foto: CAMERA PRESS/Martin Pope / Vida Press
Arī Latvija aptur ikgadējo maksājumu palestīniešu bēgļu atbalstam
Latvijas finansiālais atbalsts palestīniešu bēgļu atbalstam kopš 2020.gada ir bijis 17 000 eiro gadā.
Sabiedrība
2024. gada 29. janvāris, 11:13

Arī Latvija aptur ikgadējo maksājumu palestīniešu bēgļu atbalstam

Jauns.lv/LETA

Arī Latvija aptur ikgadējo maksājumu ANO Palestīniešu bēgļu lietu aģentūrā (UNRWA), liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) ieraksts tviterī. ĀM pauž bažas par izskanējušajām apsūdzībām pret vairākiem UNRWA darbiniekiem. Tāpat ĀM paļaujas uz ANO izmeklēšanu, lai pārliecinātos par apsūdzību patiesumu.

"Latvija aptur savu ikgadējo maksājumu līdz izmeklēšanas noslēgumam. Ir būtiski, lai UNRWA varētu turpināt darbu - glābt dzīvības," uzsver ĀM.

Kā informēja ĀM preses sekretāre Diāna Eglīte, Latvija, tāpat kā citas Eiropas Savienības valstis un ASV, ir atbalstījusi UNRWA humānās palīdzības darbu ar iemaksām tās budžetā.

Latvijas iemaksa UNRWA kopš 2020.gada ir bijusi 17 000 eiro gadā. Reaģējot uz eskalāciju Gazas joslā, 2023.gada 14.novembrī Ministru kabinets piešķīra vienreizējo papildu finansējumu UNRWA 100 000 eiro. Eglīte uzsvēra, ka šī gada maksājums UNRWA nav veikts un tiks gaidīti ANO izmeklēšanas rezultāti.

Jau rakstīts, ka Izraēlas amatpersonas publiskojušas pierādījumus, kas liecina par UNRWA darbinieku līdzdalību palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" uzbrukumā Izraēlai 7.oktobrī.

Viens no UNRWA darbiniekiem apsūdzēts sievietes nolaupīšanā. Cits darbinieks apsūdzēts par munīcijas izdalīšanu kaujiniekiem, bet vēl viens apsūdzēts par dalību slaktiņā Kibucā, kur tika nogalināti 97 cilvēki.

Izraēla ir iesniegu Savienoto Valstu valdībai dokumentu, kurā izklāstītas apsūdzības 12 UNRWA darbiniekiem par līdzdalību "Hamās" uzbrukumā Izraēlai 7.oktobrī.

UNRWA piektdien, 26.janvārī, paziņoja, ka vairāki tās darbinieki ir atlaisti un tiek veikta izmeklēšana saistībā ar Izraēlas apgalvojumiem, ka viņi bijuši iesaistīti zvērīgajā uzbrukumā. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs svētdien, 28.janvārī, atklāja, ka atlaisti deviņi no 12 apsūdzētajiem darbiniekiem.

Vienlaikus Gutērrešs aicināja pārdomāt tās valstis, kas pēc šīm apsūdzībām pārtraukušas finansēt palīdzību palestīniešu bēgļiem.

UNRWA ir viens no lielākajiem darba devējiem Gazas joslā. Aģentūra nodarbina aptuveni 13 000 cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir palestīnieši.

Jautāta par Izraēlas apsūdzībām, UNRWA svētdien atbildēja, ka divi no 12 darbiniekiem ir miruši, bet paziņoja, ka nevar sniegt plašāku informāciju, kamēr ANO Iekšējās uzraudzības dienests veic izmeklēšanu.