foto: Publicitātes foto
ASV Kongresa Pārstāvju palātā apstiprināts atbalsts Ukrainai, kas notiks tālāk? Skaidro Eiropas vēlēšanu saraksta līdere Ivanna Voločija
Kustības "Par!" Eiropas vēlēšanu saraksta līderes - Ivanna Voločija un Linda Curika
Politika
2024. gada 22. aprīlis, 15:30

ASV Kongresa Pārstāvju palātā apstiprināts atbalsts Ukrainai, kas notiks tālāk? Skaidro Eiropas vēlēšanu saraksta līdere Ivanna Voločija

Jauns.lv

Pēc mēnešu ilgām apspriedēm, neziņas un kavēšanās, ASV Kongresa Pārstāvju palāta ir apstiprinājusi atbalsta pakotni Ukrainai 61 miljardu ASV dolāru apmērā, ziņo Ivanna Voločija, Kustības “Par!” Eiropas Parlamenta vēlēšanu saraksta līdere.

Lai gan ASV atbalsts ir drošības un cerības garantija, tomēr nākamās nedēļas vēl paliek nedrošību pilnas, jo par ASV atbalsta pakotni vēl jānobalso ASV Senātam un tā jāparaksta arī ASV prezidentam. Iepriekš ASV politiķu publiski paustais liek domāt, ka tālākas problēmas ar atbalsta pakotnes apstiprināšanu Senātā nebūs, tomēr jāņem vērā, ka ASV palīdzībai vēl ir jāsasniedz Ukraina.

Kas ir iekļauts ASV palīdzības pakotnē?

ASV atbalsts 60,84 miljardu ASV dolāru apmērā nav vienkārši finansiāls atbalsts Ukrainai, bet tas ietver ļoti konkrētu atbalsta rīcību, tai skaitā 13,8 miljardus Ukrainai, lai iegādātos nepieciešamos ieročus; 13,4 miljardi, lai ASV spētu atjaunot savas militārā ekipējuma rezerves; 11 miljardus, lai atbalstītu sabiedrotos reģionā, iespējams, arī Baltijas valstis; kā arī papildus 13,8 miljardus dolāru, kas paredzēti nepieciešamo ieroču iegādei tieši no ASV militārrupnīcām, ko nodot tālāk Ukrainas uzvarai, un aptuveni 8 miljardi ASV dolāru Ukrainas valsts un ekonomikas atbalstam - algām un valsts pakalpojumu sniegšanai.

Loģiski, ka militārās palīdzības saturs nav publiski pieejams, bet iepriekš jau izskanējis, ka gan artilērijas munīcija, gan gaisa aizsardzības sistēmas, ko Ukrainā gaida visvairāk, ir iekļautas atbalsta pakotnē, kas tiks piegādāts Ukrainai nekavējoties pēc ASV prezidenta paraksta. ASV mediji jau pirms lēmuma apstiprināšanas Kongresa Pārstāvju palatā bija publicējuši fotogrāfijas ar sagatavoto militāro palīdzību, ziņojot, ka atbalsts jau ir gatavs nodošanai Ukrainai.

Kāda būs palīdzības ietekme kaujas laukā?

Lai gan apjomīgais militārās palīdzības daudzums, kas jau drīz tik piegādāts Ukrainai, uzlabos situāciju kaujas laikā, tomēr nākamās nedēļas būs gana nedrošas. Jau iepriekš Ukrainas Kara darbības izpētes institūts ziņoja, ka Ukrainai tas būs loģistiski sarežģīti, bet ne neiespējami, tik liela apjoma militāro palīdzību nogādāt uz vietām, kur tas šobrīd akūti nepieciešams. Krievija, protams, šo ļoti labi izprot, tāpēc noteikti sagaidāmi pastiprināti sauszemes un gaisa uzbrukumi vēl kādu laiku pirms atbalsts sasniegs kara fronti Ukrainā.

Iepriekšējās nedēļas Krievija pastiprinājusi uzbrukumus Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai. Un šobrīd eksperti paredz, ka Krievija mērķēs uzbrukumus Ukrainas transporta infrastruktūrai, lai traucētu un kavētu militārās palīdzības piegādes uz vietām, kur tās šobrīd nepieciešamas visvairāk.

Kā izskatās pārējais 2024. gads?

Eksperti norāda, ka nav iespējams paredzēt, kā ASV militārais atbalsta apjoms palīdzēs Ukrainai turēt frontes līniju un, iespējams, atgūt okupētās teritorijas, bet ilgtermiņā daudz ir atkarīgs no turpmākās palīdzības Ukrainai. Mums, Latvijā un Eiropā, ir jāsaprot, ka Ukrainas uzvara karā ir lielā mērā atkarīga no ES, ASV, NATO un G7 valstu atbalsta Ukrainai. Ukrainas uzvara karā ir mūsu drošības garantija un mēs nedrīkstam pieļaut Eiropas un ASV nogurumu no kara. Mums ir jāsniedz Ukrainai viss nepieciešamais uzvarai nekavējoties!, saka Miks Celmiņš, Kustības “Par!” izpilddirektors Miks Celmiņš

Kustība “Par!” Eiropas vēlēšanās

Kustība “Par!” piedalās Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Kustības “Par!” saraksta līdere Eiropas vēlēšanās ir Eiropas ukrainiete ar 15 gadu pieredzi darbā dažādās Eiropas institūcijās Ivanna Voločija un drošības eksperte Linda Curika. Latvijas nacionālajās interesēs ir Ukrainas integrācija Eiropā. Ukrainas uzvara un pievienošanās ES un NATO ir Latvijas drošības atslēga. Tā ir mūsu stratēģija un mērķis darbam Eiropas Savienībā. Tāpēc mēs gribam dot balsi Ukrainai Eiropā jau tagad. Tam ir gan simboliska, gan praktiska nozīme.

Vairāk lasi www.par2024.lv

Politiskā reklāma. Politisko reklāmu apmaksā Kustība “Par!”