foto: Zane Bitere/LETA
Otrdien Latvijā pastiprināsies apledojums un autoceļi kļūs bīstami
Valsts ziemeļaustrumu daļā zem ledus un sniega svara var liekties un lūzt koki, iespējama arī vadu pārtrūkšana.
Sabiedrība
2024. gada 13. februāris, 09:58

Otrdien Latvijā pastiprināsies apledojums un autoceļi kļūs bīstami

Jauns.lv/LETA

Otrdien Latvijā gaidāms lietus un atkala, kas daudzviet padarīs braukšanas apstākļus sarežģītus.

Rīta pusē turpināsies apledojuma veidošanās

Otrdienas rītā valsts lielākajā daļā līst, daudzviet turpinās atkala un apledojuma veidošanās, vietām Ziemeļvidzemē snieg, liecina meteoroloģiskā informācija.

Stiprākais apledojums klāj Vidzemi un Latgales ziemeļus. Gaisa temperatūra -1..+2 grādi, Ziemeļvidzemē -1..-3 grādi.

Visā Latvijā ir apmācies laiks, daudzviet ar dūmaku, vietām Kurzemē un Latgalē sabiezējusi migla.

Pūš lēns līdz mērens austrumu vējš.

Rīgā apmācies rīts, palaikam līst, termometri rāda +1..+2 grādus. Austrumu, dienvidaustrumu vējš brāzmās pūš ar ātrumu līdz desmit metriem sekundē.

Zem ledus sloga var lūzt koki

Pēcpusdienā Latvijā gaidāms lietus un atkala, vietām - galvenokārt Ziemeļvidzemē - arī snigs, prognozē sinoptiķi.

Valsts ziemeļaustrumu daļā zem ledus un sniega svara var liekties un lūzt koki, iespējama arī vadu pārtrūkšana.

Debesis būs apmākušās, vietām saglabāsies dūmaka. Pūtīs lēns līdz mērens austrumu, dienvidaustrumu vējš, Kurzemē iegriezīsies dienvidrietumu vējš.

Maksimālā gaisa temperatūra būs -1..+3 grādi. Braukšanas apstākļi uz lielajiem ceļiem dienā uzlabosies, bet vakarā no jauna pasliktināsies.

Rīgā otrdien saglabāsies apmācies un lietains laiks, gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +3 grādiem.

Laikapstākļus nosaka izzūdošs ciklons. Atmosfēras spiediens jūras līmenī no 1002 hektopaskāliem Dienvidkurzemes novadā līdz 1011 hektopaskāliem Alūksnē; gaidāma spiediena paaugstināšanās.

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no -2,9 grādiem Alūksnē līdz +1,8 grādiem Liepājā un Rucavā.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 12.februārī bija +26 grādi Spānijas dienvidaustrumu piekrastē. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz otrdienu -34 grādi Somijā un Krievijā.

Autovadītājiem jābūt piesardzīgiem

Šorīt atkalas un apledojuma dēļ ir ļoti sarežģīti braukšanas apstākļi daudzviet Latvijā, īpaši Vidzemē un Latgalē, nformēja VSIA "Latvijas Valsts ceļi".

Uz reģionālajiem autoceļiem Limbažu, Madonas un Gulbenes apkārtnēs, kā arī vietējie ceļi Valkas, Talsu, Gulbenes un Dobeles apkārtnēs braukšana ir ļoti apgrūtināta, savukārt apgrūtināta braukšana uz reģionālajiem ceļiem ir Rīgas, Ventspils, Kuldīgas, Tukuma, Talsu, Dobeles, Valmieras, Cēsu, Valkas, Balvu, Ogres, Aizkraukles, Jēkabpils, Alūksnes, Rēzeknes, Preiļu, Ludzas, Krāslavas un Daugavpils apkārtnē.

Minēto apstākļu dēļ iedzīvotāji aicināti plānot papildu laiku ceļā, kā arī izvērtēt braucienu nepieciešamību. Šorīt uz ceļiem strādā 108 ziemas tehnikas vienības.

Apgrūtināti braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem autoceļiem ir uz Tallinas šosejas (A1), Vidzemes šosejas (A2), Valmieras šosejas (A3), Rīgas apvedceļa (Baltezers-Saulkalne) (A4), Daugavpils šosejas (A6) no Rīgas līdz Nīcgalei, Ventspils šosejas (A10) no Strazdes līdz Ventspilij, Rēzeknes šosejas (A12), autoceļa Krievijas robeža (Grebņeva)-Rēzekne-Daugavpils-Lietuvas robeža (Medumi) (A13) no Grebņevas līdz Spoģiem, Rēzeknes apvedceļa (A15) un autoceļa Tīnūži-Koknese (P80).

Autovadītājiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem, izvēloties autoceļa seguma stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu un ievērojot drošu distanci ar priekšā braucošajiem transportlīdzekļiem.