foto: Ivars Soikāns/LETA
Kremļa medijos klejo absurda versija par to, kādēļ plānots atlaist Rēzeknes domi
Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs tiekot apspiests, jo nevēlējās nojaukt PSRS pieminekļus, mēģina apgalvot Kremļa propagandas resursi.
Sabiedrība
2024. gada 19. aprīlis, 06:05

Kremļa medijos klejo absurda versija par to, kādēļ plānots atlaist Rēzeknes domi

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nejauši iemaldoties Krievijas propagandas resursos, var gadīties izbrīnīties par to, kā agresorvalstī tiek skaidrota valsts attieksme pret bijušo "saskaņieti" un Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču ("Kopā Latvijai").

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nesen nodeva saskaņošanai likumprojektu, kas paredz atlaist Rēzeknes domi un iecelt pilsētai pagaidu administrāciju.

Iemesls šim visam, kā zinām, ir Bartaševiča saimniekošana, kuras rezultātā Rēzekne iedzīvojusies smagās ekonomiskās grūtībās, vairs nespējot pildīt savas finanšu saistības. 

Vēl 2023. gada rudenī Rēzeknes pilsētā tika konstatēti finanšu pārkāpumi, kas noveda pie nespējas segt finanšu saistības. Šādos apstākļos vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV) Bartaševiču atstādināja no amata. Viņš savu atstādināšanu ir apstrīdējis tiesā.

Stāstam par Bartaševiču ir nianses. Rēzeknes domes priekšsēdētājs tika atstādināts par būtiskiem un sistemātiskiem pārkāpumiem, vadot domes darbu un atbildot par pašvaldības budžeta izpildes procesa organizāciju un vadību.

Attiecīgie pārkāpumi, kā arī tas, ka domes priekšsēdētājs nav sniedzis faktos balstītu, patiesu, salīdzināmu, saprotamu un pilnīgu informāciju par pašvaldības finansiālo stāvokli un par pašvaldības budžeta sagatavošanu un izpildi, apliecinājuši domes priekšsēdētāja nespēju pildīt savus pienākumus.

Latvija "atriebjoties" PSRS pieminekļu sargam

Taču pavisam citādi, teju vai poētiski, Rēzeknē un Latvijā notiekošo "analizē" Krievijas propagandas resursi internetā.

Krievijā bāzētais tā saucamais "Ārvalstīs dzīvojošo tautiešu atbalsta un tiesību aizsardzības fonds" vēsta, ka "[VARAM] ministrijā prasa atlaist domi, jo pilsētā negrib nojaukt PSRS pieminekļus."

"Pirms pusgada ministrija apsūdzēja vietējās varas iestādes par dažiem it kā pastrādātiem pārkāpumiem finanšu jomā. Tā dēļ no amata atcēla pilsētas mēru Aleksandru Bartaševiču. Viņš nolēma šo lēmumu pārsūdzēt tiesā. Pēc tam pret viņu vērsās Latvijas specdienesti, kas viņa nostāju nodēvēja par “nepieņemamu”," teikts propagandas resursā.

Publikācijā arī atgādināts, ka 2022. gadā Aleksandrs Bartaševičs ierakstīja video uzrunu pilsētniekiem pie "Rēzeknes atbrīvotāju pieminekļa", kurā nosodīja gaidāmo pieminekļa demontāžu, nodēvējot to par vandālisma aktu, barbarismu un uzmākšanos.

Lieki piebilst, ka šajā publikācijā izlaists jebkas konkrēts par pavisam reālo ekonomisko bedri, kurā Bartaševičs ir iestūmis Rēzekni.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild Izdevniecība "Rīgas Viļņi".