Valsts kontrole: "SuperBingo" TV spēles noteikumi nav saskaņā ar likumu
Sabiedrība
2014. gada 17. decembris, 14:28

Valsts kontrole: "SuperBingo" TV spēles noteikumi nav saskaņā ar likumu

Jauns.lv

Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka populārās VAS "Latvijas Loto" televīzijas spēles "SuperBingo" noteikumi nav apstiprināti atbilstoši likuma prasībām.

Kā norāda Valsts kontrole, izlozes "SuperBingo" pamatspēle un TV auditorijas spēle ir viena izloze, kuras noteikumi ir jāapstiprina Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijai (IAUI), pārliecinoties par laimestu fonda sadalījumu pa laimestu grupām un kārtību, kādā dalībnieks var piedalīties izlozē. Tomēr inspekcija nav apstiprinājusi TV auditorijas spēles noteikumus, un tie apstiprināti tikai ar valsts akciju sabiedrības "Latvijas Loto" valdes lēmumu.

Izložu un uzraudzības inspekcija revidentiem skaidrojusi, ka "SuperBingo" televīzijas auditorijas spēlēs dalībnieki piedalās ar nelaimējušām skaitļu izložu kvītīm un nelaimējušām momentloteriju biļetēm, līdz ar to dalība "SuperBingo" TV auditoriju spēlēs ir bez maksas, tāpēc tai noteikumi nav jāapstiprina. Turklāt šis raidījums ir "Latvijas Loto" mārketinga akcija, lai piesaistītu skatītājus.

Valsts kontrole gan uzskata, ka šis skaidrojums ir pretrunā ar noteikumiem, jo, analizējot izlozes "SuperBingo" TV auditorijas spēles noteikumus, ir konstatēts, ka tajā var piedalīties līdz 30 dalībniekiem, no kuriem divi dalībnieki izlozēti iepriekšējā televīzijas spēlē. Turklāt šī auditorijas spēle, revidentu ieskatā, nav uzskatāma tikai par mārketinga akciju, jo izlozes "SuperBingo" noteikumi paredz, ka izloze sastāv no pamatspēles un TV auditorijas spēles, kā arī laimestu fonds gan pamatspēlei, gan TV auditorijas spēlei tiek proporcionāli veidots no kopējās izlozes "SuperBingo" biļešu realizācijas kopsummas.

Revīzijā arī secināts, ka "Latvijas Loto" nav nodrošinājis patērētāju informēšanu, ka personas līdz 18 gadu vecumam pašas nevar tikt reģistrētas "SuperBingo" TV izlozes spēlei.

Kā skaidro "Latvijas Loto" pārstāve Aiga Roziņa, skaitļu izlozes "SuperBingo" noteikumi ir apstiprināti IAUI atbilstoši Azartspēļu un izložu likuma prasībām. Noteikumi ir publiski pieejami "Latvijas Loto" mājaslapā un tirdzniecības vietās.

"Noteikumi norāda laimestu fondu un tā sadalījumu pa laimestu grupām. Minēto apstiprināto noteikumu 8.5.punktā ir noteikts, ka TV auditorijas spēles, to dalībnieku noteikšanas kārtība, tajās izspēlētie laimesti un laimestu izspēles kārtība tiek noteikta ar "Latvijas Loto" valdes lēmumu noteiktam spēļu periodam. Aktuālā redakcija vienmēr ir publiski pieejama "Latvijas Loto" mājaslapā: "http://www.latloto.lv/skaitluloterijas/superbingo_tvspeles.php"," norāda Roziņa.

Viņa arī piebilst, ka "SuperBingo" TV šova laikā tiek organizētas arī vairākas papildspēles, kā, piemēram, "Superpiparkūkas" un "SuperBingo" ziemas spēle ar iknedēļas automašīnu izlozi, kuru noteikumi ir atsevišķi apstiprināti IAUI likumā paredzētajā kārtībā.

Roziņa uzsver, ka skaitļu izlozes "SuperBingo" TV auditorijas spēļu perioda noteikumos ir iekļauta arī informācija par TV izlozes dalībnieku vecuma ierobežojumu. Lai piedalītos TV izlozē, spēlētājam ir jāreģistrējas dalībai izlozē pa telefonu, un spēlētāji reģistrācijas brīdī tiek informēti, ka izlozē var piedalīties personas, kuras sasniegušas vismaz 18 gadu vecumu.

Roziņa arī atzīmē, ka Azartspēļu un izložu likums neaizliedz nepilngadīgām personām piedalīties izlozēs. "Latvijas Loto" uzsver, ka "SuperBingo" TV izlozes dalībnieku vecuma ierobežošana ir tikai un vienīgi "Latvijas Loto" sociālā iniciatīva, darbojoties atbilstoši Eiropas Loteriju asociācijas Atbildīgas spēles standarta prasībām, lai atturētu nepilngadīgas personas piedalīties spēlē par naudu.

Kā ziņots, "Latvijas Loto" 2014.gadu plāno noslēgt ar 21 miljona eiro apgrozījumu, savukārt valsts budžetā nodokļu, nodevu un uzņēmuma peļņas veidā kopumā novirzīt 5,6 miljonus eiro.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu apgrozījuma pieaugums tiek prognozēts 11% apmērā, savukārt valsts budžetā šogad tiks iemaksāts par 12,5% vairāk nekā pērn. Iemaksas valsts budžetā veido samaksātie nodokļi un nodevas, kā arī 90% no "Latvijas Loto" peļņas.

VAS "Latvijas Loto" apgrozījums pērn bija 19,45 miljoni eiro, kas ir par 29% vairāk nekā 2012.gadā, kad apgrozījums bija 15,08 eiro. Tikmēr uzņēmuma peļņa bija 2,92 miljoni eiro, kas ir par 22,7% vairāk nekā 2012.gadā, kad peļņa bija 2,38 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

VAS "Latvijas Loto" dibināta 1992.gada 24.jūlijā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 284 574 eiro. "Latvijas Loto" akciju īpašniece ir Finanšu ministrija.

LETA / Publicitātes foto