Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 28. februārī un 1. martā. FOTO. VIDEO
Kultūra
2015. gada 25. februāris, 10:32

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 28. februārī un 1. martā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Kultūras un mākslas dzīve šajā nedēļas nogalē piedāvā gan eksotiskus, gan klasiskus un provokatīvus atklājumus un pārdzīvojusi. Savā 25 gadu jubilejā savu atvadu turneju uzsāk Latvijas metāla mūzikas grandi „Huskvarn”. „K. Sunī” kinomākslas cienītājiem īsts saldēdiens – Japānas kino festivāls.

Valmieras teātris piedāvā Laura Gundara sarakstīto un Vara Braslas iestudēto latviešu detektīvu „Lattia”. Klasiskās mākslas mīļotāji var doties uz Rīgas biržu, kur skanēs baroka mūzikas pērles, vai kultūras pili „Ziemeļblāzma”, kur pirmizrādi piedzīvo viena no pasaules izcilākajām operetēm - „Jautrā atraitne”. Ķīpsalas izstāžu hallēs gada lielākā Grāmatu izstāde un izstāde „Skola”. Patiešām interesantus pārsteigumus sagādājušas arī Vecrīgas izstāžu zāles – bērnības sajūtas Rīgas vēstures muzejā, provokatīvā māksla galerijā „Bastejs”, alternatīvā jeb vecā, labā fotogrāfija Fotogrāfijas muzejā un pankūkas grāmatnīcā.

Latviešu metāla mūzikas leģendas – „Huskvarn” atvadu koncerttūre, šosestdien- Cēsīs

Pēc ceturtdaļgadsimta trakošanas uz skatuves savā 25 gadu jubilejas gadā skandalozā Latvijas metāla grupa „Huskvarn” rīko savu jubilejas atvadu koncerttūri. Apvienojoties mūziķiem no dažādiem „Huskvarn” 25 gadu pastāvēšanas periodiem, koncerttūrē „Zāģēt pa īstam” jeb labāko dziesmu kopsavilkumā, grupa viesosies Cēsīs, Jelgavā, Liepājā un Rīgā.

Grupa „Huskvarn” šosestdien, 28. februārī, pulksten 21.00 uzstāsies Cēsīs – „Fonoklubā”. Nākamie koncerti: 5. martā – Jelgavas klubā „MCBalerija”, 6. martā – Liepājas „Fontaine” un 13. martā - Rīgas klubā „Melnā piektdiena”.

Šajā koncertu ciklā būs iespēja izjust laika garu no 1990. līdz 2015. gadam, kura uzburs 17 mūziķi, kas spēlējuši grupā dažādos laika posmos, tai skaitā Edgars Ķauķis, Jānis Levits, Uģis Jaunslavietis, Juris Šenbergs, Ģirts Jansons, Urbix jeb Normunds Štefenhagens un citi.

Koncerta laikā uz skatuves būs iespēja redzēt grupas oriģinālsastāvu izpildītās daudzās dziesmas, no visiem grupas albumiem: „On The Road” (1992.), „Bomb Brain Melodies” (1995.), „Sadistika” (2006.), skanēs arī neizdotie singli, būs videoieraksti un 25 gadu periodā iemūžinātie fotoattēli.

Viens no grupas līderiem Urbix norāda, ka daudzie grupas „Huskvarn” fani ir bieži jautājoši par grupas atgriešanos uz lielu koncertūri. „Mēs jau neesam tikai grupa vien, neesam arī tikai dziesmas vien. Metāls ir kā domāšana, arī kā dzīves uztvere, kas apvieno dažāda vecuma, dzīves pieredzes un sociālo stāvokļu cilvēkus Latvijā. Daudziem tās ir atmiņas par tiem laikiem, citiem šodiena, vēl citi ar šo mūziku saista rītdienu. Bet mēs esam vieni no redzamākajiem un Latvijā zināmākajiem, kas šos daudzos cilvēkus sasaista kopā ar savām dziesmām un to izpildījumu,” stāsta Urbix.

Grupa „Huskvarn” ir dibināta 1989. gadā, apvienojoties vairākiem pagrīdes grupu „Vandāls” un „Lucifers” dalībniekiem ar ģitāristu Jāni Levitu. Laika gaitā grupa izdevusi trīs albumus un aktīvi koncertējusi, iegūstot kulta statusu vietējā skatuvē. Bieži vien „Huskvarn” min kā pirmo grupu Latvijā, kas sāka spēlēt thrash metal stilā, kā arī - saista arī ar dažādiem koncertskandāliem, galvenokārt grupas līdera Urbix dēļ.

Biļešu cenas uz koncertu Cēsīs: 3 eiro. Sīkāk internetā: www.huskvarn.lv.

„Huskvarn”: „Sērga”

2. Japāņu filmu festivāls

Rīgas kinoteātrī „K. Suns” (Elizabetes ielā83/85, Berga bazārā) no ceturtdienas, 26. februāra, līdz svētdienai, 1. martam, ar Japānas vēstniecības Latvijā un Japānas Kino fonda atbalstu norisinās Japāņu filmu festivāls. Festivālā skatītājiem tiek piedāvāts bez maksas (brīvbiļetes saņemamas kinoteātra kasē) iepazīties ar astoņām japāņu filmām. Filmu programma:

* ceturtdien, 26. februārī, pulksten 18.00 – „Zilais pavasaris”;

* piektdien, 27. februārī, pulksten 18.00 – „Vēl viena kauja: sazvērestība”;

* sestdien, 28. februārī: pulksten 14.00 – „Kaķis pamet mājas”; pulksten 17.00 – „Gadījums Macuganes pilsētā”; pulksten 20.00 – „Smejošā varde”;

* svētdien, 1. martā, pulksten     14.00 – „Četrpadsmit”; pulksten 17.00 – „Mēs to pārdzīvosim. Mīlestība un miers”; pulksten 20.00 – „Kvēlojošās ogles”.

Jāuzsver, ka šīs gan nav gluži jaunas filmas – tās visas uzņemtas pagājušajā desmitgadē, bet mūsu platuma grādu kinomīļiem gana saistošas un eksotiskas, jo japāņu kino uz mūsu kinoekrāniem nav biežs viesis.

Festivālu atklās režisora Tošiaki Tojodas pazīstamā jauniešu drāma „Zilais pavasaris”, kas veidota pēc populāra komiksa motīviem. Festivālā demonstrēto filmu tēmu loks aptver gan cilvēku personīgos pārdzīvojumus, gan arī sasaista tos ar Japānas sabiedrībā valdošajiem strāvojumiem un problēmām. Vairākas no filmām saņēmušas Japānas kino jomas apbalvojumus.

Piemēram, filma „Gadījums Macuganes pilsētā” ir melnā komēdija, kas ataino kņadu, ko kādā mazā lauku ciematiņā izraisa notikumi, kuru centrā ir divi dvīņu brāļi. Viens no brāļiem Kotaro ir policists, savukārt otrs strādā vecāku saimniecībā. Klusās pilsētiņas miers sāk brukt, kad pilsētā ierodas kāds pārītis. Uz sniegota ceļa tiek atrasts mašīnas notriekts sievietes ķermeni, un Kotaro dodas izmeklēt notikušo. Morgā mirusī pēkšņi atdzīvojas...

Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angliski un sinhrono tulkojumu latviešu valodā austiņās. Ar filmām tuvāk var iepazīties Japānas vēstniecības mājaslapā: www.lv.emb-japan.go.jp (sadaļā „Pasākumi”).

Japāņu melnā komēdija „Gadījums Macuganes pilsētā” („K. Sunī” izrādīs 28. februārī pulksten 17.00)

3. Operešu karaliene – „Jautrā atraitne” kultūras pilī “Ziemeļblāzma”

Rīgā, kultūras pilī „Ziemeļblāzma”, Latvijas operetes fonds, kas Latvijā atjauno operetes teātri, piedāvā apmeklēt „operešu karalieni” - Franča Lehāra opereti „Jautrā atraitne”, kurā spēlēs Sonora Vaice vai Anta Jankovska, Ingus Pētersons vai Nauris Indzeris, Jānis Kirmuška vai Zigurds Neimanis, Jolanta Strikaite, Dainis Skutelis, Inese Jasmane - Rūrāne, Inguna Švāne, Andris Lapiņš, Imants Erdmans, kā arī trīs Latvijas tenori - Nauris Puntulis, Guntars Ruņģis un Miervaldis Jenčs.

„Jautrās atraitnes” izrādes kultūras pilī „Ziemeļblāzma” notiks: svētdien, 1. martā, pulksten 17.00, kā arī 8. un 15. martā, 12. un 18. aprīlī.

Tie, kas pazīst Franča Lehāra operešu valdzinājumu, nekļūdīgi „Jautrajā atraitnē” pazīs austroungāru - franču gaisotni. Šai operetei šogad aprit 110 gadu un tā piedzīvojusi nepārspētus panākumus ar vairāk kā 250 000 izrādēm 25 dažādās valodās visā pasaulē, tāpat kā neskaitāmus ierakstus, filmas, televīzijas raidījumus, baletus ledusšovus...

Operetes sižets: Reiz kāds jauns puisis iemīlēja skaistu meiteni, un viņi būtu dzīvojuši laimīgi kopā, taču jauneklis bija no bagātas ģimenes, bet viņa izredzētā – vienkārša zemnieku meitene. Jaunekļa vecāki bija pret viņu laulībām. Bet visiem par pārsteigumu šī meitene ņēma un apprecēja tās zemes bagātāko cilvēku. Jauneklis pameta savu dzimteni un devās uz Parīzi.

Pagāja gadi, un reiz... Parīzē sūtniecības pieņemšanā konsuls paziņo satriecošu ziņu, - Parīzē ieradusies Hanna Glavarī, Pontevedro bagātākā atraitne! Atraitne nolēmusi šeit atrast sev jaunu vīru. Te taču ir Parīze, kur dzīvo francūži! Ja Hanna iemīlēsies kādā no viņiem, un, ja izņems visu savu naudu no Pontevedro bankas, – valsts, kas šobrīd ir absolūti kritiskā stāvoklī, bankrotēs... Tā ir katastrofa!!!

Biļešu cenas: 8 – 50 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.ziemelblazma.riga.lv.

4. Nacionālā detektīva „Lattia” pirmizrāde Valmieras teātrī

Valmieras teātrī svētdien, 1. martā, pulksten 17.00 pirmizrādi piedzīvos režisora Vara Braslas iestudētā Laura Gundara luga „Lattia”, kas tiek reklamēta kā „nacionālais detektīvs”. Tā ir izrāde par latviešu raksturu un vēsturi.

Izrādes stāsts ir par laiku pirms Pirmās Atmodas, kad latvieši vēl nav apzinājušies savu vietu šajā zemē starp vācu muižniekiem un cariskās Krievijas ierēdņiem, kad tikai raisās priekšnoteikumi, lai taptu nācija. Viena 1834. gada nakts krogā atklāj visdažādākos raksturus un tipus, no kuriem viens ir jauniņais draudzes skolotājs Cimzas Jānis. Izrādes radošajā komandā ir scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, mūzikas konsultants Emīls Zilberts. Lomās: Tālivaldis Lasmanis, Alise Polačenko, Mārtiņš Meiers, Krišjānis Salmiņš, Rihards Jakovels, Ģirts Rāviņš, Māris Bezmers, Januss Johansons, Arnolds Osis, Kārlis Freimanis, Mārtiņš Liepa, kā arī Valmieras Viestura vidusskolas audzēkņi - Jānis Leščinskis, Kristers Komarovs, Lotārs Zariņš un Ričards Kronbergs.

Lauris Gundars nosaucis lugu par nacionālo detektīvu, jo tajā uzdoti vairāki jautājumi, kurus svarīgi sev atbildēt, gatavojoties savas valsts simtgadei: kāds tad īsti ir latvieša raksturs, kas radies daudzu tautību savijumā; vai spējam šajos senčos atpazīt savas patiesās saknes, savus stiķus un niķus?

Lai arī vienam no tēliem dots reālas personības – Jāņa Cimzes (tolaik – Cimzas) vārds, luga nav ne strikti vēsturisks, ne biogrāfisks darbs, uzsver izrādes režisors. „Tā ir tīra autora fantāzija, kur nevajag meklēt faktu atbilstību,” saka Varis Brasla. „Protams, tēls, kam ir konkrētas personas vārds, vairs nevar būt īsti nosacīts – tāda pretruna ir gan. Taču vairāk par viena tēla biogrāfiju mūs interesē pats brīdis, kad atsevišķos cilvēkos mostas vēlme nest gara gaismu pārējiem tautiešiem, kuri varbūt stāv apkārt ar vaļā maku, jo tikai tā spēj to gaismu uztvert. Tas ir laiks, kad līdz nācijas apziņai ir stipri tālu, un attīstīt to ir liels varoņdarbs – brīvlaišana gan ir bijusi, bet kalpa dvēseles turpat vien palikušas.”

Nākamās „Lattia” izrādes 3. un 24. martā pulksten 18.30. Biļešu cenas: 8,50 – 13 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.vdt.lv.

5. Barokālās pērles muzejā „Rīgas birža”

Sestdien, 28. februārī, pulksten 17.00 Rīgas Senās mūzikas centrs sadarbībā ar mākslas muzeju „Rīgas Birža” visus aicina uz Muzikālo pēcpusdienu programmā „Perola barroca”.

Pirmā „Pérola barroca" pēcpusdiena būs veltīta izstādei „Itāļu portreta glezniecības divi gadsimti. 1580–1780” un notiks „Rīgas Biržas” Lielajā izstāžu zālē (Doma laukumā 6, Vecrīgā). Ievadot pasākumu, par to, kāpēc Kurzemes hercogs Pēteris bija ilgi godāta personība Boloņā un kāds bijis sieviešu mākslinieču pienesums tā laika Boloņas mākslā, stāstīs muzeja izglītības programmu kuratore Dace Krīgere. Savukārt muzikālajā daļā ar solo koncertu uzstāsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrante, klavesīniste Gertruda Jerjomenko ar Matīsa Vekmaņa (1616 – 1674), Johana Jakoba Frobergera (1616 – 1667), Johana Sebastiana Baha (1685 – 1750), Karla Filipa Emanuela Baha (1714 – 1788) un Georga Frīdriha Hendeļa (1685 – 1759) mūziku.

Turpmāk katra mēneša pēdējā sestdienā Mākslas muzejs „Rīgas Birža” un Rīgas Senās mūzikas centrs gaidīs vizuālās mākslas un mūzikas mīļotājus Muzikālajās pēcpusdienās „Perola barroca” (portugāļu valodā – barokālā pērle), kurās harmoniski apvienosies izziņa un atpūta. Apmeklētājiem ar dažādu stāstu un mūzikas palīdzību būs iespēja iepazīt baroka laikmetu, kas gadsimtiem ilgi līdz mūsdienām ir valdzinājis cilvēkus ar kontrastu pilnām kompozīcijām, dramatismu un neierastiem mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem.

6. Lielās Grāmatu un izglītības izstādes Ķīpsalā

Ķīpsalas izstāžu hallēs šajā nedēļas nogalē - no 27. februāra līdz 1. martam notiek divas izstādes – „Latvijas Grāmatu izstāde 2015” un „Skola 2015”:

* Latvijas Grāmatu izstādes centrālais punkts, izstādes sirds ir Latvijas Grāmatnieku ģildes ekspozīcija, kur varēs sastapt autorus, iegūt autogrāfus un paspiest arī roku savam iemīļotajam rakstniekam.

Sestdien, 28. februārī, pulksten 12.00 sāksies notikums, kuru ar nepacietību ir gaidījuši bērni no visiem novadiem. Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasīšanas veicināšanas programmas „Bērnu un jauniešu žūrijas" eksperti no visas Latvijas jau 13. reizi tieši grāmatu izstādē Lielajos lasīšanas svētkos nosauks populārākās grāmatas, ko lasījuši pagājušā gada laikā.  Tāpat bērni visas izstādes dienas tiks gaidīti mājīgi iekārtotajā istabā, lai kopā ar grāmatu autoriem dotos līdzi brīnišķīgos fantāziju ceļojumos, klausītos mūziku, skatītos multiplikācijas filmu, piedalītos radošajās darbnīcās un spēlēs.

Arī šogad grāmatmīļus priecēs Grāmatu maiņas punkts, ko uzraudzīs Rīgas Centrālā bibliotēka. Nu un, protams, izstādes apmeklētāji varēs izvēlēties sev mīļāko grāmatu no praktiski visu Latvijas izdevniecību plašā klāsta par īpaši izdevīgām cenām.

* Paralēli Grāmatu izstādei Ķīpsalā notiks arī izstāde „Skola 2015”, kas aktīvā un radošā vidē piedāvās daudzpusīgu informāciju par mācību iespējām Latvijā un ārzemēs, palīdzēs izvēlēties piemērotāko izglītības ceļu.

 „Tūkstošiem vecāko klašu skolēnu ik gadu apmeklē izstādi, lai nepastarpināti uzzinātu par dažādām mācību iespējām tieši no izglītības iestāžu pārstāvjiem un izlemtu, kur mācīties tālāk. Tas ir daudz ērtāk nekā apmeklēt atvērto durvju dienas dažādās skolās visā Latvijā,” ir pārliecināts izstādes projekta vadītājs Valts Jirgensons. Arī pieaugušie izstādē atradīs dažādas izglītības pilnveidošanas iespējas, kursus un seminārus, bet saviem bērniem – izglītojošas vasaras nometnes.

Dalībai izglītības izstādei pieteikušies vairāk nekā 140 dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Krievijas, Vācijas, Nīderlandes, Francijas, ASV un Kanādas, kas informēs par uzņemšanas noteikumiem, budžeta vietām, studiju apmaiņas un prakses iespējām, daudzveidīgām ārpusstudiju aktivitātēm.

Biļešu cenas: uz izstādi „Skola” – 5 eiro, skolēniem, studentiem un pedagogiem – 4 eiro; uz Grāmatu izstādi – 1 eiro (izstādes „Skola” apmeklētājiem – bez maksas). Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: bērnības lelles muzejā, pankūkas grāmatnīcā un leišu grafika akadēmijā

* Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja (Palasta ielā 4, Vecrīgā) Izstāžu zālē tiks atklāta izstāde „Mazie rīdzinieki. Bērnības pasaule no 18. gadsimta līdz mūsdienām”, kura veltīta rīdzinieku bērnības pasaulei cauri laikiem. Tajā apskatāmi gan muzeja krājumā glabātie, gan no jauna iegūtie, ar rīdzinieku leģendām un dzīves stāstiem apvītie priekšmeti, kas Rīgā lietoti bērnu aprūpei, izklaidei, apģērbšanai un izglītībai laika posmā no 18. gadsimta līdz mūsdienām. Ekspozīcija aicina atgriezties savā un iepriekšējo paaudžu bērnības pasaulē, atcerēties bērnības priecīgos un skumjos stāstus un to lietiskos pierādījumus – vismīļākās lelles un viņu iedzīvi, lācīšus, sunīšus, kaķīšus, zirdziņus, automobiļus, spēles, pirmās grāmatiņas, kleitiņas, biksītes, cepurītes un citas mīļlietas. Izstāde būs skatāma līdz šī gada 20. oktobrim. Sīkāk internetā: www.rigamuz.lv.

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī, Rīgā) līdz 10. martam skatāma Viļņas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras studentu un mācībspēku izstāde „Situācijas”. Izstādes mērķis ir parādīt grafikas kā mākslas veida un medija dažādās situācijas, kas radušās Viļņas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras „klasterī”. Tur starp dažādām mākslām ilgstoši veidojusies starpdisciplināra sasaiste, kas grafikas kā mākslas veida paštēlu virzījusi ārpus tradicionālajām mākslas robežām, nosakot grafikas jomas robežu mainību. Ekspozīcijā iekļautie vairāk nekā 40 autoru darbi sniedz ieskatu lietuviešu grafiķu jaunākās paaudzes darbā, mākslinieciskajos meklējumos, pētniecībā, domāšanā un izjūtās. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Latvijas Fotogrāfijas muzejā (Mārstaļu ielā 8, Vecrīgā) līdz 22. martam ir skatāma divu mūsdienu latviešu fotogrāfu Raimo Lielbrieža un Māra Ločmeļa un somu fotomeistara Jalo Porkalas izstāde „Alternatīva”, kurā skatāmi fotomeistaru radītie attēli, kas veidoti, izmantojot vēsturiskās uzņemšanas un izgatavošanas tehnikas. Šobrīd, kad fotogrāfiju uzņemšana ir kļuvusi ātra un vienkārša, vēsturiskās tehnikas, kuras ir nesalīdzināmi sarežģītākas un laikietilpīgākas, var uzskatīt par tās alternatīvu. Sīkāk internetā: www.fotomuzejs.lv.

* Vecrīgas mākslas galerijā „Bastejs” (Alksnāja ielā 7) vēl nedēļu – līdz 7. martam ir skatāma gleznotāja Jāņa Putrāma izstāde „Mīla un naids”. Mākslinieks ir asprātīgais provokators, kurš savā mākslā vienmēr bijis publicists. Viņš izstādās reti – pēc piecu gadu pārtraukuma, galerijā „Bastejs” atkal aplūkojama viņa darbu izstāde, tādēļ tā sola ne tikai interesantu atkalredzēšanos, bet arī pamatīgus pārsteigumus. „Mākslu nevar atraut no dzīvesveida, māksla bez ikdienas nav nekas,” tā par savu jaunāko izstādi saka tās autors. Sīkāk internetā: www.bastejs.lv.

Gleznotāja Jura Putrāma „Mīla un naids” (LTV „Rīta Panorāma”)

* Rīgā, grāmatu namā „Valters un Rapa” (Aspazijas bulvērī 24), skatāma neliela, toties brīnišķīga gleznotājas Jolantas Ābeles izstāde – stāsts par pankūku zemi. Māksliniece dzīvo Krustpils novada Kūku pagastā un viņas darbu galvenās tēmas ir pankūkas un dzimtā pagasta ainavas. Izstāde arī pieskaņota Meteņu laikam, kad viens no galvenajiem našķiem uz mielasta galda ir pankūkas. Pati māksliniece teic: „Jebkurā ģimenē cep pankūkas, un tā kā man ir četri bērni, tad tās arī bieži iznāk gatavot. Šī izstāde ir veltījums manai zemei, visas ainavas, kas redzamas izstādē, ir no mana dzimtā Kūku pagasta.” Sīkāk internetā: www.valtersunrapa.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, Ieva Lūka/LETA