Latviete Zane pārsteidz ļaudis, lūdzot naudu ceļojumam uz Antarktīdu
Ceļotāja Zane Eniņa uzsākusi „Operāciju Pingvīns”, kuras laikā aicina uzņēmējus atteikties no vienām biznesa pusdienām un ziedot viņas sapņu ceļojumam uz Antarktīdu. Viņas lūgums internetā izraisījis plašu komentāru vētru – Zani gan slavē, gan nosoda.
Sabiedrība
2015. gada 21. janvāris, 15:05

Latviete Zane pārsteidz ļaudis, lūdzot naudu ceļojumam uz Antarktīdu

Jauns.lv

Bijusī sabiedrisko attiecību speciāliste, tagad ceļojumu bloga kamzolis.com autore Zane Eniņa šonedēļ izsludinājusi „Operāciju Pingvīns”, kurā aicina uzņēmējus atteikties no vienām biznesa pusdienām un ziedot viņai sapnim – ceļojumam uz Antarktīdu, vienīgo kontinentu, kuru viņa vēl nav apceļojusi. Viņas lūgums internetā daudzus pārsteidzis un izraisījis komentāru vētru.

„Tas maksā baltu un nepieklājīgu naudu”

Zane sociālajos tīklos un savā blogā izplatījusi aicinājumu uzņēmējiem atteikties no vienām biznesa pusdienām, kā arī dalīties ar viņas ziņu, lai savāktu līdzekļus savam sapņu ceļojumam uz Antarktīdu. Apņēmīgā ceļotgribētāja savā blogā kamzolis.com  izveidojusi ierakstu „Vai 100 Latvijas biznesa cilvēki atteiksies no pusdienām jeb sākas „Operācija Pingvīns””.

„Mana diezgan neprātīgā (es pat teiktu mazliet nekaunīgā) ideja ir atrast 100 Latvijas biznesa vides cilvēkus, kas būtu gatavi atteikties no vienām smalkām biznesa pusdienām (50 USD jeb 43 EUR vērtībā), lai es varētu spert kāju uz pēdējā kontinenta, kur neesmu bijusi – baltās Antarktīdas un satikt pingvīnus. Un, ja tu esi no biznesa vides, tad jau pirms šeit uzrakstītā esi sarēķinājis, ka tas joks vienai ceļojošai būtnei ir pārāk traka nauda – 5000 USD, ap 4320 eiro, (vairāk kā mans pusgada ceļošanas budžets).

Jau pēc pāris dienām sakravāšu mugursomu un pa Patagonijas ārēm virzīšos uz Ugunszemi. No turienes ir iespējams nokļūt uz Antarktīdu, bet tas maksā baltu un nepieklājīgu naudu – vairāk kā 5000 USD (lai būtu jēga braukt, vajag vismaz nedēļu, jo tikai divas dienas aiziet ceļā vienā virzienā). Es, protams, mēģināšu nokļūt uz kuģa pa kādām sānu durvīm, izliekoties par matrozi, bāra dejotāju vai polārlāci, bet baidos, ka tas nav visai drošs plāns,” raksta Zane.

Jau saziedots ap 1000 eiro

Zanes akcija „Operācija Pingvīns” pāris dienu laikā jau paguvusi izraisīt plašu diskusiju sociālajos tīklos. Vieni slavē meitenes atjautību un uzņēmību, bet citi nosoda akciju un aicina strādāt cītīgāk, lai pati nopelnītu naudu ceļojumiem, jo ziedojumu lūgšana sabiedrībai ir galējs līdzeklis tiem, kam nepieciešama palīdzība, piemēram, slimnieku glābšanai.

Diennakts laikā Zanes lūgumam atsaukušies vairāk nekā 20 cilvēki, kuri kopumā ziedojuši ap 1000 eiro. Zane uz Antarktīdu domā doties marta sākumā un naudu lūgt līdz savai vārdadienai – 19. februārim. Ja viņai neizdosies savākt naudu savam sapņu ceļojumam, tad savākto viņa nolēmusi pārskaitīt kādam labdarības fondam, kas rūpējas par pingvīniem. Ja viņa tiks uz Antarktīdu, tad sola savus ceļojuma piedzīvojumus aprakstīt blogā.

„Raudāju divas reizes”

Par to, ka „Operācija Pingvīns” izpelnījusies plašu sabiedrības ievērību Zane raksta: „Sociālajos tīklos „panesusies” diskusija, par to, ka daudz jēdzīgāk ir naudu ziedot slimiem un izsalkušiem bērniem, nevis manam Pingvīnprojektam. Ziniet, ko es par to domāju? Tieši to pašu. Ja kādam, paskatoties uz 43 eiro, ir jāizvēlas – bērni vai pingvīns, dodiet bērniem! Dodiet suņiem, dodiet sirmgalvjiem, dodiet kaimiņiem! Ja mans projekts būs radījis rezonansi, kuras rezultātā kāds patiešām noziedos bērniem, tam jau būs jēga.

Arī tiem, kas manā projektā meklē „dziļāku jēgu”, varu atbildēt – tādas nav! Neesmu to slēpusi nevienu brīdi – jā, tā ir neprātīga, egoistiska (variet turpināt) ideja – es vienkārši gribu nokļūt Antarktīdā un mans šībrīža ceļošanas budžets to īsti nepavelk.

Ir pagājusi diennakts, kopš idejas palaišanas tautās. Šajā laikā esmu raudājusi divreiz. Vienreiz, lasot visus komentārus, biju aizmirsusi, cik biezai ādai jābūt, lai kontaktētos ar plašo Latvijas internetpubliku. Zinu, jūs jau man rakstāt, neņem pierē, es tiešām cenšos, bet pagaidām slikti sanāk. Otro reizi raudāju, kad man atrakstīja nepazīstams cilvēks, atzina, ka viņa gads sācies pagalam draņķīgi un arī finansiāli slikti, bet tāpēc viņš ar ģimeni grib veltīt 50 dolārus, lai kādam tas sāktos labi un ar liela sapņa piepildīšanu. Es divas reizes centos viņu atrunāt no naudas veltīšanas man, bet vakarā tāpat ieraudzīju viņa vārdu savā kontā. Lūdzu, nedariet tā. Ja jums 50 USD ir liela nauda, lūdzu, nedodiet to man. Šis nav dzīvības un nāves jautājums, citi ir."

No atbalsta līdz noliegumam

Bijušais žurnāla „Ilustrētā Zinātne” galvenais redaktors, erudīts un filozofs Vents Zvaigzne tviterī raksta: „Saīgu par moralizētājiem, kuri vienīgie zina, kam te drīkst ziedot un vākt ziedojumus. Ņēmu un atbalstīju „Operāciju Pingvīns”.”

Zani atbalsta arī kultūras žurnāliste Eva Ikstena: „Šogad apņēmos būt viesmīlīga, atbalstīt ceļotājus. Ja arī Tev līdzīga sajūta, Zanei ir „Operācija Pingvīns”.”

Savukārt dziedātājs Lauris Reiniks gan Zanes ekskursijai negrasās ziedot: „Mācībām jā, tālejošiem projektiem jā, cilvēkiem nelaimē OBLIGĀTI, bet vienkāršiem ceļojumiem, tikai saviem tuvajiem.”

Toties skandalozās grāmatas „Latvieši ir visur” autors Otto Ozols „Facebook” raksta: „Es ceru, ka Zane izstāstīs pingvīniem kāpēc kāds Latvijas ministru prezidents viņus piesauca savā gadu mijas runā, kas ir latvieši un kādēļ viņi ir visur.”

Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA, AFP/LETA