Viedokļi
2024. gada 6. februāris, 06:31

Ārsts Andrejs Ērglis par korupciju Ukrainā: "Mums pretī ir vēl lielāks ļaunums"

Jauns.lv

Ārsts Andrejs Ērglis viennozīmīgi uzskata, ka korupcija Ukrainā, un arī vispār pasaulē, ir liela problēma un ļaunums pret kuru jābūt nulles tolerancei. Bet attiecībā uz Ukrainu ir jānodala šī problēma: “Jautājums ir kā nokontrolēt, lai sniegtā palīdzība nonāk tur, kur tai jānonāk. Un tikai nevajag stāstīt, ka to nevar izdarīt!”

Eiropas Revīzijas palātas īpašajā ziņojumā vēl īsi pirms Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā bija teikts: “Lai gan Eiropas Savienība (ES) ieviesusi vairākas iniciatīvas ar mērķi samazināt korupcijas iespējas Ukrainā, konstatējam, ka augsta līmeņa korupcija joprojām ir viena no galvenajām Ukrainas problēmām.” Arī sākoties pilna mēroga karam korupcija nepazuda kā uz burvju nūjiņas mājienu, tieši otrādi – fakti liecina drīzāk par pretējo. Līdz ar to Lielais jautājums: “Vai korupcija Ukrainā neapdraud palīdzību, ko tai sniedz citas valstis?” To Jauns.lv ārstam-kardiologam, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes profesoram Andrejam Ērglim.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ērglis uzskata, ka kara laikā attieksme pret korupciju varētu būt “ārkārtīgi dzelžaina, varbūt pat nežēlīga pret tiem, kas faktiski nozog to, kas domāts valstij, karavīriem un brīvībai”.

“Korupcijai nav attaisnojuma, tas ir ļaunums, bet Ukrainas gadījumā mums pretī ir vēl lielāks ļaunums. Ukrainai ir jāuzvar! Negribu teikt, ka pret korupciju nav jācīnās, tas ir viennozīmīgi skaidrs. Neviens negrib atdod to, kas domāts tam, lai glābtu cilvēku dzīvības un atbrīvotu zemi, un kāds no tā iedzīvojas,” saka Andrejs Ērglis.

Viņš uzskata, ka kara laikā attieksme pret korupciju varētu būt “ārkārtīgi dzelžaina, varbūt pat nežēlīga pret tiem, kas faktiski nozog to, kas domāts valstij, karavīriem un brīvībai”. Un pašreizējais  “šausmīgais laiks” varētu būt tas brīdis, kad Ukrainā varētu sākt izskaust korupciju, jo valstij, ja tā vēlēsies kļūt par ES dalībvalsti, jebkurā gadījumā nāksies izpildīt daudz kritēriju, lai atbrīvotos no korupcijas.

Vienlaikus, neskatoties uz korupcijas problēmās, Andrejs Ērglis norāda – palīdzība Ukrainai noteikti nedrīkst beigties, jo tas ir izdzīvošanas vai pasaules kārtības jautājums. Viņš pārliecināts, ka palīdzība Ukrainai arī neapsīks.

Kā Andrejs Ērglis vērtē korupcijas situāciju Ukrainā, un kā tā var ietekmēt palīdzības sniegšanu tai, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.