Nozāģētā dižliepa Slokas ielā

Gada sākumā sociālajos tīklos parādījās satraukti pārdaugaviešu ieraksti – Slokas ielā nozāģēts dižkoks! Zāģeriem par upuri bija kļuvusi 4,02 metrus ...

gallery icon
Sabiedrība
2024. gada 16. janvāris, 06:21

Kāpēc nozāģēja dižliepu Slokas ielā? Tās vietā būs daudzdzīvokļu nams

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Gada sākumā sociālajos tīklos parādījās satraukti pārdaugaviešu ieraksti – Slokas ielā nozāģēts dižkoks! Zāģeriem par upuri bija kļuvusi 4,02 metrus augsta parastā liepa 1,3 metru apkārtmērā. Kā liecina publiski pieejamā informācija zemes laukumā, kur atradās liepa, paredzēts būvēt jaunu trīsstāvu dzīvojamo ēku. Līdz tam tur atradās četras koka ēkas ar palīgbūvēm, kuras pirms piecarpus gadiem tika nojauktas.

“Facebook” ieraksts vēstīja: „Dzirciema un Iļģuciema apkaimju biedrība decembra vidū konstatēja, ka privātā teritorijā Slokas ielā 51 ir nozāģēts koks ar dižkoka atzīmi uz tā. Aizsargājamais koks - 4,02 metru augstā parastā liepa ar stumbra apkārtmēru 1,3 metri - tika nozāģēts ar Dabas aizsardzības pārvaldes atļauju. 

Dabas aizsardzības pārvalde un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests konstatēja, ka dižkokam ir atšķēlusies viena no divām stumbra asīm, padarot abas nestabilas. Tā kā koka stumbra pamatnē konstatēta trupe, izvērtējot koka stāvokli, tika secināts, ka koks pilnībā ir bīstams.”

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) vecākā komunikācijas speciāliste Ilze Reinika Jauns.lv pastāstīja, ka pārvalde nezina, cik veca bija šī liepa, jo “dižkoka statusu nosaka tā apkārtmērs, nevis vecums”. Liepa bija nolūzusi vētrā un tādēļ tā radīja apdraudējumu. Pagājušā gada augustā DAP koku, kuram 2022. gada 4. augustā tika piešķirts dižkoka statuss, atļāva nocirst.

foto: Rojs Maizītis
Dzirciema dižliepas stumbrs pēc koka nozāģēšanas.

Līdz 2018. gada vasarai šajā zemes platībā atradās četras koka ēkas un neliela katlumāja, kā arī nelielas palīgbūves - šķūnīši. Toreiz Rīgas dome šīs ēkas atzina par graustiem un pavēlēja īpašniecei – SIA „S51” tās nojaukt. Žurnāls „Kas Jauns” savulaik rakstīja, ka SIA „S51” vienīgais īpašnieks bija tenisa zvaigzne Ernests Gulbis.

Togad arī parādījās plakāts, ka šī zeme tiek pārdota un, pēc visa spriežot, tas arī noticis. 2022. gada novembrī parādījās ziņa, ka tur būs daudzdzīvokļu ēka, pēc projekta vizualizācijas var spriest, ka tā būs triju stāvu augstumā. Projekta attīstītājs ir kompānija „Conrad holding group”, kura darbojas vairākās biznesa nozarēs, ne tikai nekustamo īpašuma biznesā. „Conrad holding group”, piemēram, ir īpašniece Saldus pārtikas kombinātam, kas ražo iecienītās konfektes „Saldus gotiņa”.