Viedokļi
2023. gada 15. novembris, 06:19

Vjetnamietis Dats Fu Huijns: "Latviešu valodu sāku saprast pēc pusgada"

Jauns.lv

Vjetnamiešu puisis Dats Fu Huijns (Đạt Phú Huỳnh) uz Latviju kopā ar ģimeni pārcēlās 2018. gadā, neprotot latviešu valodu, bet nu to jau ir apguvis, sākumā mācoties Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā un tagad turpinot izglītību Rīgas Tehniskajā universitātē. Valsts svētku noskaņā Jauns.lv uzrunā cittautiešus vaicājot, cik grūti vai viegli viņiem bija apgūt latviešu valodu.

Viens no pārcelšanās iemesliem bijusi Data Fu Huijna vecāku vēlme sniegt saviem bērniem (Datam un viņa jaunākajai māsai) labākas izglītības un darba izredzes. Sākumā puiša mātes doma bija pārcelties uz Ziemeļameriku vai Austrāliju, bet gala rezultātā ģimene izlēma par labu Latvijai. Data ģimenes pirmā dzīvesvieta Latvijā bija Iecava, šobrīd viņi dzīvo Rīgā, un abi viņa vecāki šeit strādā Āzijas virtuves kafejnīcā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Pirmais gads Latvijā vjetnamietim bija grūts, jo latviešu valodā neko nesaprata.

Pirmais gads Latvijā vjetnamietim bija grūts, jo latviešu valodā neko nesaprata. Bet laika gaitā viņš jau viņš apguva latviešu valodu, īpaši palīdzēja draugi skolā. Viņš saka, ka grūtākais latviešu valodā ir gramatika. Bet nu Dats Fu Huijns savam universitātes pasniedzējam universitātē droši var teikt, lai ar viņu runā latviski.

Par to, kas viņu fascinē šeit, Dats Fu Huijns saka: "Man šeit ļoti patīk, labākais aspekts ir cilvēki. Es mīlu Latviju!"

Dats Fu Huijns vērtē savu ceļu uz latviešu valodu un tās nepieciešamību, skatieties Jauns.lv video.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Mūsējie" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".