foto: Shutterstock
Brīdina par telefonkrāpniekiem, kas uzdodas par Iekšlietu ministrijas darbiniekiem
Ienākošais zvans no Latvijas numura nebūt nenozīmē, ka zvana no Latvijas.
Sabiedrība
2024. gada 27. marts, 19:09

Brīdina par telefonkrāpniekiem, kas uzdodas par Iekšlietu ministrijas darbiniekiem

Ziņu nodaļa

LETA

Iekšlietu ministrija (IeM) aicina iedzīvotājus uzmanīties no telefonkrāpniekiem, kas pēdējā laikā ir aktivizējušies un uzdodas par ministrijas darbiniekiem, cenšoties no cilvēkiem izkrāpt naudu.

Cilvēkiem ministrijas darbinieku vārdā tiek zvanīts un ziņots par it kā aizdomīgām darbībām, ar viltu un maldiem cenšoties panākt, ka cilvēks izpilda krāpnieku prasības, piemēram, izņem naudu no konta un nogādā to konkrētam adresātam.

Šādas krāpšanas visbiežāk tiek organizētas un veiktas no ārvalstīm. Krāpnieki ļoti bieži ar numuru viltošanas tehnoloģijām atdarina Latvijas numurus, un ienākošais zvans no Latvijas numura nebūt nenozīmē, ka zvana no Latvijas.

Ministrija aicina arī uzmanīties, ja telefonsarunas laikā uz personu izdara spiedienu - telefonkrāpnieki steidzina un izmanto vājās vietas, lai mudinātu pieņemt ātrus, nepārdomātus lēmumus, tādā gadījumā ir jāpārtrauc saruna, ja nav pārliecības, vai zvanītājs ir tas, par ko uzdodas.

Valsts policija jau vairākkārt brīdinājusi iedzīvotājus būt piesardzīgiem un neatklāt svešiniekiem ne telefonsarunas laikā, ne rakstiski savus personas datus un citu sensitīvu informāciju.