mūža ieslodzījums. Intervijā "Panorāmai" Čalovskis teic, ka Latvijā sagaidīs sprieduma stāšanos spēkā, vienlaikus pieļaujot spriedumu pārsūdzēt, jo neviens viņam nespēšot atgriezt ilgo laiku, ko viņš pavadīja Centrālcietuma kamerā.

ECT spriedums viņam bijis pārsteigums.

Viņam īsti neinteresē, vai Latvija saņems sodu par viņa cilvēktiesību pārkāpumiem, vai nesaņems, jo lielākie zaudējumi Čalovskim saistās tieši ar privātiem morāliem pārdzīvojumiem. Laikā, kad viņš bijis cietumā Latvijā, nomiris viņa tētis. "To man neviens vairs nespēs atgriezt," viņš saka.

Pērnā gada 10.oktobrī, kad viņu no cietuma izlaida, Deniss dzīvojis klusi, savā nodabā realizēdams dažādus sociālus projektus, piemēram, izveidojis vietni, kur iedzīvotājiem ziņot par nelegālām izgāztuvēm.

Viņš joprojām neatzīst savu vainu ASV izvirzītajās apsūdzībās, ka Čalovskis savā Imantas dzīvoklī, kur mitis kopā ar vecākiem, veicis kiberuzbrukumus sistēmām un bijis viens no bīstamu hakeru shēmas posmiem. "Esmu likumpaklausīgs pilsonis," viņš teic, kā arī atzīmē, ka nekur no Latvijas nav aizbēdzis, lai gan būtu varējis. Viņš sola palikt Latvijā arī turpmāk.

Izdošanas atcelšana gan joprojām nav galīgi noteikta, vien aizturēta uz 3 mēnešiem. Sarežģītās lietas spriedums ir 51.lappušu garš un advokātiem tas vēl jāanalizē.

Deniss Čalovskis intervijā LTV Panorāmai:

Kasjauns.lv, Foto: ekrānuzņēmums no video