foto: Mathias Rhode / Alamy/ Vida Press
Bauskas novadā kramplaužu bandas turpina apgānīt kristiešu dievnamus
Tumsas aizsegā Bauskas novadā uzdarbojas kramplauži, kuru vēlas no dievnamiem nozagt vērtīgas lietas.
112
2024. gada 9. janvāris, 06:37

Bauskas novadā kramplaužu bandas turpina apgānīt kristiešu dievnamus

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Aizgājušā gada pēdējās stundās garnadži sirojuši vairākos Bauskas puses dievnamos. Viss liecina par to, ka tā varētu būt kāda bezdievju banda, kura tīko pēc baznīcas kases, ticīgo ziedojumiem un citām sakrālām greznumlietām. Par laimi nelieši pie nekāda dižā laupījuma netika, bet pamatīgu skādi gan nodarījuši, jo salauzuši vēsturiskas slēdzenes, kuru remonts nu izmaksās vairākus simtus eiro.

Jauns.lv jau rakstīja, ka pagājušā gada 17. decembrī ļaundari bija ielauzušies Skaistkalnes katoļu baznīcā un tur nozaguši gan sakrālas svētlietas, tostarp arī Triju Zvaigžņu ordeni, gan ticīgo saziedoto naudu. Nu Skaistkalnes baznīca, kā arī Bauskas un Vecumnieku dievnami, piedzīvojuši jaunus ielaušanās mēģinājumus.

Laikraksts “Bauskas Dzīve” raksta, ka bezdievīgo kramplaužu sirojumi pa baznīcām turpinājās pagājušā gada divās pēdējās dienās. Pie nekāda dižā laupījuma, izņemot dažas vīna pudeles, viņi netika, bet prāvus zaudējumus gan sagādāja, jo nu jāremontē vairāk nekā simts gadus vecās vēsturiskās durvju slēdzenes, kuru restaurācija it nebūt nav lēts prieks.

* 30. decembrī policijas pagaidām vēl nenoskaidrotas personas mēģināja atmūķēt Bauskas luterāņu baznīcas durvis. Draudzes priekšnieks Guntis Macpans “Bauskas Dzīvei” pauda: “Garnadži neko neuzlauza, baznīcas durvis ir stingri nocietinātas, viņi izlauza slēdzenes mēli, bet netika iekšā. Ja būtu tikuši, mēs būtu noķēruši, jo ir signalizācija. Acīmredzot viņi to nezināja. Tā kā slēdzene ir no aptuveni 18. gadsimta, arī kaltā eņģe ir salauzta, nodarīti zaudējumi 500 – 1000 eiro apmērā.”

* Savukārt 31. decembrī apmēram pāris stundas pēc pusnakts atkal konstatēts zādzības mēģinājums Skaistkalnes katoļu svētnīcā, kurai bija uzlauztas durvis. Šoreiz garnadži neko nav paspējuši nočiept, jo viņus iztraucējuši ticīgo kopienā dzīvojošie puiši.

* Drīz vien pēc tam kramplauži paviesojās Vecumnieku luterāņu dievnamā, kur, uzlaužot durvis, viņi nozaga draudzei piederošas lietas. Vecumnieku baznīcas “Facebook” lapā rakstīts:

“Mīļie, šonakt (no 30. uz 31. decembri) Vecumnieku baznīca arī ir piedzīvojusi zagļu uzbrukumu. Zagļi uzlauzuši durvis, sabojājuši āra lampu un durvju slēdzeni, meklējuši naudu, bet to neatraduši, paņēmuši tikai piecas vīna pudeles, nekas cits vērtīgs nav paņemts. Dievs mūs ir sargājis no lielākiem zaudējumiem.”

Draudzes mācītājs Roberts Otomers “Bauskas Dzīvei» pastāstīja: “Lielākā skāde nodarīta ielaužoties, jo uzlauzta slēdzene, tās restaurēšana var izmaksāt ap 500 eiro, sabojāta lampa ar kustību sensoru, nozagtas piecas vīna pudeles, kas maksā ap 50 eiro kopsummā. Skapi “pārrakuši”, zagļi noteikti meklēja naudu, bet mums nav naudas baznīcā, tad mierinājumam paņēmuši vīna pudeles…”

Jāpiemin, ka vīns baznīcā glabājās, jo tas ir paredzēts Svētā Vakarēdiena svētīšanai. Iepriekšējo reizi zagļi draudzei skādi nodarīja pirms diviem gadiem, kad uzlauza baznīcas šķūni un no tā nozaga lietas 56 eiro vērtībā. Bet policija vandaļus atrada un viņiem nācās kompensēt nodarītos zaudējumus.