foto: Shutterstock
“Skola ir kristīga” Liepājas Katoļu pamatskola neļauj “Papardes ziedam” stāstīt pusaudžiem par seksu
Tika ieplānoti speciālisti, panākta vienošanās ar skolu par datumu un nodarbības laikiem divām klasēm. Tika aizsūtīts arī nodarbības apraksts, taču punktu visam nepilnu stundu pirms nodarbības pielika bīskaps.
Sabiedrība
2023. gada 14. novembris, 05:59

“Skola ir kristīga” Liepājas Katoļu pamatskola neļauj “Papardes ziedam” stāstīt pusaudžiem par seksu

Jauns.lv

Seksuālās veselības mācīšana skolās Latvijā vēl joprojām ir visnotaļ smags temats. Neesam vienisprātis nedz ko, nedz kā būtu jāmāca. Izrādās, ka dažās skolās negrib ielaist pat visnotaļ pamatotās un potenciāli dzīvībai svarīgās zinības par kontracepciju.

Diezgan muļķīgi šāds mēģinājums – stāstīt pubertātes vecuma tuvumā esošiem skolēniem par būtisko – beidzās biedrībai “Papardes zieds”.

Viņi uz Liepājas Katoļu pamatskolu devās pēc saņemta aicinājuma, taču vien stundu pirms paredzētās nodarbības saņēma vēsti, ka var droši griezties atpakaļ un doties projām.

Iemesls? Seksuālās un reproduktīvās veselības speciālistu biedrības rosīšanās kristīgajā skolā netika saskaņota ar tās dibinātāju – Romas katoļu baznīcas Liepājas diecēzes bīskapu Viktoru Stulpinu.

"Nedod Dievs" runās par drošu seksu un abortiem?

“Pie biedrības “Papardes zieds” vērsās kāds tēvs ar vaicājumu, vai mēs varam vadīt nodarbības Liepājas Katoļu pamatskolā 8. klasei. Atbildējam, ka varam, ka varbūt ir interese ne tikai vienai klasei, ja jau mūsu speciālisti brauks uz Liepāju, un, ka vēlamies zināt arī skolas kontaktpersonu,” situāciju atstāsta biedrība, sarakstē ar Jauns.lv

Tika ieplānoti speciālisti, panākta vienošanās ar skolu par datumu un nodarbības laikiem divām klasēm. Tika aizsūtīts arī nodarbības apraksts.

Taču drīz vien kļuva skaidrs, ka privātskola ar kristīgo ievirzi neļaus “Papardes ziedam” stāstīt par visu, kas iecerēts un piederas pie tematikas.

“Dažas dienas pirms nodarbības skolas kontaktpersona ar mums sazinājās un lūdza, lai nodarbībās neskaram izsargāšanās un grūtniecības pārtraukšanas tēmas, un, ja jaunieši par to uzdod jautājumus, lai atbildam, ka viņiem jāvēršas pie saviem vecākiem. Vienu stundu pirms nodarbību sākuma, kad vadītāji jau bija netālu no Liepājas, viņi saņēma telefona zvanu no skolas, ka nodarbība notiks tikai vienai klasei un tika teikts, ka nodarbībā piedalīsies arī skolas pārstāvis un bīskaps,” stāsta biedrībā.

“Papardes zieda” piesaistītie speciālisti gan neesot bijuši tādi, kurus kādam būtu speciāli jāuzrauga, jāpieskata.

Pieaicināts tika sociālais rehabilitētājs un sabiedrības veselības speciāliste, kuriem abiem ir milzīga pieredze šādu nodarbību vadīšanā visā Latvijā.

Viņu nodarbības vērojuši pat Veselības ministrijas pārstāvji, atzīstot tās par labās prakses piemēru.

“Speciālisti bilda, ka īsti neredz jēgu tādai nodarbībai, kurā viņi nedrīkst atbildēt uz jauniešu jautājumiem un kurā piedalās tie, kuru klātbūtnē jaunieši nemaz nejūtas ērti šos jautājumus uzdot. Paralēli notika saziņa ar tēvu, kas visu šo sākotnēji bija organizējis. Vadītāji līdz skolai aizbrauca, viņiem teica, ka jāgaida, kamēr atbrauks bīskaps,” atklāj biedrība, “Tad skolas direktore un bīskaps mūsu vadītājiem paziņoja, ka ir notikusi liela komunikācijas kļūda, ka skola atzīst, ka tēmas ir nepieciešamas, bet, ka tās nevaram vadīt mēs un ka viņi paši meklēs, kas vadīs šīs nodarbības.”

Bīskaps: “Nepakonsultējās ar mani”

Spriežot pēc nodarbības apraksta, ar kuru padalījās “Papardes zieds”, jauniešiem izpalika saruna ne vien par kontracepciju un grūtniecību, bet arī par virkni citām, pubertātes vecumā būtiskām tēmām.

Nav, protams, arī loģisku iemeslu nepieļaut, ka kvalificētas un pieredzējušas personas aprunāties ar pusaudžiem par izsargāšanos seksa laikā, kur nu vēl kā alternatīvu iesakot “sarunu ar vecākiem”, kuri vairumā gadījumu nez vai būs šajās tēmās izglītoti speciālisti.

Taču ir zināms, ka kristīgais skatījums uz šīm lietām – īpaši kontracepciju un grūtniecības tematu – ir pavisam citāds. To, skaidrojot Jauns.lv, kādēļ šādi iznācis ar “Papardes zieda” nodarbību, atklāj arī skola un pats bīskaps.

“Mūsu skola vienmēr ir atbalstījusi jauniešu izglītošanu par dažādām tēmām, tai skaitā attiecību veidošanu. Runājam visos izglītības posmos. Līdz šim ir īstenoti dažādi sadarbības veidi ar lektoriem un organizācijām, kuru vērtības saskan arī ar skolas kristīgajām vērtībām. Atbilstošajā klasē bija nepieciešamība papildus runāt par šo tematu, taču no skolas puses atbildīgās personas savlaicīgi nepakonsultējās ar skolas dibinātāju – bīskapu par iespējamo sadarbību ar organizāciju "Papardes zieds" un nodarbības saturu. Skola ir kristīga, un tas vērtības dažās jomās nesaskan ar "Papardes zieds" piedāvāto saturu. Diemžēl atbildīgās personas laicīgi nepabrīdināja par nodarbības atcelšanu. Skolas darbinieki ir izvērtējuši radušos situāciju, lai turpmāk nepieļautu līdzīgas kļūdas,” notikušo skaidroja Liepājas Katoļu pamatskolas direktore Elvita Vizule.

Arī bīskaps Viktors Stulpins sarakstē ar Jauns.lv uzsvēra – nodarbība izpalikusi organizatoriskas kļūmes rezultātā, kuras pamatā ir nepakonsultēšanās ar baznīcas pārstāvi.

“Skola ir par to, lai runātu ar jauniešiem par viņus interesējošām tēmām – arī par attiecībām. Tas jau ir darīts iepriekš. Šoreiz tika pieņemts lēmums par nepieciešamību, bet nepakonsultējās ar mani par pasniedzējiem un saturu. Skola ir kristīga un saturs, dažās jomās no visa kopējā, nesaskan ar "Papardes zieds" mācīto. Žēl, ka situācija tā izvērtās, un cilvēkiem bija jāiztērē vesela diena. Pārrunāsim, kā izvairīties no līdzīgām situācijām,” pauda bīskaps.