Smiltenes novadā sāks cīņu ar latvāņiem; iedzīvotājiem jārēķinās ar ierobežojumiem
Novadu ziņas
2024. gada 20. aprīlis, 10:41

Smiltenes novadā sāks cīņu ar latvāņiem; iedzīvotājiem jārēķinās ar ierobežojumiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

No 29. aprīļa Smiltenes novada parkos, pļavās un citās latvāņa skartajās teritorijās sāksies šī auga apstrāde ar ķimikālijām jeb miglošana, informēja pašvaldības komunikācijas un mārketinga speciāliste Madara Mūrniece-Krūmiņa.

Herbicīdu izsmidzināšana latvāņa skartajās teritorijās notiks, vadoties pēc laika apstākļiem.

Latvāņu apstrāde ar herbicīdiem tiek izmantota teritorijās, kas nav ūdenstilpju tuvumā. Izmantojot šo auga apkarošanas metodi, vērojams, ka latvāņu populācija samazinās.

Teritorijas, kurās norisināsies miglošanas darbi, tiks apzīmētās ar brīdinājuma zīmēm. Konkrētās vietas drīkst apmeklēt tikai tad, kad zīmes ir noņemtas.

Darbus Smiltenes pilsētā veiks SIA "Smiltenes NKUP", bet pagastu teritorijās darbus - apmācīti augu aizsardzības līdzekļu lietošanas operatori. Neskaidrību gadījumā iedzīvotājiem jāzvana darbu vadītājai Evijai Rakštelei pa tālruni 29 161 694.

Līdz šī gada 30.aprīlim Smiltenes novada iedzīvotāji - fiziskas un juridiskas personas - var pieteikties pašvaldības atbalstam latvāņa apkarošanai. Lai pieteiktos atbalstam, latvāņu skartajai teritorijai jābūt ne mazāk kā 0,1 hektāra platībā. Šai zemes vienībai jābūt reģistrētai Valsts augu aizsardzības dienesta Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas invazīvo augu sugu izplatības datu bāzē, kā arī iesniedzējam nedrīkst būt nekustamā īpašuma parāds.

Tēmas