foto: AP/Scanpix
Nē “kibervirināšanai’, nē piespiedu laulībām! Apstiprināti noteikumi vardarbības apkarošanai pret sievietēm
Eiropas Parlaments lēmis, ka par prioritāti ir jānosaka cietušo cilvēku drošība un labklājība.
Politika
2024. gada 24. aprīlis, 15:47

Nē “kibervirināšanai’, nē piespiedu laulībām! Apstiprināti noteikumi vardarbības apkarošanai pret sievietēm

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

522 deputātiem balsojot “par”, 27 — “pret” un 72 deputātiem atturoties, Eiropas Parlaments trešdien pirmo reizi pieņēma ES noteikumus, kas palīdzēs apkarot vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē. Noteikumos prasīts ieviest stingrākus tiesību aktus pret kibervardarbību, nodrošināt labāku palīdzību cietušajiem un īstenot pasākumus, kas nepieļautu izvarošanu.

Jauno noteikumu mērķis ir nepieļaut ar dzimumu saistītu vardarbību un aizsargāt no šādas vardarbības cietušos, jo īpaši sievietes un tos, kuri cieš no vardarbības ģimenē.

Jaunie noteikumi aizliedz sieviešu dzimumorgānu kropļošanu un piespiedu laulības. Ir arī izklāstīti konkrēti ieteikumi attiecībā uz pārkāpumiem, kas pastrādāti tiešsaistē, piemēram, par privātas informācijas izpaušanu un piedauzīgu attēlu sūtīšanu jeb “kibervirināšanu”.

Jaunie noteikumi paredz vairāk atbildību pastiprinošu apstākļu, kas ļaus piemērot smagākus sodus, piemēram, par noziegumiem pret sabiedrībā pazīstamām personām, žurnālistiem vai cilvēktiesību aizstāvjiem. Sarakstā kā sodāms pārkāpums ir arī nodoms “pārmācīt” cietušo viņa dzimuma, seksuālās orientācijas, ādas krāsas, reliģijas, sociālās izcelsmes vai politiskās pārliecības dēļ vai arī tāpēc, lai saglabātu vai atgūtu “cieņu”.

Jānodrošina seksuālās un reproduktīvās veselības pakalpojumu pieejamība

Par prioritāti ir jānosaka cietušo cilvēku drošība un labklājība, tostarp tas, lai viņiem būtu pieejamas patversmes. Jānodrošina, ka ir pieejama veselības aprūpe, tostarp seksuālās un reproduktīvās veselības pakalpojumi. Dalībvalstu iestādēm būs pienākums ziņot un vākt pierādījumus. Tām arī būs jāizglīto sabiedrība par to, ka dzimumattiecības bez piekrišanas ir uzskatāmas par noziedzīgu nodarījumu. Eiropas Parlaments ir uzstājis, lai Eiropas Komisija reizi piecos gados ziņotu, vai šie noteikumi ir jāpārskata.

Ziņotāja no Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības komitejas Frānsisa Ficdžeralda (PPE, Īrija) sacīja: “Šodien Parlaments ir spēris pirmos soļus, lai Eiropa kļūtu par pirmo kontinentu pasaulē, kur pārtrauc vardarbību pret sievietēm. Šis ir tiesību akts ar plašu tvērumu, kas novērsīs vardarbību pret sievietēm, aizsargās upurus un sauks vainīgos pie atbildības, tādējādi nodrošinot visaptverošu pieeju šo briesmīgo noziegumu apkarošanai. Nebūs līdztiesības, kamēr netiks izskausta vardarbība pret sievietēm; mums ir jānodrošina nesodāmības pārtraukšana par šādiem noziegumiem.”

Savukārt ziņotāja no Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejas Ēvina Insira (S&D, Zviedrija) sacīja: “Šī revolucionārā direktīva iemieso mūsu nelokāmo apņemšanos stiprināt sieviešu tiesības un glābt dzīvības. Nākotnē mēs atcerēsimies šo brīdi kā pirmo vēsturisko soli sieviešu tiesību nostiprināšanai un ceļa izgaismošanai uz nākotni, kurā ikviena sieviete varēs dzīvot bez bailēm un apspiešanas. Šī ir taisnīguma un vienlīdzības uzvara visā Eiropas Savienībā."

Jaunie noteikumi stāsies spēkā 20 dienu laikā pēc to publicēšanas Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī. Dalībvalstīm pēc tam šie noteikumi būs jāievieš trīs gadu laikā.