"Latvijas dzelzceļa" izsolē izliktās ēkas

Nekustamā īpašuma īpašnieks "Latvijas dzelzceļš" no 17. aprīļa līdz 17 maijam izsolē piedāvā iegādāties vairākas dzelzceļu stacijas un tām piegulošās ...

gallery icon
Novadu ziņas
2024. gada 19. aprīlis, 05:05

Iedzīvotājiem radusies unikāla iespēja savā īpašumā iegādāties Mārcienas dzelzceļa staciju

Elmārs Barkāns, Gundega Grīva

Jauns.lv

Nekustamā īpašuma īpašnieks VAS "Latvijas dzelzceļš" no 17. aprīļa līdz 17 maijam izsolē iedzīvotājiem piedāvā iegādāties vairākas dzelzceļu stacijas un tām piegulošās ēkas Daugavpilī un Rēzeknē.

Iespējams, viens no interesantākajiem izsolē izliktajiem piedāvājumiem ir Mārcienas dzelzceļa stacija, kuru sāka būvēt 19. gadsimta otrajā pusē. Sākotnēji stacija bija svarīgs posms Latvijas dzelzceļa attīstībā, un tā nodrošināja savienojumu ar citām Latvijas pilsētām, kā arī Krieviju. Pirmā pasaules kara laikā stacijai pieguļošās šaursliežu dzelceļa sliedes tika nomainītas uz platsliežu sliedēm, bet padomju gados no Mārcienas stacijas tika izbūvēts dzelzceļa atzarojums uz kādu īpaši slepenu militāru objektu.

Lai gan sākotnēji stacija bija nozīmīgs objekts vietējās ekonomikas un sabiedrības dzīves uzplaukumam, nodrošinot transporta pakalpojumus un veicinot preču pārvadājumus, ar laiku stacija savu nozīmi zaudēja un pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas 1991. gadā, dzelzceļa satiksmes apjomi caur minēto savienojumu būtiski saruka. Nu vēsturiskā celtne gaida savu jauno īpašnieku un tās sākumcena izsolē ir 4625,28 eiro.

Tāpat "Latvijas dzelzceļš" izsolē izlicis dzelzceļa staciju "Ozolsala 3", par sāškumcenu 3971,90 eiro, dzīvokli "Pīlādži"-5, kas atrodas Glūdas pagasta Dorupē, dzelzceļa policijas administratīvo ēku Rēzeknē un katlu māju ar inženierkomunikācijām Jelgavā, kā arī sliežu ceļa meistara māju Daugavpilī, kuras sākuma cena ir 10 284,00 eiro.

Ar pilnu piedāvājuma klāstu iespējams iepazīties šeit