foto: Ivars Soikāns / LETA
Daugavpilī izrāda lugu par pamieru starp krievu un ukraiņu karavīriem. Tās autors - Maskavā mīlēts dramaturgs
"Lugā "Pamiers" nemaz nav propagandas naratīva, taču tai piemīt humanitārs raksturs, apgalvo Daugavpils teātra valdes priekšsēdētājs Oļegs Šapošņikovs. Tikmēr lugas autora izteikumi un mākslinieciskā darbība runā pati par sevi.
Sabiedrība
2023. gada 7. oktobris, 05:14

Daugavpilī izrāda lugu par pamieru starp krievu un ukraiņu karavīriem. Tās autors - Maskavā mīlēts dramaturgs

Edvīns Rakickis

Rezonansi kā Latvijas, tā Ukrainas informatīvajā telpā izpelnījies Daugavpils teātris. Sākot ar 6. oktobri, tajā noskatāma teātra izrāde, kas veidota, balstoties uz autora Alekseja Kuraļeha lugu. Kuraļehs ir no Donbasa un īpaši mīlēts, apbalvots Krievijā, kur - arī pēc 2022. gada 24. februāra - uzvestas citas viņa lugas.

Latvijas informatīvajā telpā ziņu par Kuraļehu ir maz. Vien sabiedrisko mediju informācija par to pašu Daugavpils teātra izrādi.

Kādu garāku, šķietami padziļinātu interviju ar Kuraļehu Latvijā tā īsti līdz galam izlasīt nevar - tā publicēta medija "Moskovskij Komsomoļec" interneta portālā.

Tas, savukārt, Latvijā ar Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu ir padarīts nepieejams, jo izplata Krievijas propagandu.

Ir gan zināms, ka Kuraļehs kā dramaturgs aktīvi darbojas Krievijā, izpelnās tur uzslavas un apbalvojumus arī pēc 2022. gada 24. februārī Krievijas uzsāktā pilna mēroga kara.

"Galvaspilsētā viņš viesojās vairākas dienas, paspēja sniegt interviju un aiziet uz izrādi. Tad atgriezās tur, kur katru dienu sprāgst “gradu” lādiņi un HIMARS raķetes," par Kuraļeha vizīti Maskavā un atgriešanos dzimtajā pusē vēsta propagandas izdevums.

Un jā - šī autora lugu mierīgi var noskatīties Daugavpils teātrī, kur šo dēvē par žestu Ukrainas atbalstam.

Par pašu izrādi gan jāpiebilst vēl daži vārdi. Stāsts ir patiesi interesants un burtiski saistīts ar realitāti.

Izrāde balstīta reālos notikumos

Lugas nosaukums ir "Pamiers" un tā uzrakstīta vēl 2017. gadā, kad ģeopolitiskā situācija, būsim godīgi, bija citādāka nekā šobrīd, taču Krievija viennozīmīgi Ukrainā joprojām bija okupējošais spēks un agresors.

Tā balstīta reālā notikumā, kad 2014. gadā, pēc Krimas okupācijas, krievu un ukraiņu karavīri Ukrainas austrumos savstarpēja pamiera laikā sadarbojās, lai atjaunotu karā izpostītas mājas.

"Izrādes varoņi ir nesamierināmi ienaidnieki – pretējās pusēs karojoši cilvēki, kuri satikās neitrālā zonā, lai septiņu pamiera dienu laikā atjaunotu karadarbības laikā cietušo māju, kurā dzīvo vēl viena šī stāsta varone – Marija. Katrs no varoņiem nes sevī sāpi par karā zaudēto un pārliecību par savu taisnību, kuras vārdā cīnās. Taču, lai izpildītu pavēli, viņiem nāksies ieraudzīt savā ienaidniekā cilvēku un saklausīt viņu," šādi izrādi apraksta Daugavpils teātris.

Te jāpiebilst, ka šobrīd nav nedz 2017. gads, nedz arī ir mainījusies realitāte, ka jebkāda veida pamiers ir izdevīgs tikai un vienīgi agresorvalstij Krievijai, kuras imperiālisms ir iesprūdis pašu izraktās un piemēslotās tranšejās Ukrainā.

Attiecīgi - arī saprotot, ka kultūrai ir visas tiesības komentēt šo karu, izceļot un aplūkojot šādus interesantus, izolētus notikumus - ir pamats jautāt: vai tiešām šodien, ņemot vērā aktuālo situāciju frontē un starptautiskajā arēnā, šāda izrāde ir vajadzīga?

Šo jautājumu uzdod kā Latvijā, tā arī Ukrainā. Tur ar publiskiem aicinājumiem vērsties pie Daugavpils teātra, lai atvērtu tam acis klajā nākuši viedokļu līderi - arī tādi, kuri paši bijuši ierakumos.

Viena no tām ir Sāra Eštone-Sirillo - bijusī ASV žurnāliste, kura ir darbojusies kā Ukrainas Teritoriālo aizsardzības spēku runaspersona.

Šī gada februārī, esot piekomandēta 113. Harkivas aizsardzības brigādes 209. bataljonam, viņa guva ievainojumus, iekļūstot krievu artilērijas apšaudē. Tas norisinājās tur, kur norisinās luga - Donbasā.

Vēl kopskatam būtu vērts atreferēt Kuraļeha apgalvojumus Krievijas presē par Ukrainas teātra skatuvi:

"Kopš 2014. gada ir sarakstītas desmitiem lugu par Donbasu. Tajās, kuras esmu lasījis, propagandas moments ir izteikts diezgan spēcīgi. Pret propagandu es izturos piesardzīgi. Propaganda visu vienkāršo, padara primitīvus. Man šķiet, ka no tās vajadzētu izvairīties ne tikai mākslas darbā, bet arī nopietnā žurnālistikā."

Teātra vadītājs: "Lugā nav propagandas naratīva"

Sarakstē ar Jauns.lv par Daugavpils teātrī izrādīto lugu izteicās teātra valdes priekšsēdētājs Oļegs Šapošņikovs.

"Lugā "Pamiers" nemaz nav propagandas naratīva, taču tai piemīt humanitārs raksturs. Luga ir karu nosodoša, tā vēsta par kara nežēlību un cilvēku lauztajiem likteņiem, lugas teksts neretranslē neviena politiskā spēka aģitāciju, propagandu vai ideoloģiju. 2022. gada aprīlī Daugavpils teātrī tika organizēts lugas „Pamiers” lasījums-performance, šī lasījuma iniciators un idejas autors bija aktieris Vadims Bogdanovs, kurš ir arī viens no izrādes "Pamiers" dalībniekiem," raksta Šapošņikovs.

Teātra valdes priekšsēdētājs uzsver, ka lasījuma mērķis bija paust atbalstu Ukrainai un tajā pašā laikā pievērst uzmanību notiekošajam Daugavpils sabiedrībā, iekļaujot lasījumā komentārus no sociālajiem tīkliem, kuros tika novērota šokējoša šķelšanās un agresijas pieaugums.

"Šīs lugas aktualitāte, tās lasījuma pozitīvā rezonanse sabiedrībā, kā arī vēlme runāt par spēju un nepieciešamību saglabāt cilvēcību visgrūtākajos dzīves apstākļos kļuva par iemesliem, lai šosezon taptu šīs lugas pilnvērtīgs iestudējums. Daugavpils teātra izrāde "Pamiers" vēsta par cilvēkiem, kuri tika ierauti karā, viņu likteņiem. Tā atgādina par pamatvērtībām – mīlestību, dzīvību, mieru, ģimeni. Mūsuprāt, runāt par to, kas notiek ar cilvēka dvēseli un psihi, kad viņš nonāk ekstremālos apstākļos, ir būtiski, it īpaši pēdējā laikā," turpina Šapošņikovs.

Teātra vadītājs arī piebilda, ka par izrādēm mēdz spriest tikai pēc to noskatīšanas, un, ka "Pamiera" pirmizrāde vēl tikai notiks [atbildes sniegtas 6. oktobra rītā].

Esot arī citi labie piemēri

Kā pozitīvu šāda vēstījuma piemēru Šapošņikovs min nesenās Izraēlas teātra "Gešer” viesizrādes Rīgā.

30. maijā Izraēlas teātris „Gešer” piedāvāja skatītājiem iestudējumu “Tunelī”, kurš jau piecas sezonas Izraēlā tiek izpārdots līdz pēdējai biļetei.

Oriģinālā stāsta galvenie varoņi bija bosnieši un serbi, “Gešer” versijā darbojas Izraēlas karavīri un “Hamas” kaujinieki, kurus liktenis savedis kopā no Gazas puses izraktā tunelī.

"Ienaidnieki, kas iesprostoti slazdā, pūlas atrast izeju. Nogalināt un mirt vai tomēr glābt citam citu? Tas ir jautājums, ko risina Irada Rubinšteina politiskā satīra. Šajā izrādē ir atainota līdzīga situācija kā lugā "Pamiers", kurā pretiniekiem nākas sastrādāties, lai palīdzētu nelaimē nokļuvušai sievietei. "Gešer" izrāde "Tunelis" ir saņēmusi neskaitāmas pozitīvas atsauksmes no skatītājiem, viedokļu līderiem, teātra profesionāļiem, to labprāt apmeklē gan Izraēlā, gan citviet pasaulē, jo tā skar būtiskas tēmas – tā runā par cilvēcību un dzīves vērtībām. Mūsuprāt, tādas pašas tēmas tiek translētas arī lugā "Pamiers"," pauž Šapošņikovs.

Izrādes "Pamiers" lomas atveidos aktieri Miroslavs Blakunovs, Vadims Bogdanovs, Viktors Jancevičs, Marģers Eglinskis un Vanda Gibovska.

Tās režisors ir Māris Korsiets, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks ir Egils Viļumovs, gaismu mākslinieks ir Sergejs Vasiļjevs.