foto: Shutterstock
"Man kļuva pretīgi. Nolēmu studijas pamest," ar uzmākšanos Latvijas augstskolās saskaras arī vīrieši
Sabiedrība
2024. gada 19. aprīlis, 06:18

"Man kļuva pretīgi. Nolēmu studijas pamest," ar uzmākšanos Latvijas augstskolās saskaras arī vīrieši

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Seksuālās uzmākšanās riski mācību vidē pastāv ne tikai studentēm, bet arī studentiem - un ar tālejošām sekām, līdz pat aiziešanai no mācību iestādes, lai tikai nesatiktos vairs ar vajātāju, vēsta Latvijas Televīzija.

"Biju spiests pārtraukt studijas (augstskolā), jo mani mēģināja uzmākties pasniedzējs. [..] Atceros, ka iegāju pie viņa kabinetā sarunāt laiku, lai pārrakstītu darbus. Ieejot kabinetā, viņš nemanot aizslēdza durvis un sāka izteikt neķītras piezīmes par manām rokām, acīm un urinēšanu uz televizora u.c. Fiziska kontakta nebija." Šīs vēstules autors ir vīrietis. Telefonsarunā ar LTV viņš vēlreiz apliecināja, ka tieši šī epizode ir iemesls pārtraukt studijas augstskolā budžeta vietā. Izglītību viņš turpinājis iegūt citā augstskolā, informē portāls "Rus.lsm.lv".

"Pēc šīs nelielās repliku apmaiņas man kļuva pretīgi un nolēmu pamest (augstskolu), jo gribēju šo cilvēku vairs nekad nesastapt. Morāli psiholoģiska trauma joprojām. Iestādes vadībai toreiz neziņoju, jo bija kauns, grūti kaut ko pierādīt." Vīrietis pastāstīja, ka akcijas "Neklusē!" gaitā rakstījis par šo gadījumu, jo redzējis, ka interneta komentētāji sliecas vainot upurus. Visbiežāk jaunās sievietes, kuras uzdrošinās runāt par piedzīvoto seksuālo uzmākšanos, tiek vainotas pasniedzēju "provocēšanā". Vīrietis pastāstīja, ka tolaik bijis jaunietis, bet pasniedzējs — jau gados. Un notikušais viņam izraisīja riebumu.

Vīrietis lūdzis neizpaust augstskolas nosaukumu, kur savulaik mācījies, taču viņam zināms vēl kāds gadījums, kad tas pats pasniedzējs izrādījis nepiedienīgu interesi par studentu. No augstskolas LTV saņēma atbildi: "Minētā persona strādāja līdz 2004. gada 17. novembrim, tā ka personas lieta ir nodota arhīvā, un augstskolas rīcībā šobrīd nav sīkākas informācijas par minētā cilvēka darbu augstskolā."

Kopš aprakstīto notikumu laikiem pagājuši gandrīz 20 gadi. Šajā laikā izglītības iestāde ir pilnveidojusi savu ētikas kodeksu, studentiem ir radīta iespēja celt trauksmi. Cietušais vīrietis, no savas puses, telefonsarunā ar LTV uzsvēra: informācijai par iespējām ziņot par nepiedienīgu incidentu jābūt viegli pieejamai. Lai visi studenti zinātu, kas jādara, ja ar viņiem notiek kaut kas tāds kā ar viņu.