foto: Ieva Leiniša/LETA
Nēģi lidmašīnā: kāpēc vieniem ļauj lidot, bet citiem nē?
Ar nēģiem neko nevar zināt: vai tos laidīs lidmašīnā, atkarīgs no tā, kādā želejā tie pagatavoti.
Sabiedrība
2024. gada 2. aprīlis, 10:58

Nēģi lidmašīnā: kāpēc vieniem ļauj lidot, bet citiem nē?

"Likums un Taisnība"

Ne viens vien aviopasažieris juties pārsteigts par to, ka vieniem atļauj, bet citiem atkal nē iekāpt lidmašīnā ar rokas bagāžā esošo Latvijas nacionālo gardumu – nēģiem, kurus ved saviem radiem un draugiem uz aizjūras zemēm. Žurnāls „Likums un Taisnība” skaidro, kāpēc tas tā? 

Uz „Facebook” uzdoto vaicājumu: „Vai 10 kg rokas bagāžā (ne nododamā), lidojot uz Lielbritāniju, var būt nēģi želejā plastmasas traukā?” rodamas vispretrunīgākās atbildes: „Rīgas lidostā tas viss atkarīgs no darbinieka, diemžēl”, „Nezinu kā uz Apvienoto Karalisti, bet uz Spāniju aizlidoja neaizķeroties”, „Esmu vedusi nēģus želejā 500 g plastmasas kastītē rokas bagāžā no Rīgas bez problēmām”, „Nekas neiznāca – nācās izmest”, „Prasīju padomu paziņai, kura strādā Rīgas lidostā. Viņa atbildēja, ka lidostā ir bijušas daudzas diskusijas par to, ko drīkst un ko nedrīkst vest rokas bagāžā. Esot nolēmuši, ka nēģus drīkst vest, jo tas ir ēdiens”, „Nēģis ir ēdiens, to drīkst vest. Želeja principā ir šķidrums, par to var piekasīties. Es noteikti ņemtu līdzi lidojumā. Ja saka, ka nedrīkst, tad mēģinātu tikt no tās želejas vaļā, protams, ja tam ir laiks.”

Eiropas Savienības aviodrošības noteikumi nosaka šķidrumu pārvadāšanas ierobežojumus, lai pasažierus aizsargātu „no apdraudējumiem, ko var radīt šķidras un, sprādzienbīstamas vielas”. Un tā kā želeja var būt gan šķidra, gan sacietējusi, tad jārēķinās ar to, ka vienus ar nēģu kārbiņu var ielaist lidmašīnā, bet citus atkal nē.

Rīgas lidostas komunikācijas projektu vadītāja Ilze Salna „Likumam un Taisnībai” skaidro: „Atbilstoši spēkā esošajiem aviācijas drošības noteikumiem, rokas bagāžā nedrīkst pārvadāt šķidrumus, gāzveida vielas un gēlus. Ņemot vērā, ka želejas konsistence var būt dažāda, pirms došanās uz lidostu pasažierim ir par to jāpārliecinās, - ja želeja ir stingra, to varēs ņemt līdzi rokas bagāžā, bet ja tā būs šķidra, tad nevarēs. Tāpat pasažierim jārēķinās, ka var tikt veikta papildu drošības pārbaude.”