Viedokļi
2024. gada 15. janvāris, 06:32

Ārsts Andrejs Ērglis par krievu izraidīšanu no Latvijas: "Ja jums ir gangrēna, jūs to locekli nogriežat"

Jauns.lv

Situāciju ap Krievijas Federācijas pilsoņu izraidīšanu no Latvijas, ārsts-kardiologs Andrejs Ērglis salīdzina ar gangrēnu: “Arī medicīna: jo trakāka situācija, jo jums jārīkojas ātrāk. Ja jums ir gangrēna, jūs vienkārši nogriežat to locekli, lai arī cik tas šausmīgi neskanētu.” Viņš teic, ka mēs esam spiesti atbrīvoties no Latvijai necieņu izrādījušamiem cilvēkiem.

Grozījumi Imigrācijas likumā paredz, ka šī gada sākumā no Latvijas tiks izraidīti aptuveni 1200 Krievijas pilsoņu, kuri nav izpildījuši likumā noteiktās prasības, pirmām kārtām jau nokārtojot valsts valodas eksāmenu vai vismaz iesniedzot pieteikumu par uzturēšanās atļaujas pagarināšanu. Līdz ar to Lielais jautājums: “Kādas sekas būs vairāk nekā 1000 Krievijas pilsoņu izraidīšanai no Latvijas?” To Jauns.lv vaicāja ārstam-kardiologam, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes profesoram Andrejam Ērglim.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Ja jums ir gangrēna, jūs vienkārši nogriežat to locekli, lai arī cik tas šausmīgi neskanētu,” saka Andrejs Ērglis.

Medicīnas profesors teic, ka pašreizējā globālajā situācijā, kad notiek karš starp “Hamās” un Izraēlu, kad redzam saspīlējumu Amerikas Savienotajās Valstīs, kad notiek genocīds pret ukraiņu tautu, pasaulē absolūti nevienu neinteresēs to 1000 Krievijas pilsoņu liktenis, kurus izraida no Latvijas. Protams, mūs tas interesē un skar vistiešākajā veidā, bet ne globālā mērogā.

“Jebkura valsts, sabiedrība mēģina sevi aizsargāt. Jūs nedrīkstat ļaut sevi necienīt. Tikko mēs ļausim sevi necienīt, mēs visu pēc būtības “aizlaižam”.

Tā zināmā mērā ir iedomība, ja cilvēks izrāda klaju necieņu pret vietu, kurā dzīvo vai atrodas. Arī medicīnā: jo trakāka situācija, jo jums jārīkojas ātrāk. Ja jums ir gangrēna, jūs vienkārši nogriežat to locekli, lai arī cik tas šausmīgi neskanētu,” saka Andrejs Ērglis.

Viņš uzsver, ka lēmums par Krievijas pilsoņu izraidīšanu no Latvijas (viņam gan nav skaidrs, kā praktiski tas notiks) savā ziņā ir nepatīkams, bet mēs vienkārši esam spiesti to darīt.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.