Dienestu Valsts aizsardzības dienestā brīvprātīgi uzsāk 120 karavīri

17. janvārī dienestu uzsāks Valsts aizsardzības dienesta (VAD) otrā iesaukuma karavīri - kopumā vairāk nekā 120 Latvijas pilsoņi, informēja Nacionālo ...

gallery icon
Sabiedrība
2024. gada 18. janvāris, 10:25

FOTO: “Čau, mammu!” 120 jaunieši sirsnīgi atvadās no tuviniekiem un brīvprātīgi dodas dienēt armijā

Jauns.lv

Latvijas armija publicējusi divus desmitus fotogrāfiju, kurās iemūžināta otrā Valsts aizsardzības dienesta iesaukuma brīvprātīgo došanās dienēt armijas rindās. Foto pārsteidz ar sirsnīgām epizodēm.

Kādā no fotogrāfijām redzams, kā kāds jaunietis atvadās, iespējams, no savas mammas. Citās bildēs redzams, kā jaunietis, kas nupat vēl sēdējis skolas solā, rūpīgi pielaiko uniformas cepuri. Citā atkal manāms, ka brīvprātīgo vidū vismaz pirmajā dienesta dienā valda pacilāts noskaņojums un entuziasma gars.  

Vakar, 17. janvārī, 125 Latvijas pilsoņi ieradās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Rekrutēšanas un atlases centrā (RAC), lai brīvprātīgi uzsāktu dienestu valsts aizsardzības dienestā. Arī portāls “Sargs.lv” klātienē vēroja iesaukšanas procesu un noskaidrot pašu jauniešu motivāciju pieteikties valsts aizsardzības dienestam.\

foto: Aizsardzības ministrija/Armīns Janiks
Jaunieši ierodas dienēt.

Rosība pie NBS Rekrutēšanas un atlases centra sākās jau no rīta, kad līdz plkst. 10:00 jauniešiem bija jāierodas, lai uzsāktu reģistrēšanās procesu. Auksto laikapstākļu dēļ tika lemts, ka iesaukšanas process noritēs iekštelpās – attiecīgi līdzi atnākušajiem vecākiem bija iespēja pavadīt savu atvasi tikai līdz rekrutēšanas centra ārdurvīm.

Jauniešu sejās varēja novērot nelielu uztraukumu, taču pēc pirmajām sarunām ar NBS amatpersonām atplauka pirmie smaidi par gaidāmo 11 mēnešus garo piedzīvojumu.
Novērots, ka dažādu vēsturiski veidojušos stereotipu dēļ jauniešu vecāki ir piesardzīgi par valsts aizsardzības dienesta piedāvājumu. Jauniesauktie atzina, ka sākotnēji vecāki ir ieteikuši kārtīgi apsvērt šo ideju, taču, iegūstot vairāk informācijas par dienestu un tā piedāvātajām iespējām, izlēmuši par labu dienestam.

Latviešu jaunieši ierodas uz dienestu NBS

Šodien, 17. janvārī, dienestu uzsāks Valsts aizsardzības dienesta (VAD) otrā iesaukuma karavīri - kopumā vairāk nekā 120 Latvijas pilsoņi, ...

gallery icon

Šajā iesaukumā brīvprātīgi pieteikušās arī divas jaunietes, kuras ir apņēmības pilnas 11 mēnešus ilgajā dienestā apgūt nepieciešamās prasmes valsts aizsardzībai. Jelgavniece Ieva Uzāne atzīst, ka pievienojusies dienestam, jo patīk fiziskas aktivitātes un ir interese par militāro jomu. Sākumā šīs idejas iniciatore bijusi mamma, kura pa jokam ierosinājusi pieteikties. Pēdējā pieteikšanās dienā šis šķietamais joks pārtapa par realitāti – tagad Ieva dienēs Gaisa spēkos Lielvārdē.

foto: Aizsardzības ministrija/Armīns Janiks
Tiek piemērīta forma.

“Šodien šeit ir ieradušies 125 jaunieši, kuri brīvprātīgi pieteikušies valsts aizsardzības dienestam. Viņi ir izgājuši atlases procesu un saņēmuši pozitīvu lēmumu, lai dienētu. Viena daļa jauniešu paliks šeit pat Rīgā, taču pārējie dosies uz bāzēm Lielvārdē un Alūksnē. 59 jaunieši dienestu turpinās Štāba bataljonā, 26 dosies uz Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljonu Stāmerienā un 40 uz Gaisa spēku bāzi Lielvārdē. Cik ir sanācis komunicēt ar jauniešiem no pirmā iesaukuma, viņi ir apmierināti ar dienestu, un salīdzinoši liela daļa ir izteikusi gatavību turpināt karjeras gaitas Nacionālajos bruņotajos spēkos,” skaidroja Rekrutēšanas un atlases centra priekšnieks majors Rihards Rozenbaums.

Topošais valsts aizsardzības dienesta karavīrs Matīss Nils Griģuško atzīst, ka pieteicies dienestam, jo vēlējies pilnveidot un attīstīt savas prasmes, kā arī uzlabot disciplīnu. Arī vairāki draugi ir pieteikušies dienestam, kas kalpojis par papildu motivāciju. Taujāts par vecāku attieksmi, jaunais karavīrs atzina, ka īsi pirms intervijas vecāki atsūtījuši īsziņu, kurā rakstīja, ka lepojas ar dēla izvēli.

foto: Aizsardzības ministrija/Armīns Janiks
Formā cilvēks izskatās citādāk.

“Es pieteicos valsts aizsardzības dienestam, jo tas būs kaut kas jauns un interesants piedzīvojumus. Apnika sēdēt mājās un “lažot” (slinkot – red.). Arī pēc valsts aizsardzības dienesta plānoju turpināt karjeru armijā. Tētis un vecākais brālis arī gribēja stāties armijā, taču beigās mainīja savus plānus. Es tad būšu tas, kurš stāsies armijā,” portālam “Sargs.lv” sacīja valmierietis Andris Laķis.

2024. gada janvāra iesaukumam būs iespēja pildīt valsts aizsardzības dienestu Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā Rīgā, Gaisa spēkos Lielvārdē un Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē.

Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljons 17. janvārī uzsāks 11 mēnešu ilgu valsts aizsardzības dienesta otrā iesaukuma karavīru apmācību. Valsts aizsardzības dienesta ietvaros Štāba bataljonā karavīri apgūs ne tikai pamatzināšanas un prasmes, kas nepieciešamas jebkura valsts aizsardzības uzdevuma izpildē, bet arī speciālistu apmācību sakaru, medicīnas jomā, reprezentatīvo godasardzes funkciju izpildē, ieroču un transporta nozarē. Visu mācību procesu caurvīs patriotiska audzināšana un fiziskās sagatavotības stiprināšana.

foto: Aizsardzības ministrija/Armīns Janiks
Cepure der kā uzlieta.

Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēkos valsts aizsardzības dienests tiks integrēts Pretgaisa aizsardzības divizionā, apmācot kareivjus par “RBS-70” iekārtas operatora palīgiem. Gaisa spēki ir Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienība, kas nodrošina Latvijas gaisa telpas kontroli un aizsardzību. Gaisa spēkos apmāca pretgaisa aizsardzības specialitātes, kā arī šajā vienībā ir daudz dažādu profesiju, kuru nav citās vienībās – lidotājs, ugunsdzēsējs, gaisa kuģu tehniķis, glābējs.

Valsts aizsardzības dienests Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 25. kaujas atbalsta bataljonā tiks īstenots Nacionālo bruņoto spēku Mācību vadības pavēlniecības Kājnieku skolas infrastruktūrā Alūksnē. Jauniešus apmācīs pieredzējis profesionālā dienesta vienības personāls, kas pēc kājnieku pamata iemaņu apgūšanas pamatapmācības kursā, apmācīs jaunos valsts aizsardzības dienesta karavīrus prettanku vada specialitātēs, integrējot vienības kolektīvā. Jaunieši valsts aizsardzības dienesta 11 mēnešos iegūs jaunus draugus, zināšanas, iemaņas un iespēju pildīt valsts aizsardzības dienestu tuvāk mājām. Pildīt valsts aizsardzības dienestu sev vēlamajā dienesta vietā – Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes 25. kaujas atbalsta bataljonā – brīvprātīgi izvēlējušies jaunieši no Vidzemes un Latgales reģiona.
Brīvprātīgie valsts aizsardzības dienesta karavīri ik mēnesi saņems kompensāciju 600 eiro apmērā (neto), kā arī kompensāciju 1100 eiro apmērā (neto) pēc dienesta pabeigšanas. Kopsummā tie ir 7700 eiro, kā arī VAD karavīriem tiek nodrošināta dzīvošana kazarmās un pārtikas uzturdevas.

Jau ziņots, ka viens no trim valsts aizsardzības dienesta veidiem ir 11 mēnešu ilgs dienests Nacionālajos bruņotajos spēkos, ko 2024. gadā uzsāks 600 jaunieši – 120 personas janvārī un 480 personas jūlijā.