foto: ekrānuzņēmums no video
Brits Londonā rīko bēres mīklainos apstākļos pazudušajam Laurim Zaubem; ģimene satriekta par notikušo
Lauris Zaube Džekija Džahaja videoklipā.
Sabiedrība
2024. gada 16. marts, 20:35

Brits Londonā rīko bēres mīklainos apstākļos pazudušajam Laurim Zaubem; ģimene satriekta par notikušo

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Prātam neaptveramā rēbusā ierauts jaungada naktī bez vēsts pazudušā Laura Zaubes vārds. Tuvinieki jau mēnešiem ilgi cer uz brīnumu, ka jaunietis varētu pēkšņi atrasties, bet pēkšņi Lielbritānijā tiek rīkotas jaunā vīrieša bēres.

Jauns.lv jau vēstīja, ka šī gada 1. janvārī ap plkst. diviem 2001. gadā dzimušais Lauris Zaube izgāja no viesu nama ''Pēterstraupes'',  Straupciemā, Salas pagastā, un kopš tā laika pazudis bez vēsts. Pārmeklēta visa tuvējā apkārtne, caurskatītas tuvumā esošās ūdenstilpes, bet no jaunā vīrieša ne miņas. Puiša privātās mantas un virsdrēbes bija palikušas viesu namā, Lauris tērpies vien T-kreklā neviena cita ballītes viesa (bijuši aptuveni 80 cilvēki) nepamanīts esot pazudis. Tajā naktī gaisa temperatūra bija tuvu -10 grādiem

Tuvinieku cerība bija uz kādu cilvēku, kas varētu piebraucis ar automašīnu un Lauri kaut kur aizvedis, tomēr līdz šai dienai par to nekādas informācijas nav. Ticamākais scenārijs, ka puisis varētu būt iekritis kādā ūdenstilpē (netālu no tādas, pusotru stundu pēc pazušanas, pēdējo reizi fiksēts  telefona signāls) un noslīcis vai nosalis, tomēr līdz šai dienai, neraugoties uz vērienīgiem meklēšanas darbiem, Lauris nav atrasts.

Latvijas sabiedrības interesi par šo atgadījumu bija jau mazliet noplakusi līdz pēkšņi Laurim jau tika sarīkota bēru ceremonija, turklāt Londonā.

Kā vēsta britu mediji, jauno vīrieti apbērēt vēlējies vīrietis, kurš uzdevies par Laura brāli Klaidu Zaubi (Laurim, protams, tāda brāļa nav). Vīrietis, kurš vēlāk izrādījies 38 gadus vecais Džekijs Džahajs, mācītājam rādījis viltotu miršanas apliecību krievu valodā un par iespaidīgo ceremoniju (koris, zirgu karietes, retro automašīnas un prāvs pūlis sērojošu cilvēku), kurā vien baznīcas īre izmaksājusi 10 000 sterliņu mārciņu (gandrīz 11 700 eiro), pamatīgi patērējies.

foto: Metropolitan police
Džekijs Džahajs četrus gadus pavadījis apcietinājumā par seksuālām attiecībām ar nepilngadīgām meitenēm.

Ar to dīvainības nebeidzas, jo zārks izrādījies tukšs. Ticis paziņots, ka Lauris esot kremēts un viņa pelni ievietoti urnā. Turklāt viss notiekošais ticis filmēts. Tas nu bijis mācītājam Rūpertam Makhardijam pēdējais piliens: viņš ceremoniju pārtraucis un uz baznīcu izsaucis policiju.

Vēlāk izrādījies, ka praktiski visi sērotāji bijuši aktieri, kurus nolīdzis Džekijs Džahajs, lai sarīkotu viltus bēres. Kā vēsta “Daily Mail”, Džahaja vienīgā motivācija bijusi radīt virālu video un audzēt sekotāju skaitu sociālajos tīklos. Viņš šādi rīkojies ne pirmo reizi, turklāt viena no šādām viltus ainām (toreiz viņš tēloja Holivudas slavenību) beigusies ar četriem gadiem cietumā. Toreiz “vakars uz sarkanā paklāja” noslēdzies ar seksuālām attiecībām ar divām 15 gadus vecām meitenēm.

Rodas jautājums, kā par pedofiliju tiesāts slavas meklētājs, ticis pie Latvijā pazuduša puiša vārda? Kā izrādās viņi bijuši pazīstami.

Kā vēsta “Daily Mail”, kuru žurnālists Endrū Jangs, šķetinot notikumu, paviesojies arī Latvijā, Lauris filmējies kādā Džekija Džahaja filmētā video, kas sociālajos tīklos ticis skatīts vairāk nekā 1,2 miljonus reižu.

Laura ģimene par bērēm uzzinājusi vien no ziņām un bija satriekta par notikušo, jo viņu rīcībā neesot nekādas informācijas, ka puisis varētu būt atradies. Puiša īstais brālis Āris noliedz iespējamo versiju, ka Lauris šo visu varētu būt izplānojis, lai vienkārši pazustu no Latvijas. Āris netic, ka viņš nebūtu informējis savus tuviniekus un liktu viņiem uztraukties vairāku mēnešu garumā. Arī nekādu  nopietnu sadzīvisku problēmu vai pašnāvniecisku tieksmju Laurim neesot bijis. Āra pieņēmums, ka Džahajs ziņās izdzirdējis pazīstama cilvēka vārdu un izmantojis iespēju.

Āris apstiprināja, ka Lauris un daži viņa draugi bija pazīstami ar Džahaju. Viņi iepazinušies pirms trim gadiem Baldonē notiekošajā “Waterfest festivālā, kur filmējās viņa video. Jillah (Džahaja cits segvārds) veidotais amatieru videoklips “Butter Gang” joprojām atrodam “YouTube”. Brālis šaubās, ka Lauris pēc šīs filmēšanas būtu vēl kādu reizi kontaktējies ar Džahaju.  "Es domāju, ka tas bija viņu vienīgais projekts. Vismaz Lauris par neko citu nav stāstījis,” vēsta “Daily Mail”.

Tāpat “Daily Mail” atklāj, ka viņu redakcija 5. janvārī saņēmusi anonīmu e-pasta vēstuli, kurā teikts, ka Lauris ticis nolaupīts. Viņu no ballītes esot izvilinājuši, lai viņš tiktos Džahaju, kurš būtu sarīkojis pamatīgu pārsteigumu ar jaunieša atgriešanos, bet viņu esot pārķērusi kāda mīklaina banda, kas prasot izpirkuma naudu.

"Kad pirmo reizi izlasīju rakstu Lielbritānijā, es biju nelielā šokā. Pēc tam es piezvanīju Latvijas policijai, un viņi apstiprināja, ka tas patiešām ir noticis, un viņi šajā jautājumā strādā kopā ar Apvienotās Karalistes policiju. Es nezinu, kādi bija viņa nodomi, safabricējot Laura bēres. Bet es ceru, ka Apvienotās Karalistes policija kopā ar Latvijas policiju to noskaidros,” Āris stāsta izdevumam “Daily Mail”.

foto: Valsts policija
Tuvinieki joprojām cer, ka Lauris Zaube varētu atrasties sveiks un vesels.

Āris arī apstiprina informāciju, ka jaungada ballītē esot izcēlies kautiņš, tomēr Lauris nekādā veidā neesot bijis iesaistīts.