Spānijas princeses advokāti pārsūdz lēmumu viņu tiesāt par krāpšanos ar nodokļiem
Kristīna kļūtu par pirmo Spānijas karaliskās ģimenes locekli, kam tiesā jāatbild uz apsūdzībām, kopš monarhijas atjaunošanas valstī 1975.gadā.
Sabiedrība
2015. gada 2. janvāris, 21:37

Spānijas princeses advokāti pārsūdz lēmumu viņu tiesāt par krāpšanos ar nodokļiem

Jauns.lv

Spānijas karaļa Felipes VI māsas princeses Kristīnas advokāti ir iesnieguši apelācijas sūdzību par tiesneša lēmumu tiesāt viņu par krāpšanos ar nodokļiem.

22.decembrī pēc četru gadu izmeklēšanas 49 gadus vecajai Kristīnai tika izvirzītas apsūdzības saskaņā ar kurām tiesa Maljorkas salā tiesās princesi par divām apsūdzībām līdzdalībā nodokļu krāpniecībā, kas saistīta ar viņas vīra Palmas hercoga Injaki Urdangarina biznesa darījumiem.

Tādējādi Kristīna kļūtu par pirmo Spānijas karaliskās ģimenes locekli, kam tiesā jāatbild uz apsūdzībām, kopš monarhijas atjaunošanas valstī 1975.gadā.

Piektdien tiesā saņemta apelācijas sūdzība par lēmumu tiesāt princesi.

Ja prāva patiešām notiks, tā varētu sākties vien šā gada nogalē.

Spānijas  prokuratūra 9.decembrī aicināja attaisnot princesi Kristīnu apsūdzībās naudas atmazgāšanā, bet pieprasīja 19 ar pusi gadu cietumsodu viņas vīram.

Pretkorupcijas grupa "Clean Hands" apsūdz princesi  par sadarbošanos ar savu vīru piesavināšanās un nodokļu krāpniecības noziegumos.

Vairāku skandālu, tostarp Kristīnas ģimenes apsūdzēšanas, dēļ pērn no Spānijas troņa atkāpās karalis Huans Karloss, kura vietā stājās viņa dēls Felipe.

Lai sāktu kriminālizmeklēšanu pret princesi Kristīnu un viņas vīru, tika izmantots unikāls Spānijas tieslietu instruments "tautas apsūdzība", kas ļauj pilsoņiem, kuri nav cietušie, izvirzīt apsūdzības trešajai pusei.

Spānijas tiesa novembri atcēla apsūdzības Kristīnai naudas atmazgāšanā, atstājot spēkā vieglākas apsūdzības krāpniecībā ar nodokļiem. Pret viņas vīru spēkā tika atstātas apsūdzības svešas naudas piesavināšanā un naudas atmazgāšanā.

Bijušais handbola spēlētājs Urdangarins ir apsūdzēts par to, ka kopā ar savu bijušo biznesa partneri ar labdarības fonda "Noos" starpniecību izkrāpis vairāk nekā sešus miljonus eiro sabiedrisko līdzekļu. Viņš tiek turēts aizdomās par naudas pārskaitīšanu no publisko iepirkumu līgumiem ar paša vadīto bezpeļņas organizāciju "Instituto Noos" uz citu sev piederošu firmu kontiem laikā no 2004.līdz 2006.gadam.

Kristīna bija fonda valdes locekle un viņai kopā ar vīru piederēja cita kompānija "Aizoon", kura, kā uzskata izmeklētāji, tika izmantota nelikumīgi iegūto līdzekļu legalizācijai.

1996.gada Atlantas Olimpisko spēļu laikā Urdangarins satika toreizējā Spānijas karaļa Huana Karlosa meitu Kristīnu. Viņi apprecējās 1997.gada 4.oktobrī, un viņu laulībā dzimuši četri bērni. Kristīna ar vīru 2011.gadā tika izslēgti no monarhijas aktivitātēm pēc tam, kad viņiem tika izvirzītas pirmās aizdomas.

BNS/Foto: EPA/LETA