Sabiedrība
2015. gada 4. janvāris, 21:29

KNAB šogad pievērsīsies partiju ziedotāju kontroles mehānisma pilnveidošanai

Jauns.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šogad pievērsīsies partiju ziedotāju kontroles mehānisma pilnveidošanai un plāno palielināt valsts un pašvaldību institūciju vadītāju lomu interešu konflikta kontrolē.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša pastāstīja, ka aizvadītajā gadā būtisks darbs ieguldīts, lai kontrolētu priekšvēlēšanu aģitācijas apmaksas ierobežojumu ievērošanu. Tāpat KNAB ir saņēmis partiju vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas un sācis to pārbaudes.

Starp aizvadītā gada sasniegumiem KNAB min pieņemtos grozījumus Krimināllikumā, lai nodrošinātu likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" valsts amatpersonu loka atbilstību to personu kopumam, kam ir uzticēta valsts vara, un atbilstību Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) konvencijas prasībām. Arī 2015.gadā dalība OECD darba grupās būs viena no KNAB prioritātēm.

2015.gadā paredzēts izveidot inovatīvu datubāzi un automātiskas informācijas ievadīšanas sistēmu partiju finansēšanas datubāzē. Papildus tam tiks strādāts pie priekšlikumiem, lai veiktu grozījumus partiju finansēšanu regulējošajos normatīvajos aktos, pilnveidojot ziedotāju kontroles mehānismu.

Tāpat KNAB plāno pārskatīt likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" regulējumu, tostarp precizējot amatpersonu un amatpersonu deklarāciju iesniedzēju loku un palielinot valsts un pašvaldību institūciju vadītāju lomu šā likuma izpildes kontrolē, tostarp novirzot maznozīmīgu pārkāpumu lietu izskatīšanu pašām institūcijām, kā arī palielinot institūciju vadītāju pilnvaras interešu konfliktu novēršanā.

Līdztekus tiks turpināts darbs pie tiesiskā regulējuma pilnveidošanas amatpersonu rīcībai ar publiskas personas mantu un finanšu līdzekļiem, lai prettiesiskas rīcības gadījumā varētu efektīvi sankcionēt šādu darbību.

Līdz 2015.gada februārim birojs sagatavos informatīvo ziņojumu par KNAB darbību, kurā tiks detalizēti atspoguļoti KNAB darba rezultāti.

LETA

Tēmas