Šampētera sniega nedienas: notīrīti nenotīrīta Rucavas iela

Pērn galvaspilsētas pašvaldība uzsāka pāreju uz ielu ietvju centralizētu tīrīšanu no sniega, lai šis pienākums negultos uz pieguļošo nekustamo īpašumu ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 5. decembris, 05:03

Šampētera iedzīvotāju izmisums: nošķūrēto sniegu uzgrūž atpakaļ uz ietvēm. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ne visi rīdzinieki šajā sniegotajā laikā ir priecīgi par to, ka galvaspilsētas pašvaldība apņēmusies tīrīt sniegu no privātmājām pieguļošajām ietvēm. Guna Kārkliņa, kura dzīvo Rucavas ielā, Jauns.lv stāsta, ka drīz pēc tam, kad traktoriņš sniegu nogrūdis no gājēju ietves, to drīz vien uz tās atpakaļ uzgrūž brauktuves tīrāmā tehnika. Pie tam “neērtajos posmos” sniegs vispār netiek tīrīts.

Pērn galvaspilsētas pašvaldība uzsāka pāreju uz ielu ietvju centralizētu tīrīšanu no sniega, lai vairs šis pienākums negultos uz pieguļošo nekustamo īpašumu saimnieku pleciem. Pagājušajā ziemā tas tika veikts vēsturiskajā centrā un tā aizsargjoslā, kopumā 498 kilometru garumā, bet nu šis garums palielināts vairāk nekā divkārt - līdz 1042 kilometriem, un tam 2024. gada budžetā paredzēti 3,7 miljoni eiro. Bet šīs ziemas pirmās dienas lielās sniegotās dienas parādīja, ka labie nodomi brīžiem radīja pilnīgi pretēju efektu.

“Viss darbs vējā”

foto: Guna Kārkliņa
Ielas tīrāmā tehnika bez žēlastības sastumj “sniega šļuru” no ielas uz tikko notīrītajām ietvēm.


Šajā ziemas sezonā privātīpašniekiem ar sniega lāpstām ietvju tīrīšanā vēl jārosās attālākajās apkaimēs un mazākajās ielās, bet Rīgas dome sola, ka jau  2024./2025. gada ziemā pašvaldība veiks visu pašvaldības ielām piegulošo ietvju tīrīšanu.

It kā jau māju saimniekiem un īpašniekiem tagad atviegloti būtu jāuzelpo, bet tā ne vienmēr ir. Tā Šampētera iedzīvotāja Guna Kārkliņa Jauns.lv pastāstīja, ka vispirms pa ietvi braucošais mazais traktoriņš nošķūrē sniegu no ietves, bet pēc kāda laika brauc ielas brauktuves sniega tīrāmā mašīna un visu no ietves uz brauktuves uzgrūsto sniega šļuru uzmet atpakaļ uz ietves, tā ietvei kļūstot vēl neizbrienāmākai nekā ja tā vispār nebūtu tīrīta. Tā nu no tās tīrīšanas neesot nekāds labums.

Gunai Kārkliņai ar dēlu rokās jāņem sniega lāpstas un atkal sniegs jātīra. “Pēc papīriem” to varētu nedarīt, bet privātmājas īpašniecei žēl to māmiņu ar ratiņiem, kuri pastaigājas pa Rucavas ielu, un pensiināru, kuri cenšas aizbrist līdz autobusu pieturai. Viņa stāsta:

“Ielu uzkopēju attieksme - vismaz mūsu rajonā - pret citu cilvēku darbu ir drausmīga. Privātmāju ietves mēs vienmēr esam tīrījuši paši, tagad to dara pašvaldība, bet mūsu ielā ir totāls bardaks! Ietvju tīrītāji notīra ietves, pēc tam brauc ielu tīrītājs un sagrūž uz tām sniega putru.

Esmu par to informējusi Rīgas domi, bet pašvaldības pārstāvis minēja cilvēcisko faktoru... piemēram, esot labais tīrītājs Pēteris un sliktais – Miķelis... Viens brauc akurāti, otrs ne. Bet, atvainojiet, šī ir problēma daudzviet Rīgā. Kāpēc Rīgas dome, kā darbu pasūtītājs, nav noteikusi, kā būtu jābūt? Sena patiesība taču: kurš maksā naudu, tas pasūta mūziku. Vai tad ne tā? Par šo zvanīju pašvaldībai jau pagājušajā gadā, un jau pērn pašvaldībā atzina, ka sniega sagrūšana uz privātmāju ietvēm ir problēma. Pērn kādā dienā, kad tīrīju savu teritoriju, lielā ātrumā tuvojās ielas tīrāmā mašīna, šķiežot sniegu uz ietvēm. Es izņēmu telefonu, lai nofilmētu, šoferis to redzēja, un sāka braukt lēnāk. Iela tāpat tika notīrīta, bet manu darbu nesabojāja. Pie kaimiņu teritorijas viņš iedeva „pedāli grīdā” un viss kaimiņa darbs vējā. Par to vēl nosmīnēja. 

Šogad tas pats. Un vēl sliktāk. Tātad – atbrauc pašvaldības salīgtās firmas traktors – notīra ietvi, pēc tam nāk ielas šķūrējamā mašīna, un uz tās sagrūž sniega putru. Bet naudu par „darbu” saņem abas firmas. Viens tīra, otrs bojā. Īsts saimnieks neko tādu nepieļautu.

Turklāt ietves tīra tikai tur, kur vieglāk. Kaimiņu ietves tīra, pie manas mājas ne, jo traktors nevarot pabraukt. Tas ir – kā? Ietve visas ielas garumā tā pati. Tīrīsim, kur vieglāk, kur bez lielām pūlēm naudiņu varam paņemt, bet, kur ar vienu tehniku grūtāk – tur, lai paliek netīrīts? Traktora vadītājs man pateica: „Risināsim,” un aizbrauca, bet nākamajā reizē tieši mana ietve tāpat netīrīta. Un vēl šļura no ielas virsū sastumta.

Protams, ka es visu sakopju, jo pa šo ietvi cilvēki iet uz autobusu pieturu, pa dienu staigā māmiņas ar bērnu ratiņiem. Man nav vienalga. Tomēr es kā Rīgas nodokļu maksātāja vēlos saņemt pašvaldības pakalpojumu, ko dome noteikusi. Ja firma, kas mūsu rajonā uzkopj ietves, netiek ar to vienu konkrēto traktoru galā, tad eksistē arī mazāka tehnika. Un galu galā – ja nevar nekādi, tad bija jābūt klāt brigādei ar lāpstām. Vai arī līgumā atrunāts, ka pretēji Rīgas domes noteiktajam kaut ko drīkst netīrīt? Pašvaldību esmu informējusi, bildes nosūtījusi, bet pirmās snigšanas laikā nekas nemainījās. Skatīsimies, kā būs tālāk.

Lai kaut ko panāktu, ir jārunā. Tāpēc es aicinu visus Rīgas māju īpašniekus par šādām nebūšanās ziņot Rīgas domei. Jo tikai tā, kā darbu pasūtītājs, var ieviest kārtību. Vai arī nevar...”

Tā ir problēma

Rīgas pašvaldības preses pārstāve Edīte Matuseviča Jauns.lv skaidroja:

“Turpinot pakāpenisku pāreju uz visu pilsētas ietvju centralizētu tīrīšanu, pašvaldība šoziem veic ietvju daļēju attīrīšanu no sniega 1,5 metru platumā pie pilsētas centrālajām un noslogotākajām ielām, tostarp arī Šampēterī. Pārbaudīt, vai ietvi tīra pašvaldība, var pašvaldības mājaslapā riga.lv/ziema. Darbus veic Rīgas pašvaldības Teritorijas labiekārtošanas pārvalde un uzņēmums “Hagberg”. Ielu kopšanu tāpat kā iepriekšējos gados nodrošina pilnsabiedrība “Kreisā krasta uzturētājs”.

30. novembrī Rīgu pārklājusi sen neredzēti bieza sniega sega

Rīgā naktī uz ceturtdienu sākās spēcīga snigšana un, atbilstoši laika prognozei, tā turpināsies visas dienas garumā. Novembra pēdējā dienā novērojumu ...

gallery icon

Pašvaldība ir apņēmusies nodrošināt ietvju kopšanu 1,5 metru platumā pilsētas centrā, kā arī pie centrālajām un noslogotākajām ielām, neatkarīgi no ietves platuma. Tur, kur ietves ir pārāk šauras, lai pa tām varētu izbraukt traktors, tiek piesaistīts roku darbs. Teritorijas labiekārtošanas pārvaldes darbinieki pārliecināsies par nepieciešamību piesaistīt roku darbu un rūpēsies, lai turpmāk ietve būtu notīrīta. Iedzīvotāji aicināti par šādām situācijām uzreiz ziņot pašvaldībai, zvanot Rīgas pašvaldības policijai pa tālruni 110 vai Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centram pa tālruni 80000800.

Ja ilgstoši un stipri snieg, kā tas ir bijis pagājušajā nedēļā, sniega tīrīšanas laikā sniegs no brauktuves var nonākt uz ietves, sevišķi vietās, kur ietve uzreiz piegulst brauktuvei. Pašvaldība kā gan ietvju, gan ielu uzturēšanas darbu pasūtītājs veiks pārrunas ar darbu veicējiem, lai tiktu mazināta sniega atkārtota nonākšana no brauktuves uz ietves. To var mazināt, ielu tīrīšanas tehnikai samazinot braukšanas ātrumu, mainot lāpstas izvērsumu, ja iespējams, veidojot sniega kaudzi, kur tā netraucē gājējiem un autovadītājiem pārvietoties. Šobrīd, saņemot iedzīvotāju sūdzības, pašvaldība pievērš uzmanību tām vietām, kur ir problēmas, un pārrunā kopšanas darbus ar uzturētājiem”.

Te jāpiebilst, ka pēc Šampētera iedzīvotāju saceltās trauksmes, nākamajā dienā Rucavas ielu no sniega tika notīrīta kā pienākas.

Kūstošais sniegs Rīgas ielās. 23.11.2023

Palielinoties gaisa temperatūrai, sniega kupenas, kas Rīgā šorīt daudzus iepriecināja, ir sākušas saplakt un pat kust, uz ielām veidojot sniega ...

gallery icon