foto: Ieva Leiniša/LETA
"Russia Delenda est," runājot par Krieviju, Rinkēvičs atcerējās pazīstamo latīņu teicienu
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.
Sabiedrība
2024. gada 15. marts, 16:12

"Russia Delenda est," runājot par Krieviju, Rinkēvičs atcerējās pazīstamo latīņu teicienu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sociālajos tīklos Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs piekrita franču līdera Emanuela Makrona teiktajam par Rietumu sarkano līniju neesamību attiecībā uz Ukrainas konfliktu un pārfrāzēja pazīstamo latīņu izteicienu.

Savā lapā sociālajā tīklā "X" (bijušais "Twitter") Edgars Rinkēvičs, atsaucoties uz latīņu izteicienu par Kartāgu, paziņoja, ka "Krievija ir jāizposta".

"Es pilnībā atbalstu Emanuelu Makronu: mēs nedrīkstam sev novilkt sarkanās līnijas, mums ir jānovelk sarkanās līnijas Krievijai, un mums nav jābaidās tās novilkt. Ukrainai ir jāuzvar, “Russia Delenda est", norādīja prezidents.

Valsts prezidents pārfrāzējis pazīstamo latīņu spārnoto "Carthago Delenda est" ("Kartāga ir jāizposta"), rakstot "Russia Delenda est".

Par šīs frāzes izcelsmi zināms, ka Romas karavadonis un valstsvīrs Marks Porcijs Katons Vecākais, Kartāgas nesamierināmais ienaidnieks, visas savas runas (neatkarīgi no to tematikas) senātā beidza ar frāzi: "Turklāt es domāju, ka Kartāga ir jāizposta."

Rinkēvičs ieraksts saņēmis arī virkni komentāru, piemēram, lietotājs ar vārdu Antonio Domene komentēja, ka "Skaidrs, ka Eiropas līderi, kas iestājas par karu kā līdzekli ģeopolitisko jautājumu risināšanai, nav izlasījuši nevienu lappusi no lielajiem stratēģiem: Suņdzi, Makjavelli, Karls fon Klauzevics, Erasmus un Žans Žaks Ruso. Šajā Eiropā, neņemot vērā šo piecu filozofu un stratēģu gudrību, politiskā ainava ir viena no garām palaistajām apgaismības un orientācijas iespējām. Tas kalpo kā atgādinājums par viņu mācību pārlaicīgo aktualitāti un potenciālajām sekām, kad vēstures un filozofijas mācības neievēro varas pozīcijās esošie."

Bet "X" lietotājs ar nosaukumu Jay In Kyiv raksta: "Nosūtiet NATO karaspēku uz Ukrainas rietumiem, ziemeļrietumiem un dienvidrietumiem. Lai visur citur pārvietojas Ukrainas karaspēks. Apbruņojiet viņus. Uzvariet."

Bet Normunds Bergs uzrakstīja: "Paldies, prezident."