Sabiedrība
2023. gada 28. decembris, 06:50

Patiesība par meliem. Lauzta sirds un tukšs maks. Uzmanies no romantiskās krāpniecības!

Jauns.lv

Viens no krāpniekiem ienesīgākajiem peļņas veidiem patlaban ir romantiskā krāpniecība. Proti, uzbrucējs sociālajos tīklos vai iepazīšanās vietnēs noskata upuri un uzsāk it kā nevainīgu iepazīšanās sarunu. Sarakstes ilgst nedēļām, mēnešiem, varbūt pat gadu līdz iegūta upura mīlestība un uzticēšanās. Tad notiek kas nepatīkams un šķietamajam mīļotajam vajadzīga steidzama finansiāla palīdzība. To saņemot, viņš vai viņa pazūd kā gaisā izkūpējis. Vairs ne mīlestības, ne naudas.

Par šāda apmāna upuriem kļūst gan vīrieši, gan sievietes. Nav nozīmes arī profesijai un izglītības līmenim. Viltus pielūdzēji ir tā izkopuši manipulēšanas spējas un tik labi pārzina cilvēka psiholoģiju, ka uzķērušies ir pat interneta drošības speciālisti.

CERT.LV kiberdrošības incidentu analītiķe Dana Ludviga skaidro, ka precīzus datus par šo krāpniecības veidu iegūt ir gandrīz neiespējami, jo cilvēki, kuri kļuvuši par tās upuriem, jūtas ne tikai finansiāli, bet arī emocionāli sagrauti. Kaunoties, ka iekrituši tik nežēlīgās krāpnieku lamatās, par to neziņo. Taču oficiālie dati par romantisko krāpniecību pasaulē 2022. gadā liecina, ka visvairāk upuru bijis Indijā, Jaunzēlandē un Amerikas savienotajās valstīs. Pērn gandrīz 73 000 amerikāņu viltus mīļotajiem pārskaitījuši vairāk nekā vienu miljardu dolāru.

foto: freepick.com
Precīzus datus par šo krāpniecības veidu iegūt ir gandrīz neiespējami, jo cilvēki, kuri kļuvuši par tās upuriem, jūtas ne tikai finansiāli, bet arī emocionāli sagrauti.

Pazīmes pēc kā noprast, ka jaunā kavaliera vai sirdsdāmas nolūki nav tik nevainīgi, kā šķiet, ir stāsti par darbu militārajā jomā vai pat uz kuģa, kur viņi ir grūti sasniedzami. Viņa vai viņas jūtas strauji pieaug no simpātijām līdz mīlestībai, bet sazvanīties video zvanā kā nesanāk, tā nesanāk. Arī satikšanās klātienē neparedzētu apstākļu dēļ allaž tomēr jāatceļ. Taču viltus mīļotais labprāt taujā pēc bildēm, kādas citiem upuris nesūtītu un sarunās izvilina sensitīvu informāciju, kas vēlāk līdz ar fotogrāfijām var tikt izmantota šantāžai. Kad emocionālā “apstrāde” veiksmīgi noritējusi, ar krāpnieku vai viņa bērnu it kā notiek kas nelāgs, kur strauji jāizlīdz ar naudas pārskaitījumu. Kad arī tas izdarīts, krāpnieks savu darbu ir padarījis.

Skaties pievienoto video un uzzini detalizētāk, kā darbojas romantiskās krāpniecības shēmas, kā uz tām neuzķerties un ko darīt, ja krāpnieka uzbrukums tomēr noticis?

Patiesība par meliem ir SIF/MAF atbalstīts projekts, kura mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un informētību par melu izplatīšanas tehnoloģijām internetā.

Projektu finansē "Mediju atbalsta fonds" no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Patiesība par meliem" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".