Viedokļi
2023. gada 29. novembris, 05:02

Dana Reizniece-Ozola par Saeimas atlaišanu: "Referendums ir izņēmuma gadījums"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Bijusī politiķe Dana Reizniece-Ozola nesaskata nevienu loģisku iemeslu, kādēļ pašreiz būtu jārosina Saeimas atlaišana. Viņa atbalsta tautas nobalsošanas rīkošanu, piemēram, ja tas ir "dzīvības un nāves jautājums", kad ne parlaments, ne valdība, ne prezidents netiek galā ar saviem uzdevumiem, bet šis nav tāds gadījums.

14. Saeimas gada jubilejā vairāki politiskie spēki, tostarp parlamentā pārstāvētās partijas “Latvija pirmajā vietā” un “Stabilitātei!”, iesnieguši pieteikumu parakstu vākšanai, lai rīkotu referendumu par Saeimas atlaišanu. Parakstu vākšana turpināsies gadu, un lai notiktu tautas nobalsošana ir nepieciešami nepilni 155 000 parakstu. Līdz ar to Lielais jautājums: “Vai ir pamats parakstu vākšanai par Saeimas atlaišanu?”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Man gribētos, lai valdība un parlaments beidzot koncentrētos uz darbiem, kas jādara, nevis uz kaut kāda veida iekšējiem ķīviņiem, varas un pozīciju pārdali, norāda Dana Reizniece-Ozola.

To Jauns.lv vaicāja Starptautiskās Šaha federācijas viceprezidentei, bijušajai politiķei Danai Reizniecei-Ozolai. Pašreiz viņa neredz nevienu iemeslu, kāpēc būtu jālemj par Saeimas atlaišanu. Jautājums par referendumu, viņasprāt, ir radies tāpēc, ka Saeimas opozīcija grib izcelties:

“Citādi Saeima ir ievēlēta, un tai, kā arī valdībai ir jāļauj strādāt. Šobrīd neatbalstu parakstu vākšanu nobalsošanai par Saeimas atlaišanu. Man gribētos, lai valdība un parlaments beidzot koncentrētos uz darbiem, kas jādara, nevis uz kaut kāda veida iekšējiem ķīviņiem, varas un pozīciju pārdali.

Šī kampaņa jebkurā gadījumā pievērsīs uzmanību referenduma iniciatīvas autoriem. Izskatās, ka viņi grib panākt ne jau praktisku rezultātu, bet gan kaut kādu popularitāti, viņu virzienā mērķētas starmešu gaismas”.

Dana Reizniece-Ozola prognozē, ka nevarēs savākt nepieciešamo parakstu skaitu tautas nobalsošanas ierosināšanai, jo, pirmām kārtām, cilvēkos pašlaik ir diezgan liela apātija, lai kaut kur ietu, aktīvi rīkotos, balsotu un parakstītos. Viņi visticamāk šobrīd paliks mājās un vairāk koncentrēsies Ziemassvētkiem un Jaunā gada svinībām. Otrām kārtām, referenduma process ir diezgan sarežģīts:

“Pirms dažiem gadiem Solvitas Āboltiņas atbalstītais un virzītais regulējuma grozījums par to, ka tautas nobalsošanas ierosināšanai jāsavāc 150 000 parakstu ir tāds slieksnis, kuru Latvijas apstākļos ir ļoti grūti savākt, kas faktiski gandrīz izslēdz referenduma iespēju”.

Tomēr, ja uz referendumu tiek virzīts kāds kritiski svarīgs, varētu teikt – dzīvības un nāves jautājums, tad tas jāvirza referendumam, pat neskatoties uz to, ka tas ir salīdzinoši dārgs process, naudas problēmai tad ir jābūt sekundārai:

“Mūsu vēlēšanu sistēma darbojas tā, ka mēs mandātu dodam tautas priekšstāvjiem jeb deputātiem, kuriem jābūt tiem, kas ikdienā pārstāv vēlētājus un pieņem gudrus lēmumus. Referendums drīzāk ir tāds izņēmuma gadījums, kad saprotam, ka parlaments un valdība, arī prezidents, netiek ar saviem uzdevumiem galā”.

Ja patiešām nobalsošanai tiks virzīta cilvēkiem aktuāla tēma, tad gan jau tos 150 000 parakstu varēs savākt, teic Dana Reizniece-Ozola un piebilst, ka neatbalsta virzīto iniciatīvu referendumam par Saeimas atlaišanu, jo tas nav racionāli pamatots, tā ir tikai “mainīšana mainīšanas dēļ”.

Ko Andris Bite, Dana Reizniece-Ozola un Pēteris Šmidre saka par ierosinājumu atlaist Saeimu, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.