foto: Evija Trifanova/LETA
Ūdensvadā un kanalizācijā Rīgā ik gadu ieguldīs 15 miljonus eiro
Centrs ir viena no apkaimēm, kur laiku pa laikam plīst ūdensvadi.
Runā Rīga
2024. gada 3. marts, 08:06

Ūdensvadā un kanalizācijā Rīgā ik gadu ieguldīs 15 miljonus eiro

Jauns.lv

Līdz 2040. gadam "Rīgas ūdens" ūdensvada un kanalizācijas tīklu atjaunošanā katru gadu tiks ieguldīti aptuveni 15 miljoni eiro.

"Rīgas ūdens" izstrādājis vairākus atjaunošanas scenārijus, un ir aplēstas nepieciešamās izmaksas. Ūdensvada tīkla atjaunošanai plānots ap septiņiem miljoniem eiro gadā, kas nodrošinātu vidēji 17,8 kilometru ūdensvadu atjaunošanu gadā. Pašlaik ik gadu tiek atjaunoti aptuveni trīs kilometri. Kanalizācijas tīklā plānots ieguldīt ap astoņiem miljoniem eiro gadā, atjaunojot vairāk nekā 150 kilometru.

Šobrīd "Rīgas ūdens" klientu skaits ir aptuveni 630 000. Ūdens tiek lietots mazāk, nekā plānots, tā plūsmas ātrums tīklā samazinājies, līdz ar to nodrošināt nemainīgi augstu kvalitāti esot sarežģīts uzdevums.

Ūdensvada tīklu kopējais garums ir 1515 kilometri, vidējais vecums – 46 gadi. Neapmierinošā tehniskajā stāvoklī ir 176 kilometri ūdensvadu. Prioritāri tiks atjaunoti ūdensvada posmi ar lielāku bojājumu skaitu, neatbilstošu caurplūdi un no neatbilstoša materiāla būvētie.

Analizējot cauruļvadu bojājumus maģistrālajos un sadales tīklu posmos pēdējo piecu gadu periodā, konstatēts, ka notiek vidēji 172 avārijas gadā, visvairāk Imantā, Ziepniekkalnā, Purvciemā, Dārzciemā, Sarkandaugavā un Maskavas forštatē, arī vecpilsētā, citur centrā un Iļģuciemā.

Kanalizācijas tīklu vidējais vecums ir 42 gadi, kopējais garums – 1255 kilometri. Ekspluatācijā esot caurules pat no 19. gadsimta beigām. Neapmierinošākajā tehniskajā stāvoklī lielākoties ir daļa no vecākajiem keramikas un padomju okupācijas gados būvētajiem dzelzsbetona tīkliem. Kritiskā tehniskajā stāvoklī ir 152,9 kilometri.

Pēdējo piecu gadu laikā kanalizācijas tīklos notiek vidēji 132 avārijas gadā, visvairāk Pļavniekos, Dārzciemā, Āgenskalnā, Maskavas forštatē, centrā, Katlakalnā un Šķirotavā.