foto: LETA/ Līga Gredzena
Šosezon Austrumu slimnīcā no gripas miris jau 51 cilvēks
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca teritorija.
Sabiedrība
2024. gada 8. maijs, 10:23

Šosezon Austrumu slimnīcā no gripas miris jau 51 cilvēks

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) šajā gripas sezonā no gripas vai tās izraisītām komplikācijām miris jau 51 pacients.

Lai gan 25.aprīlī Slimību profilakses un kontroles centrs paziņoja, ka gripas epidēmija ir beigusies, RAKUS joprojām ārstējas pacienti, kuriem gripa veicināja komplicētas veselības problēmas. Statistikas dati liecina, ka šajā gripas sezonā ārstējušies 430 pacienti, no kuriem 379 izārstējās un tika izrakstīti, bet diemžēl 51 pacients mira no gripas vai tās izraisītām komplikācijām.

Saskaņā ar RAKUS apkopotajiem datiem visvairāk gripas pacientu ārstējās stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" - kopskaitā 242 cilvēki, no kuriem 237 pacientiem gripa bija pamatdiagnoze, bet 11 pacientiem - blakus diagnoze.

Stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" galvenā ārste, profesore Baiba Rozentāle uzsver, ka gripa atšķiras no citām saaukstēšanās slimībām ar izraisīto komplikāciju smagumu, taču visefektīvākais veids, kā aizsargāties pret to, ir vakcinācija. Viņa apgalvo, ka, pateicoties tam, ka pērn valsts apmaksāja gripas potes plašam iedzīvotāju lokam un cilvēki labprāt izmantojuši šo iespēju, lēmums vakcinēties pret gripu ne tikai palīdzēja ārstiem cīnīties par hroniski slimu pacientu veselību, bet lielai daļai pacientu senioru gados arī glāba dzīvību.

Viņa informē, ka stacionārā "Latvijas infektoloģijas centrs" nenomira neviens pacients, kas bija potējies pret gripu, lai gan tur ārstējās pacienti ar ārkārtīgi smagām gripas izraisītām veselības komplikācijām.

RAKUS stacionārā "Gaiļezers" un stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" ārstējās vienāds skaits gripas pacientu katrā - 62 pacienti. Savukārt stacionārā "Biķernieki" šajā sezonā ārstējušies astoņi un stacionārā "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs" - 16 gripas pacienti.

Veselības aprūpes speciālisti katru gadu aicina jo īpaši veselības riska grupu cilvēkus izmantot valsts nodrošinātās vakcinācijas iespējas. Smagāk ar gripu slimo mazi bērni, seniori un pacienti ar sirds un asinsvadu, plaušu un citām hroniskām slimībām, kā arī cilvēki ar novājinātu imunitāti.

Kaut arī gripas epidēmija ir beigusies un gripas vīrusu izplatība mazinās, RAKUS atgādina, ka gripas un citi elpceļu vīrusi turpina cirkulēt. Lai izvairītos no inficēšanās ar gripu un elpceļu vīrusiem, infektologi iesaka mazgāt rokas iespējami bieži - ikreiz pārnākot mājās, pirms ēšanas, pēc tualetes apmeklējuma. Tāpēc cilvēki aicināti vēdināt telpas un veikt telpu mitro uzkopšanu.

Infektologi aicina arī lietot uzturā veselīgu pārtiku - tas palīdzēs stiprināt imunitāti, kā arī pagarināt uzturēšanās laiku svaigā gaisā - doties pastaigās un nodarboties ar fiziskām aktivitātēm ārpus telpām.