Kultūra
2015. gada 19. februāris, 23:28

Prozaiķe Inga Žolude pretendēs uz doktora grādu

Jauns.lv

Prozaiķe Inga Žolude aizstāvēs disertāciju, lai iegūtu doktora grādu filoloģijā, liecina informācija Latvijas Universitātes (LU) mājaslapā.

Žolude dzimusi 1984.gadā. Viņa studējusi LU Moderno valodu fakultātē, kur ieguvusi maģistra grādu angļu filoloģijā. No 2008. līdz 2009.gadam Žolude studējusi anglofono literatūru doktorantūras programmā Dienvidilinoisas Universitātē ASV. Pašlaik viņa ir LU doktorante.

Kopš 2002. gada Žolude publicējas dažādos kultūras un literatūras plašsaziņas līdzekļos. Prozas konkursos apbalvoti viņas stāsti "Netīrā veļa" un "Dzīvokļa jautājums". 2008.gadā iznācis rakstnieces debijas romāns "Silta zeme". 2010.gadā izdots stāstu krājums "Mierinājums Ādama kokam", par kuru Žolude saņēmusi 2011.gada Eiropas Savienības balvu literatūrā. 2012.gadā iznācis rakstnieces otrais romāns "Sarkanie bērni", par kura manuskriptu 2011.gadā viņa saņēmusi 2.godalgu Latvijas Rakstnieku savienības un Raimonda Gerkena romānu konkursā. Trešais Žoludes romāns "Santa Biblia" izdots 2013.gadā.

Žolude regulāri raksta recenzijas par latviešu un ārzemju autoru darbiem. Viņa atdzejojusi Filipa Larkina, Roberta Kroforda un citu autoru dzeju.

Rakstniece vairākkārt piedalījusies festivālā "Prozas lasījumi", 2013.gadā saņemot galveno balvu par stāstu "Rakstnieku nams". Žolude iesaistījusies arī citos literatūras un kultūras projektos un konkursos, kā arī ieguvusi dažādas stipendijas - Fulbraita stipendiju, Ziemeļvalstu Ministru padomes stipendiju "Baltijas Slepinirs" un citas.

Disertāciju par tēmu "Grēksūdzes dzeja amerikāņu un latviešu literatūrā" Žolude aizstāvēs 3.martā.

LETA