Viedokļi
2024. gada 13. februāris, 06:05

Emīls Balceris par Latvijas piedalīšanos Eirovīzijā: "Galvenais – superlaba dziesma"

Jauns.lv

Emīls Balceris, kurš Latviju pārstāvēja 2011. gada Eirovīzijā saka: "To, ko tu spēji izbaudīt un pieredzēt Eirovīzijā, Latvijā pat uz mūsu lielākajām skatuvēm, nespēsi”, tādēļ mūsu piedalīšanās Eirovīzijā ir svarīga “lielā apjoma un lielās redzamības dēļ". Tā ir mūsu atzīmēšanās uz lielās kartes – mēs šeit esam, mēs piedalāmies, mēs darbojamies!

Latvija Eirovīzijas iekarošanu sāka apņēmīgi! 2000. gadā šajā dziesmu konkursā debitējām un mūs pārstāvēja “Prāta vētra”, kura no Zviedrijas atgriezās ar trešo izcīnīto vietu. Divus gadus vēlāk Latviju pārstāvēja Marija Naumova jeb Marie N, kas izcīnīja uzvaru un Eirovīziju atveda uz Rīgu. Pagāja trīs gadi un Valters un Kaža tika novērtēti ar piekto vietu. Likās, ka Eiropa mūs saprot, tomēr, lai nākamo reizi ielauztos desmitniekā, nācās gaidīt desmit gadus, kad to izdarīja Aminata.

Bet pēdējos sešus gadus nemaz neesam tikuši pie iespējas dziedāt finālā. Katram ir savs viedoklis par to, kurš bija un ir pelnījis Latviju pārstāvēt Eirovīzijā, uzvarēt “Supernovas” atlasē un par mūsu valsts piedalīšanos šajā dziesmu konkursā. Tādēļ vienmēr aktuāls jautājums: “Kāpēc Latvijai Eirovīzija ir svarīga?” To Jauns.lv jautāja Emīlam Balcerim, kurš “Musiqq” sastāvā ar dziesmu “Angel in Disguise” Latviju Eirovīzijā pārstāvēja 2011. gadā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Bieži bijuši gadi, kad liekas – nu šim gan jābrauc uz Eirovīziju, bet aizbrauc kāds, kuru tu pat nebiji gaidījis," norāda Balceris.

Pēc viņa ieskata labi nostartēt Eirovīzijā ir viena lieta, bet otra svarīgā lieta ir “nākamais posms”, sagatavotība, pie kura ir ļoti jāpiestrādā un šis ir aspekts, kuram atbildi bieži vien nav iespējams rast: “Kā tās zvaigznes sastājas? Kaut vai tas kāds ir pusfināla un fināla sadalījums, ar ko tu esi kopā? Jo skaidrs ir tas, ka Eirovīzija nav tikai dziesmu konkurss, tas pārvērties arī par kārtīgu šovu un brīžiem pat par politisku konkursu. Līdz ar to šīs nianses tu īsti nekad nevari zināt, bet vienkārši ir jābūt ļoti labai dziesmai un labam izpildījumam, “kopīgai pakai” jābūt labi nostrādātai”.

Jautāts, vai viņš atkal nevēlētos ar “Musiqq” startēt Eirovīzijā, Emīls Balceris atbild: “Ja mums būs superlaba dziesma, kura tik tiešām var startēt Eiropā, ne tikai Eirovīzijā, bet arī izsisties Eiropas kopējā kartē, lai mūs pamanītu, esam gatavi mēģināt vēl vienu reizi”.

Runājot par šī gada “Supernovas” favorītiem viņš pirmām kārtām min Donu, kurš varētu būt “pirmais no Latvijas”, kurš var dabūt iespēju strādāt ne tikai Latvijā, bet arī “lielajā Eiropā”.

Latvijas pārstāvja atlases kvalitāte un konkurence Eirovīzijai katru gadu atšķiras. Vienu gadu, būtu labāk pateikt, lai bez atlases brauc kāds konkrēts dalībnieks, jo pārējie vienkārši tam nekvalificējas, bet citu gadu atkal konkurence ir pietiekami spēcīga, bet atlases rezultāts nav tāds, kādu mēs būtu gaidījuši:  

“Bieži bijuši gadi, kad liekas – nu šim gan jābrauc uz Eirovīziju, bet aizbrauc kāds, kuru tu pat nebiji gaidījis. Tomēr tauta par viņu ir nobalsojusi. Žūrijas vērtējums ir viens, bet tautas balsojums cits – ne vienmēr žūrijai ir taisnība, un ne vienmēr tautai ir taisnība, un tad tas vidusposms ir tāds, kādu tu negribētu”.

Tomēr veiksmes pašā pamatā ir superlaba dziesma, saka Emīls Balceris. Ja dziesma ir lieliska, tad viss strādā, bet ir svarīgi arī to aizpildīt ar kārtīgu ideju.

Ko par Eirovīzijas nozīmību saka Emīls Balceris, skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.