foto: Edijs Pālens/LETA
"Mēs šeit esam jau 33 gadus, sliktu nevienam nedodam": kur paliek Centrāltirgū neizpārdotā gaļa?
Sabiedrība
2024. gada 18. janvāris, 12:41

"Mēs šeit esam jau 33 gadus, sliktu nevienam nedodam": kur paliek Centrāltirgū neizpārdotā gaļa?

Jauns.lv

Rīgas Centrāltirgū laikam ir vislielākā gaļas izvēle. Bet kas notiek ar gaļu un citiem pārtikas produktiem, kad tiem beidzas derīguma termiņš? Atbildi uz šo jautājumu meklēja Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija".

"Rīgas namu" sabiedrisko attiecību menedžere Dace Preisa paziņoja, ka Rīgas Centrāltirgum svarīga ir tur pārdodamās gaļas kvalitāte. Ieviesta Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) prasībām atbilstoša sistēma — jebkurš pircējs var lūgt tirgotājam iesniegt dokumentāciju, kurā norādīta izcelsmes valsts, kaušanas datums un realizācijas termiņš. To visu kontrolē gan tirgus sanitārais dienests, gan PVD, raksta portāls "Lsm.lv".

PVD pārstāvis Intars Saušs norāda, ka derīguma termiņš jānorāda patērētājam redzamā vietā. Tas arī tiek kontrolēts.

Ja produkta derīguma termiņš ir beidzies, to nosūta uz saldētavu utilizācijai. Rīgas Centrāltirgus sadarbojas ar konkrētu kompāniju, kas nodrošina nokavēto produktu utilizāciju, skaidroja Preisa.

Nepārdotā produkcija nekļūst par atkritumiem, to pārstrādā biogāzē, kompostā, pelnos utt. "Nepārdotā produkcija tiek utilizēta. Šajā gadījumā tā tiek nodota Centrāltirgum. Tam ir atsevišķi konteineri, kurus pēc tam savāc kompetenta iestāde, kas to var vai nu utilizēt, vai pārstrādāt," skaidroja PVD pārstāvis.

Piemēram, zivis tiek pārstrādātas zivju miltos, kaut kas nonāk dzīvnieku patversmēs un zooloģiskajā dārzā. Rīgas Centrāltirgum nav informācijas, cik produkcijas vidēji paliek pāri, jo katrs uzņēmums ir atbildīgs par savu saimniecību. Tirgus šādu statistiku nevāc.

Pēc pārdevēju teiktā, nav pamata domāt, ka nokavēto gaļu varētu pārdot. Dienas beigās letiņi lielākoties ir tukši. Ja nav iespējas visu pārdot vienā dienā, produkciju uzglabā ledusskapjos līdz nākamajai dienai. "Gaļai jau ir realizācijas termiņš. Nav bijis gadījumu, kad kāds to atnestu atpakaļ un teiktu - veca gaļa! Mēs šeit esam jau 33 gadus, savi klienti. Sliktu nevienam nedodam," uzsver pārdevējs Andris.

Sadalītās gaļas glabāšanas laiks ir 4 dienas, bet atvesto liemeņu - 10 dienas, skaidro pārdevēja Drosma. "Nekas neiet uz pārstrādi. Ja kas arī paliek - suņiem no patversmes. Dienas beigās mēs samazinām cenu un visu pārdodam," sacīja Drosma.

Tā šobrīd izskatās Centrāltirgus Piena paviljonā

16. aprīlī Rīgas Centrāltirgū ir atvēries Rūpniecības preču paviljons, kurā pieejami apģērbi, dažāda veida amatnieku darinājumi un citas preces. Ņemot ...

gallery icon

Realizācijas termiņus pārbauda speciālisti, izlaižot gaļu no kautuves Latgalē, kā arī tirgus pārstāvji, pastāstīja pārdevēja Jolanta.

Savukārt, ja ir darīšana ar nekvalitatīvu preci, pircējam būtu jāvēršas pie pārdevēja vai Centrāltirgus administrācijas speciālistiem. Sūdzību var iesniegt arī PVD. Pārkāpumu atklāšanas gadījumā pārdevējam tiks piemērots naudas sods.