foto: Ieva Leiniša/LETA
Rinkēvičs: "Irānas uzbrukums Izraēlai ir bīstamas situācijas eskalācija"
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Ministru prezidente Evika Siliņa.
Politika
2024. gada 14. aprīlis, 10:22

Rinkēvičs: "Irānas uzbrukums Izraēlai ir bīstamas situācijas eskalācija"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs stingri nosodījis Irānas plaša mēroga uzbrukumu Izraēlai, norādot, ka tas saasina jau tā bīstamu situāciju Tuvajos Austrumos.

"Irānas uzbrukums Izraēlai ir ļoti nopietna jau tā ļoti bīstamas situācijas eskalācija Tuvajos Austrumos. Es stingri nosodu Irānas rīcību. Starptautiskajai sabiedrībai ir jāstrādā, lai stabilizētu šo situāciju," mikroblogošanas vietnē "X" norāda Rinkēvičs.

Arī premjerministre Evika Siliņa Irānas uzbrukumu nosodījusi, norādot, ka cilvēkiem nevajadzētu ciest šādu uzbrukumu rezultātā. Tāpat viņa norāda, ka šāds Irānas solis mazinās valsts iespēju turpmākiem dialogiem ar starptautisko sabiedrību".

"Izraēlai ir visas tiesības aizstāvēt sevi un savus pilsoņus. Es atbalstu ASV un citu sabiedroto centienus, cenšoties novērst konflikta vēl tālāku eskalāciju," norādījis aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Tikmēr ASV prezidents Džo Baidens solījis šodien sasaukt G7 valstu līderu tikšanos, lai saskaņotu vienotu diplomātisku atbildi uz Irānas dronu un raķešu uzbrukumu Izraēlai. Baidens sacīja, ka stingri nosoda Irānas uzbrukumu un runājis ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, kuram apliecinājis ASV atbalstu Izraēlai.

"Es sacīju viņam, ka Izraēla demonstrēja ievērojamu spēju aizsargāties un sakaut pat bezprecedenta uzbrukumus, tādējādi sūtot skaidru vēstījumu tās ienaidniekiem, ka viņi nevar efektīvi apdraudēt Izraēlas drošību," atklāja ASV prezidents. G7 valstu grupā ietilpst ASV, Vācija, Francija, Lielbritānija, Itālija, Japāna un Kanāda.

Jau ziņots, ka Izraēla atrodas trauksmes stāvoklī, kopš 1.aprīlī notikušā uzbrukuma Irānas vēstniecībai Damaskā, kurā tika nogalināti 16 cilvēki, tajā skaitā divi irāņu ģenerāļi. Šajā triecienā Teherāna apsūdz Izraēlu un draudēja ar atbildes triecienu. Situācija vēl vairāk saasinājās, kad Irānas Revolucionārās gvardes jūras spēki Persijas līcī sestdien sagrāba konteinerkravas kuģis, kas it kā saistīts ar Izraēlu.

Irānas sabiedrotie reģionā pievienojās Irānas uzbrukumam, un arī Jemenas hutiešu nemiernieki raidīja pret Izraēlu bezpilota lidaparātus, ziņoja privātā kuģniecības drošības kompānija "Ambrey". Arī Libānas kaujinieku grupējums "Hizbollah" paziņoja, ka izšāvis raķetes pret Izraēlas pozīcijām Golānas augstienēs.

Bet naktī uz 14. aprīli Irāna raidīja uz Izraēlu aptuveni  300 bezpilota lidaparātus un ballistiskās  raķetes, no kurām vairumu Izraēlas un ASV aizsardzības spēkiem izdevās pārtvert ārpus Izraēlas robežām.