foto: Edija Pālens/LETA
Saeimas komisija noraida priekšlikumu atklāt sabiedrībai amatpersonu algas
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Politika
2024. gada 16. aprīlis, 15:14

Saeimas komisija noraida priekšlikumu atklāt sabiedrībai amatpersonu algas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija 16. aprīlī neatbalstīja priekšlikumu katru mēnesi valsts iestādes mājaslapās publicēt to amatpersonu atalgojumu, norādot vārdu, uzvārdu un aprēķinātā atalgojuma summu.

Priekšlikums grozījumiem Valsts pārvaldes iekārtas likumā attiecināms uz Satversmes 58. panta kārtībā Ministru kabinetam padotajām valsts pārvaldes iestādēm - visām tiešās pārvaldes iestādēm, piemēram, ministrijām un to padotībā esošajām iestādēm un aģentūrām, kā arī visām atvasinātu publisku personu pastarpinātās pārvaldes iestādēm, piemēram, pašvaldību un valsts dibināto augstskolu iestādēm.

Līdzīgu Valsts pārvaldes iekārtas likuma 92. panta normu Saeima, nepietiekami izvērtējot sekas, atcēla 2017. gada 29. novembra grozījumos, lai veidotu regulējumu citā likumā. Tādējādi informācija par aprēķināto atalgojumu ir pieejama tikai valsts amatpersonu deklarācijās, ko publisko reizi gadā.

Priekšlikuma autors, deputāts Ģirta Valda Kristovskis norāda, ka patlaban, apspriežot priekšlikumu 2. lasījumā, likumdevējam rodas iespēja pilnvērtīgi izdiskutēt sabiedrības interesēm atbilstošāko regulējumu un novērst 2017. gada kļūdu.

"Ikvienam cilvēkam ir jābūt brīvai iespējai vērtēt valsts un pašvaldību budžetu izlietojumu, tostarp amatpersonu atalgojumu. Informācijas atklātība ir cilvēktiesības, kas izriet no Satversmes 100. pantā nostiprinātās vārda brīvības. Lai viedokli paustu, jāsaņem ziņas uz kuru pamata to veidot. Informācijai ir jābūt  saprotamai un aktuālai, uz kuras pamata ikviens var veidot savu viedokli, sagaidīt atbilstošus pakalpojumus un atklātību no valsts pārvaldes,” uzskata deputāts Kristovskis. Viņš atgādina, ka valsts un pašvaldību amatpersonu un darbinieku atalgojumu rada Latvijas nodokļu maksātāji, arī tāpēc informācijai ir jābūt publiskai.

Aprēķināto valsts un pašvaldību amatpersonu un darbinieku algu publicēšana katru mēnesi iestādes mājaslapā, salīdzinot ar valsts amatpersonu deklarācijām, radīs sabiedrībai plašākas iespējas kontrolēt budžeta līdzekļu saprātīgu izlietojumu - vienkopus būs redzama iestādes atalgojuma politika un tajā notiekošās izmaiņas un sabiedrība varēs izvērtēt atalgojumu taisnīgas un līdzvērtīgas darba samaksas kontekstā, tostarp mazinot korupcijas riskus valsts un pašvaldību iestādēs, uzskata Kristovskis.

Tāpat sabiedrībai būs iespēja reaģēt uz atalgojuma izmaiņām savlaicīgi, reakcija nepieciešamības gadījumā būs ievērojami ātrāka salīdzinot ar ikgadējo deklarāciju datu analīzes gadījumiem, norāda priekšlikuma iesniedzējs.
 

Tēmas