Sabiedrība
2023. gada 20. decembris, 17:53

VIDEO: pie Rīgas domes pieprasa aizvākt Krievijas impērijas militārista Barklaja de Tolli pieminekli

Jauns.lv

Latviešu nacionālistu biedrība “Austošā saule” pie Rīgas domes (RD) rīko protesta akciju, kurā aicina galvaspilsētu līdz galam atbrīvoties no Krievijas impēriju un PSRS slavinošiem pieminekļiem.

Pie Rīgas domes pieprasa aizvākt Krievijas impērijas militārista Barklaja de Tolli pieminekli

Latviešu nacionālistu biedrība “Austošā saule” pie Rīgas domes (RD) rīko protesta akciju, kurā aicina galvaspilsētu līdz galam atbrīvoties no Krievijas ...

gallery icon

Akcija Rātslaukumā pulcējusi vairākus desmitus cilvēku, kuri pieprasa no Esplanādes novākt iepriekš RD “apžēloto” pieminekli Krievijas impērijas ģenerālfeldmaršalam Mihailam Barklajam de Tolli.

“Rīga turpina būt puslatviska. Uzvaras parks ir atbrīvots no krievu imperiālisma mantojuma, bet Rīgā arvien ir jāiebrauc pa Maskavas ielu. Pēc “Austošās Saules” piketa “Maskavas namu” valsts lemj pārņemt savā pārziņā, bet uz tā nelikumīgi uzlikto Maskavas ģerboni un nosaukumu kirilicā Rīgas dome nav noņēmusi. Puškina piemineklis ir pazudis, bet daudzkārt lielākais krievu ģenerāļa de Tolli piemineklis turpina būt novietots un naktīs izgaismots pretī valdības namam [...],” teikts biedrības pasākuma aprakstā.

Notiekošo pie RD uzrauga likumsargi.

Jauns.lv jau vēstīja, ka decembrī pie šī pieminekļa pulcējās Krievijas vēstniecības Latvijā diplomāti, par godu Barklaja de Tolli dzimšanas dienai.

Zīmīgi, un diez vai nejauši, ka par nobeigumu šim ierakstam izvēlētas Krievijas dzejnieka Aleksandra Puškina rindas. Viņa piemineklis, kuru Rīgai vēl Nila Ušakova laikos dāvināja Maskava, galvaspilsētā, kā zināms, vairs nav atrodams.

Vēl 2015. gadā pie šī pieminekļa kārtējo “krievu tiesību aizstāvēšanas” organizāciju dibināja bariņš pašmāju prokremlisko aktīvistu, kuri regulāri tolaik regulāri nonāca drošības iestāžu redzeslokā.

Tā saucamo "tiesībsargājošo biedrību" "Latvijas Sirdsapziņas gūstekņu līga" togad dibināja kādreizējās partijas "Par dzimto valodu" biedrs, pēcāk uz Krieviju aizmukušais Illarions Girss.

RD Pieminekļu padome vēl martā neatbalstīja vairāku – tostarp arī Moricam Eduardam Zilberam jeb rakstniekam Sudrabu Edžum, kā arī Krievijas impērijas kara ministram Barklajam de Tolli – veltīto pieminekļu demontāžu.

Mihails Barklajs de Tolli dzimis 1761. gada 27. decembrī jeb, pēc Jūlija kalendāra – 16. decembrī, lai gan vēsturnieki nav vienisprātis par precīzu dzimšanas datumu.

Mihails Barklajs de Tolli pārstāvēja bagātu Rīgas tirgotāju dzimtu un Krievijas vēsturē ierakstīts kā īpaši talantīgs militārais līderis.

Kā Krievijas impērijas kara ministrs viņš vadīja impērijas armiju 1812. gada karā pret Napoleonu I.

Rīgā, pretī Ministru kabinetam aplūkojamais Barklaja de Tolli piemineklis atklāts 1913. gadā, bet 2002. gadā restaurēts. To tad Rīgai uzdāvināja uzņēmējs Jevgeņijs Gombergs.