112
2015. gada 25. janvāris, 07:15

Zolitūdes traģēdijas komisijā iztaujās atbildīgos par būvuzraudzību pašvaldībās

Jauns.lv

Saeimas Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijā pirmdien deputāti uzklausīs un uzdos jautājumus atbildīgajiem par būvuzraudzību pašvaldībās, liecina komisijas darba kārtība.

Uz sēdi uzaicināti Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņa"), Daugavpils pilsētas būvvaldes vadītājs Valērijs Ļaksa, Jelgavas pilsētas būvvaldes vadītāja Inita Dzalbe, Jūrmalas pilsētas būvvaldes vadītāja Vita Zvejniece, Liepājas pilsētas būvvaldes vadītāja Agrita Kulvanovska, Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs, Ventspils Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas vadītājs Māris Bože, kā arī Ventspils Būvniecības administratīvās inspekcijas vadītājs Jurģis Rasa.

Ar uzaicinātajiem plānots pārrunāt būvprojekta ekspertu un projektētāju atbildību, kas noteikta normatīvajos aktos.

Komisijas sēdes otrajā daļā diskutēs par Patērētāju tiesību aizsardzības centra kapacitāti un funkciju realizāciju, veicot pārbaudes un ekspertīzes būvniecības jomā, kā arī par Būvniecības valsts kontroles biroja darba sākšanu publisku ēku ekspluatācijas uzraudzības jomā, birojam piešķirtajiem finanšu resursiem un iespējām pildīt savus pienākumus tā ietvaros.

Tāpat komisija iepazīsies ar Būvniecības valsts kontroles biroja funkciju izpildi no 2015.gada 1.jūlija, nodrošinot būvdarbu valsts kontroli un būvju pieņemšanu ekspluatācijā.

Uz komisijas sēdi uzaicināti arī Ekonomikas ministrijas Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktore Ilze Oša, Būvniecības valsts kontroles biroja vadītājs Pēteris Druķis, Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve Baiba Vītoliņa un Svetlana Mjakuškina.

Komisijas sēdes sākums paredzēts plkst. 9.30.

Jau ziņots, ka pēc 12.Saeimas vēlēšanām izveidota Parlamentārās izmeklēšanas komisija par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos.

Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" 2013.gada 21.novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji, bet ievainoti tika vēl vairāki desmiti cilvēku.

BNS