Sabiedrība
2023. gada 21. novembris, 06:17

Video cikls "Mūsējie": Dāvids Sīlis. Uzņēmējs, kurš nebaidās dot darbu bijušajiem cietumniekiem

Jauns.lv

Video cikls “Mūsējie” stāsta par cilvēkiem, kuri, pārvarot dažādus šķēršļus un izaicinājumus, rod spēku turpināt pilnvērtīgu dzīvi sabiedrībā vai palīdz to sasniegt citiem. Šajā sērijā saruna ar uzņēmēju, veikala “Mēbeļu bode” īpašnieku un vadītāju Dāvidu Sīli.

Viņš pats savulaik bijis gan alkohola, gan narkotiku atkarību jūgā, bet, ģimenes un dzīves spiests, to veiksmīgi pārtrauca vairāk nekā gadu ilgā rehabilitācijā Zviedrijā. Tur nodibinātie kontakti vēlāk palīdzēja sākt biznesu. Viņa veikalā “Mēbeļu bode”, kas atrodas Jelgavā, var nopirkt lietotas mēbeles un sīklietas mājai no Zviedrijas.

foto: Juris Rozenbergs
Dāvida ieskatā Latvijas cietumos nav daudz rūdītu noziedznieku.

Veikalam ir arī savs sociāli vērtīgais aspekts. Sīlis mēbeļu izkraušanu un labošanu uztic vīriem, kuri iznākuši no cietuma un cenšas sākt jaunu dzīvi – līdzīgi kā savulaik viņš pats. Vēl nesen Dāvidam bija arī savs rehabilitācijas centrs bijušajiem ieslodzītajiem “Lediņi”, bet pandēmijas dēļ to nācās slēgt. Taču Jelgavas apkārtnē ir vēl pāris līdzīgu centru, ar kuriem uzņēmējs sadarbojas un turpina “Lediņos” iesākto.

Dāvida ieskatā Latvijas cietumos nav daudz rūdītu noziedznieku. Viņš saka: “Oušena banda Latvijas cietumos nesēž. Tādus, kas ir veikuši plānotus noziegumus, var saskaitīt uz pirkstiem. Lielākā daļa ir tādi jautri cilvēki, kuri iedzēra, nezināja mēru, radās ideja,un narkotiku vai alkohola reibumā sastrādāja muļķības. Tie pārsvarā ir emocionāli noziegumi.”

Tāpēc Dāvids Sīlis jo īpaši atbalsta ieceri ierobežot alkohola pieejamību jauniešiem. Viņš savā jaunībā pieļāvis daudz kļūdu, kuras tagad nožēlo un kuru sekas izjūt joprojām.

Skaties pievienoto video un uzzini, kāds bija Dāvida Sīļa ceļš uz “Mēbeļu bodi”, ar kādām izvēlēm saskaras cilvēki, kas nupat iznākuši no cietuma, un kā cilvēku dzīve var mainīties, ja viņiem sniedz nelielu, bet vajadzīgu atbalstu.

Projektu “Mūsējie” finansē Mediju atbalsta fonds un Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Mūsējie” saturu atbild SIA “Izdevniecība Rīgas Viļņi”.