Tomasa Hendrika Ilvesa sievasmātei Pociemā izstāde
Pociema kultūras namā atklāta mākslinieces Veltas Kupces – bijušās Igaunijas pirmās lēdijas Ievas Ilvesas mātes - gleznu izstāde.
Kultūra
2017. gada 26. februāris, 06:09

Tomasa Hendrika Ilvesa sievasmātei Pociemā izstāde

Jauns.lv

Limbažu novada Katvaru pagasta Pociema kultūras namā atklāta Limbažu mākslas skolas pedagoģes Veltas Kupces gleznu izstāde. Jāpiebilst, ka māksliniece ir Igaunijas eksprezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa sievasmāte. Izstādē eksponēti Kupces dažādu laiku un dažādās tehnikās radīti darbi.

Skatītājiem tiek piedāvāti Limbažu skati un jūras ainavas, gan arī vērojumi Azerbaidžānā (jāatgādina, ka mākslinieces meita Ieva savulaik strādājusi un dzīvojusi Azerbaidžānā - bijusi Eiropas Savienības pārstāvniecības Dienvidkaukāzā vadītāja palīdze, nodarbojusies ar Azerbaidžānas un ES attiecībām).

Velta Kupce ir Limbažu Mākslas skolas pasniedzēja. Viņa darbojas Vidzemes mākslinieku organizācijas Limbažu nodaļā un jau daudzus gadus piedalās izstādēs un plenēros.

Limbažu Galvenās bibliotēkas mājaslapā rakstīts: „Māksliniece nāk no Salacgrīvas, ir lībiešu dzimtas pēctece un zvejnieka meita. Tā kā uzaugusi pie ūdeņiem, tie viņu fascinē joprojām. Savā autobiogrāfijā Velta raksta, ka dzimtajā pusē agri iepazinusies ar māksliniekiem glezniecības plenēros. Katru vasaru vērojusi kaimiņos dzīvojošo Arvīdu Egli, kas Salacu brīnišķīgi atklājis uz audekla. Pēc vidusskolas ceļš Veltu aizvedis uz Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu, par ko viņa teic: „Tajā apguvu tik daudz labu lietu, kas noderēja jebkuram vēlāk izvēlētajam darbam. Manu gaumi, izpratni par mākslu veidoja izcilas personības - Gunārs Binde, Eduards Grūbe, Valdis Treijs un citi”. Velta strādājusi arī zīda apgleznošanā, izmēģinājusi papīra liešanu, aizrāvusies ar enkaustikas tehniku”.

Viņas darbu izstādes notikušas daudzviet Vidzemē.

Kasjauns.lv/Foto: Katvarupagasts.lv